Két gyorsulásmérő is van az új iPhone-okban

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iPhone fontos alkatrésze a gyorsulásmérő, melynek segítségével a szoftver érzékeli a készülék elforgatását és ennek megfelelően forgatja el a képernyőképet is. Az új iPhone 6-ban és az iPhone 6 Plus-ban már nem is egy, hanem két gyorsulásmérő kapott helyet. Miért volt erre szükség?

beach_buggy_iphone6

A Chipworks a telefonok szétszerelése kapcsán fedezte fel, hogy az Apple már nem egy, hanem két gyorsulásmérőt épített a készülékekbe. Egyiket a Bosch gyártja és három tengelye van, míg az InvenSense alkatrésze már hattengelyű. A Chipworks szerint két okból került a telefonokba két gyorsulásmérő. Először is energiatakarékossági okból, másrészről pedig a felhasználói élmény javítása volt a cél. Az InvenSense-é a hat tengely miatt érzékenyebb és több dologra képes, mint a Bosch-é, de energiaigényesebb is. Ezért játékok és más alkalmazások esetén a szofisztikált működésre képes InvenSense dolgozik, míg az olyan egyszerű műveletek elvégzésére, mint a képernyőkép elforgatása vagy lépésszámlálás, a Bosch alkatrésze végzi a műveletet.

Ezen trükk segítségével kevesebbet fogyaszt a telefon és a felhasználói élmény is javul. Például míg a Bosch gyorsulásmérőjének felébredésére mindössze 3 milliszekundumra van szükség és a normál működés 130 µA energiát használ, addig az InvenSense-nek 30 milliszekundum kell az ébredéshez és normál módban már 450 µA-t fogyaszt. A rövidebb reakcióidővel a felhasználó folyamatosabbnak érzékeli a működést.

accelerometers

A Chipworks szerint az Apple a két gyorsulásmérő használatával elegáns mérnöki megoldást alkalmazott. Az InvenSense segítségével a telefon tökéletesen dolgozik, míg a Bosch alkatrésze bizonyos helyzetekben alacsonyabb fogyasztást tesz lehetővé. Az ilyen trükkökért szeretem az Apple-t. 🙂

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Jadeye : nem kotozkodes csak kerdes : az elso videokon amiket lehetett latni tobbszor oldalra es vissza forditotta az adott bemutato emberke mert nem fordult el egybol . Ez tapasztalhato vagy csak bena volt a ficko?

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!