fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Zsolt küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

apple+pay+bank+of+america+demo

Mint bizonyára olvastátok már itt a Szifon.com-on, volt már több cikk és teszt is az Apple Pay fizetési rendszer kapcsán, azonban engem nem hagyott nyugodni a dolog és mivel úgyis készülődtem Amerikába, gondoltam kipróbálom, hogyan is működik ez az egész, egészen a bankkártya igénylésétől a fizetésig. Ebben az írásban nem csak magáról a fizetésről lesz szó, hanem megpróbálok részletesen beszámolni arról is, hogy hogyan igényelhetsz amerikai bankkártyát és mi kell ahhoz, hogy néhány nap múlva itthon is gond nelkül használhasd azt.

Elöljáróban csak annyit, hogy nálam 6 fizetésből 5 sikeres lett, tehát akinek van lehetősége, mindenképpen igényljen egy bankkártyát és próbálja ki, mert elképesztő érzés, hogy nem kell bankkártyával rohangálni már itthon sem, hanem a telefonnal kényelmesen megoldható a fizetés – szinte mindenhol.

De kezdjük az elejéről. Rólam annyit kell tudni hogy Amerikába csupán pár napra mentem New Yorkba, mint egyszerű halandó turista, tehát semilyen amerikai kötődésem sincs. Ez fontos információ azoknak, akik azt gondolják, hogy az amerikai bankkártya igényléséhez amerikai társadalombiztosítási szám (social security number) vagy amerikai jogosítvány kell. Mivel a korábbi cikkben az Apple Pay tapasztalatokat a cikk írója egy Bank of Amerika bankkártyával tesztelte és írta le, én úgy gondoltam, hogy a másik legnagyobb amerikai bank, a Citibank kártyáját igénylem meg.

Bementem tehát egy Citibank fiókba, közel a JFK reptérhez, ahol közölték, hogy külföldieknek elég nehézkes bankszámlát nyitni és különben is más feltételek vonatkoznak rájuk, mint a helyiekre. Vitatkozni nem akartam, mivel pontosan tudtam, hogy téves információt kapok, hiszen a feltételeknek már itthon utánajártam. Így szerencsét próbáltam egy másik Citibank fiókban, mely az Atlantic Centerben található. Ott már sokkal készségesebbek voltak és közölték hogy semmi akadály a Citi Gold Debit Card számla nyitásának, csupán egy amerikai címre van szükség, mert a kártyát nem küldik el az USA-n kívülre. Meg amúgy is szükség van egy ottani címre. Az egyes kártyatípusok esetén pedig fontos tudni, hogy a debit típusúnál a saját pénzed van rajta, és nem a bank pénzét használod, mint a credit (hitelkártya) esetén.

Ha valakinek nincs amerikai postacíme, javaslom a foreignshopper.com oldalt, ahol ingyenesen lehet címet nyitni, ráadásul az online felület is nagyon szuper, bármi postai küldeményed érkezik a nevedre, azt még aznap DHL-lel továbbítják Magyarországra, ráadásul nevetségesen olcsó áron, legyen az csomag, vagy levél.

foreignshopper

Tehát miután én rendelkeztem amerikai címmel tőlük, a számlanyitáshoz megadtam azt és a magyar címemet és magyar telefonszámomat is. Ezek után kiválasztottam a számomra megfelelő bankszámlacsomagot. Ide kattintva találhattok részletes információkat a Citibank által kínált számlafajtákról.

Én a Gold csomagot választottam, igaz ennek a legmagasabb a havidíja (30 USD), de ezért minden szolgáltatás ingyen van. Akár onnan haza, akár itthonról oda ingyenes az utalás (a többi számlacsomagnál a bejövő utalásokért is fizetni kell), nem is beszélve arról, ha az USA-n kívül használod a kártyád, akkor nincs konverziós költség.

citibank

Szóval megrendeltem a Gold MasterCard-omat és 3 napon belül kézhez is kaptam a PayPass-os kártyát. Itt megjegyzem, hogy a számlanyitás pillanatában már a kezedbe adnak egy ideiglenes (temporary) kártyát – nehogy addig is készpénzzel kelljen rohangálnod az utcán –, melynek a kártyaszáma pont az, mint a végleges kártyádé lesz, csupán annyi különbséggel, hogy a hátoldalán nincs rajta a CCV-kód, így nyilvánvaló, hogy nem tudod interneten használni és az Apple Pay-en sem tudod regisztrálni. De ez nem volt akkora gond, hiszen csak 3 napot kellett várnom és megkaptam a rendes kártyát.

Ezután kezembe vettem az iPhone 6-ot és a Passbook elindítása után megnyomtam az Apple Pay kártya hozzáadást – ehhez a telefonon mindenképpen amerikainak kell lennie a regionális beállításnak, mert anélkül ez a menüpont nem látszik a Passbookban. Szépen beírtam a kártyaszámot, lejárati időt és a CCV kódot is, majd a kártya leellenőrzése után kiírta, hogy fel kell hívnom egy amerikai számot a Citibanknál hogy engedlyezzék a wallet használatot. Ezt meg is tettem és a telefonos beazonosítás után máris jött egy Passbook push, hogy a kártyám aktivált és használható az Apple Pay-re.

Kis kétkedéssel berohantam a Lurdy házba és felmentem az első emeletre. Rögtön szembejött velem a McDonald’s és mivel úgy voltam vele, hogy elvileg ők az elsők között voltak USA-ban, akik bevezették az Apple Pay-t, itthon is biztosan működni kell. Annak rendje és módja szerint megrendeltem a sajtburger bacon-ömet és mondtam, hogy Paypassal fizetnék. Megnyitottam a Passbookot, ahol a kártyám fel is ugrott és odatartottam a Paypass-olvasóhoz. Még az ujjlenyomatomat kérte a telefon és azonnal fel is villant a pipa, ami a sikeres fizetést mutatta. Az egész nem volt 3 másodperc. A sikeren felbuzdulva 15 méterrel arrébb egy forró csokival öblítettem le a hamburgert, és láss csodát: gond nélkül elfogadta ott is a fizetést.

Nikotinéhségemet csillapítandó, még egy cigire gyújtottam volna rá, de nem volt nálam, így a következő utam a közelben lévő dohányboltba vezetett. A fizetés itt sem volt több, mint 3 másodperc. Gond nélkül elfogadta az Apple Pay fizetést. Ezután már csak a kedvenc CBA boltom volt hátra, ahol naponta többször is vásárolok. Megint csak ismételni tudom magam, a fizetés itt is sikeres volt:

Nem tudom megmondani, hogy az első cikk írása óta eltelt idő volt a fő ok, vagy hogy én Citibank kártyát próbáltam ki, de azt kell mondjam, hogy a tapasztalataim alapján mindenhol gond nélkül lehet használni nálunk is az Apple Pay-t. Javaslom, hogy aki ezt a módot választja a fizetéshez, töltse le az Apple Store-ból a Citibank Mobile alkalmazást (amerikai Apple ID kell hozzá), ahol egyből nyomon követheti a költéseit is.

ApplePay_Citi

[appstore id=”301724680″ store=”us”]

A vásárlások középárfolyamon számolódnak el, tehát azt mondhatom, hogy jobban megéri így fizetni, mint készpénzzel.

Egy helyen nem sikerült a fizetés, ahol a terminál azt írta a vásárlás során, hogy nincs kártya, ott azonnal elő is vettem a kártyát és odanyomtam a Paypass-olvasóhoz, de az is sikertelen lett. Valószínű, hogy a kommunikációban volt valami zavar és emiatt nem sikerült a fizetés.

Összefoglalva: nagyon kényelmes így fizetni és teljesen biztonságos. Most már az is elmondható, hogy itthon, ahol a magyar Paypass-kártyát használni tudod, ott az Apple Pay-jel is fizethetsz. Ha kérdésetek lenne, bátran kérdezzetek, próbálok mindenre válaszolni. Az egészet egy iPhone 6-tal próbáltam.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Ha jól értelmezem akkor egyszer mindenképpen ki kell mennem hogy tudjam intézni mert itthonról nem tudom ?
    Ennek havidíja van és nem úgy működik hogy rátöltök egy bizonyos összeget és ameddig le nem fogy addig tudom használni ?

  2. @cabrio01: Igen, ahhoz hogy bankszamlat nyiss ahhoz egyszer ki kell menned mindenkeppen. Ami meg a tovabbiakat illeti, a bankkartya az a bankszamladhoz tartozo bankkartya amit reggelni tudsz az Apple Pay-hez. Nyilvan a penz addig tart ameddig van rajta, de mivel normal bankszamlarol beszelunk barmikor utalhatsz ra penzt itthonrol is.. Egyebkent a kartyat is pont ugy hasznalhatod mint barmilyen mas bankkartyat.

  3. @cabrio01: ahogy látod, a kártyát csak amerikai címre küldik ki, a számla megnyitásának részleteit pedig a bank oldalán találod. itthoni bankszámla esetén is van számlavezetési díj, amit havonta levonnak az egyenlegedből, ilyen tekintetben nincs különbség.

  4. Egyebkent még egy gondolat a cikkhez. A Mobiltarca-tol kapott informaciok alapjan az iphonosok egyelore még jo ideig nem fogjak tudni hasznalni a most mar elesben is elindult (a Tmobilnal egyelore, a masik ket szolgaltato is hamarosan indul) mobiltarca fizetest (egyelore csak Androidra mukodik), ugyhogy nekunk iphonosoknak sok mas lehetosegunk egyelore nincs..

  5. mi a helyzet a payoneer kártyával?

  6. Az nem jó mert csak azok a bank kártyai működnek amik kint vannak az Apple oldalán..

  7. x. cikk, ami itthon használhatatlan cuccról szól…

  8. Pedig úgy tűnt hogy pontosan arról szól h mennyire használható a dolog itthon is..

  9. Nagyon profi lett a cikk, jol kitalaltad, es meg is csinaltad, gratula!
    Amugy a BofA-nal nincs havidij…
    Illetve miert nyitod meg a passbookot fizetes elott? A zart telefont ha fole tartod, akkor magatol megnyitja es fizetes utan lezarja a telefont.

  10. @lvgaben: Koszi:) mondjuk lehet hogy a Bank of Amerika olcsobb de en azert akartam a citi kartyat, mert itt mar volt a szifon-on teszt es ott azt irtak hogy csak egy helyen sikerult a fizetes azzal a kartyaval. nekem a citivel mindenhol muxik.. Ezt nem is tudtam hogy nem kell megnyitni a passbookot a fizeteshez. Ezek szerint akkor ha aktivalva van a kartyad az ApplePay-ben akkor folyamatosan megy az NFC a telefonban? Kulonben honnan tudna a telcsi hogy fizetni akarsz vele?….

  11. Ertem, szoval kimegyek amerikaba, nyitok egy bankszamlat evi 80.000ft-ert hogy villoghassak az ajfonommal otthon a mekiben? 🙂
    es ha megunom megint kimegyek megszuntetni a szamalat?

  12. @lvgaben: A citynel is van olyan hitelkartya ami ingyenes, a bofanal is van mindenfele, a gond az, hogy mindenhez ssn es credit history kell. A fenti sztori egy debit (beteti) kartya, gyakorlatilag prepaid, marha sok penzert.

  13. egyebkent nem szeretnem leszolni a poszt irojat, nyilvan o tudja mit miert csinal, de ez igy eleg draga modja a mobil bankolasnak. Az atlag amerikainak az ingyenes chakings account melle amire a fizujat kapja van nehany bankkartyaja, ami nelkul eleg maceras az elet, pl az autoberles vagy a hotel. Persze lehet mindent debit kartyaval is csinalni, de sokba kerul mert nem zaroljak hanem levonjak biztositekot. A hitelkartyak is zomeben ingyen vannak illetve visszateritik a vasarlas 1-2%-at stb.

  14. Igen az NFC folyamatosan erzekel, ahogy az erzekelo fole tartod, bekapcsol a telo, a pipa utan meg ki 😉 hihetetlenul profi.
    Negativumkent annyit lehetne megemliteni, (de idovel biztos javitjak) a passbookban a kartya alatt vissza lehet nezni a last transactiont, ami annyibol all hol melyik varosban es mikor tortent.
    De mivel ennek igy ebben a formaban nincs ertelme, (de megis beleraktak) ugy gondolom idovel egy sokkal reszletesebb listat fogunk kapni az osszes vasarladunkrol…

  15. @balamber: Na most nyilvan ez egy proba volt hogy mennyire mukodik itthon a dolog es nem az volt a kerdes hogy mennyire eri meg magyarnak Amerikaban bankszamlat nyitni. Ha valakinek van lehetosege credit cardot csinalni annak ez az egesz semmibe nem kerul szinte, vagy amerikai nagyneni elkuldi a hitelkartyajat hogy itt van fiam hasznald nyugodtan, nyilvan ezeket a lehetosegeket nem vettem szamba. Valojaban csak arra probaltam ramutatni hogy itthon a paypass-os fizetesek jol mukodnek es az Apple Pay is hasznalhato. Maga a rendszer. Kinek hogyan es mennyire eri meg, vagy milyen olcsobb lehetoseg van bankkartya beszerzesere en csak egyet mutattam be. De sokkal olcsobb, sot ingyenes megoldasok is vannak, amikrol nekem sajnos pontos informacioim nincsenek. Barcsak lenne amerikai nagynenim:))

  16. És ha az OTP által igényelt American Expressem van, azt itthon nem tudom beaktiválni a Passbookban?

  17. Sajnos nem Gergő, mert az attól még magyar bankkartya marad hogy Amex-nek hívják..

  18. Értem, tehát mindenféleképpen amerikai folyószámla kell hozzá 🙁

  19. Remek írás, köszi!

  20. Havi 30 dolcsi csak azért, hogy az iPhonet fizetésre használd? Azt hiszem inkább megvárom, amíg itthon is elérhető lesz. 🙂

  21. Lol

  22. Ez egyenlore csak USA kartyaval mukodik? Uk vagy Nemetorszag meg nem? Koszi

  23. @zsozsobasa: Az ingyenes valszeg nem működik. Az első city fiókban nem véletlenül nem voltak túl segítőkészek, a legtöbb helyen tényleg létezik ez a 22-es csapdája, hogy számlanyitáshoz lakcím kell, lakcímhez meg számla, és akkor is csak debit kártyát adnak, esetleg kérhetsz “secured” hitelkártyát, ami arra jó, hogy elkezd felépíteni a credit historydat. Befizetsz 300$ minimum és azt költöd. Úgy 9 hónap elteltével visszakapod a pénzt és onnantól igazi hitelkártyaként működik. Persze SSN ahhoz is kell, vagyis legalább munkavállalási vízum kell hozzá.
    Nekem mind a city mind a bofa hitelkártyámhoz azonnal jött a hírlevél, hogy berakhatom az apple paybe, de egy 1 éves 5s-t használok. A bankolással megvárom a jövőre megjelenő telefon méretű ájfónt. 🙂 A 6 nekem túl nagy.

  24. Esetleg valaki próbálta hogy gift card ot vesz usa -bol feltölti iTunesba és azt látja e a pay? Mert az apple oldalán volt egy kép ahol a feltöltő kártya egyenlegét mutatta a pay.

  25. @Mező András: az Apple Pay-hez csak bankkártyát lehet hozzáadni. a Wallet alkalmazásba az Apple ID-d feltöltéséhez tartozó vonalkódot tartalmazó kártya adható hozzá – ezzel csak az iTunes Store-os egyenlegedet tudod könnyedén feltöltetni egy Apple Store-ban, fizetésre nem használható.


Add a Comment