fbpx Skip to content

Az utóbbi időben többen is megkerestetek minket azzal, hogy tudunk-e ebbe vagy abba a városba szóló menetrend-alkalmazást, vagy hogy hallottunk-e arról, hogy miért tűnt el egyik vagy másik, korábban már létező menetrendi app az App Store-ból. A legegyszerűbbnek így azt találtuk, hogy megkérdezzük a fejlesztőjüket mindezekről.

tomegkozlekedes_demotivalo

Így most át is adnánk neki a szót, hogy beszámolhasson a történtekről, és hogy egyúttal bemutathassa új alkalmazását, ami egyben tartalmazza több város helyi tömegközlekedésének menetrendjét is, így nem kell külön appokat letölteni emiatt. Erről, és a fejlesztés nehézségeiről írt nekünk Kolotenkó Sándor.

Jó páran ismerik a régi menetrend alkalmazásaimat, korábban több app is volt az App Store-ban: soproni, miskolci, pécsi és győri menetrendek, illetve a Ferihegy nevű repülőtér menetrend is. Az utóbbi időben egy olyan app fejlesztésére koncentráltam, ami több magyar várost fedne le menetrendekkel. A korábbi tapasztalatokból tanulva arra is próbáltam figyelni, hogy minél letisztultabb és egyszerűbb legyen az app felülete, kezelhetősége.

Egy kis történet

A régi menetrend appok mind hobbi projektnek indultak, azonban nagy meglepetésemre némelyik nagyon népszerű lett. Sajnos az ilyen alkalmazásokat fenntartani eléggé időigényes munka, egyszerűen azért, mert a menetrend-adatbázisok formátuma elég gyakran változik, a rendszeres frissítésekről nem is beszélve. Az alkalmazásaim egy saját tárolási formátumot használtak, így minden egyes menetrendet arra kellett konvertálnom.

A feladat érdekessége az, hogy ahány közlekedési szolgáltató van, annyiféle megoldás létezik, így minden egyes esetben ki kell találni egy módot, hogyan is lehetne közös nevezőre juttatni a menetrend adatokat.

Persze a legegyszerűbb módja ennek az lenne, hogy felveszem a kapcsolatot helyi tömegközlekedési vállalatokkal és elkérem az adatbázisokat. Nyilván sokan nem is válaszoltak a felkeresésemre, akkor sem, ha ez a megkeresés nem csak emailben, de faxon vagy postai úton is megtörtént. Példának mondhatom a Miskolci Közlekedési Vállalatot. Sokan érdeklődtetek, mi lett az MMenetrend ap­pal. Mivel a miskolci cég nem volt hajlandó együttműködni, így kénytelen voltam a honlapjukról HTML­-ből konvertálni az adatokat. Ez így egy ideig működött is, de nem volt egy megbízható módszer. A vége az lett, hogy az MVK Zrt. egyenesen PDF­-ben teszi közzé a menetrendeket, ráadásul egy olyan PDF­-ben, amiben nem szöveg van, hanem csak egy kép a menetrendről. Így ezekből adatokat kinyerni csak tetemes manuális vagy OCR munkával lehet, ami egy üzleti app­nál is kérdéses lenne, nemhogy hobbi esetén.

Mindezek odáig vezettek, hogy kénytelen voltam az App Store-­ból az alkalmazásaimat leszedni. Aztán jött a külföldre költözés, új munka. Ezek miatt az összes hobbi projekt felfüggesztésre került. Azonban mindig szerettem volna megcsinálni egy appot ami a helyi menetrendeket tartalmazná. Budapest esetén több app közül lehet választani, vannak jók és rosszak is, de a lényeg, hogy vannak, sőt, a Google Maps­et is lehet használni tömegközlekedési útvonalakra a fővárosban. Csakhogy Budapesten kívül is van rengeteg város Magyarországon. Nyilván ha piaci szempontból nézzük, akkor nem feltétlenül az elsődleges szempont, viszont Debrecen, Miskolc, Pécs, Győr és Szeged együtt a budapesti lakosság több mint felét adnák, mégsincs erre alkalmazás.

NextRide

Az új alkalmazás neve NextRide. Jelenleg az 1.0-s verzió található az App Store-ban, amely az alapvető funckiókat tartalmazza: járatok és megállók listázását, keresést megállóra és persze az indulási időket. Városokra bontva jelenleg a győri, soproni, pécsi és mosonmagyaróvári tömegközlekedés menetrendjeit tartalmazza.

NextRide_Pic1 NextRide_Pic2

Természetesen mivel egyedül dolgozom ezen az appon és csak szabadidőmben, így a fejlesztés sebessége nem dönti meg a világcsúcsokat. Az újdonságok kisebb adagokban fognak érkezni, de meg szeretném mutatni a felhasználóknak, mire lehet számítani a következő verziókban.

NextRide_Pic3 NextRide_Pic4

Még több város

Igyekszem a lehető leghamarabb egyre több város helyi közlekedésének menetrendjeit elérhetővé tenni az alkalmazásban. Az igények felmérésében sokat segíthettek azzal, ha mindenki, aki szeretné a saját városát is látni az appban, szavaz a www.nextrideapp.com oldalon, és amelyik város a legtöbb szavazatot kapja, az kerül majd elsőként az alkalmazásba egy következő frissítésben. Az iOS 8 miatt most például kicsit késik a pécsi frissítés, de várhatóan ezen a héten jóváhagyja majd az Apple.

A másik újdonság a következő verzióban, hogy lesz iOS 8-as Értesítési központos widget is, így majd adott járatokat is ki lehet majd tenni a Mai nap nézetbe.

Útvonaltervező

Az útvonaltervező egy, a fejlesztés utolsó stádiumában lévő funkció, rengeteg tesztelést igényel. A funkció érdekessége, hogy Internet kapcsolat nélkül, teljesen off­line tud működni. Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Az előnye természetesen az, hogy nem termel adatforgalmat, bármikor elérhető, nem kell hozzá külön szervert fenntartani. Hátránya lehet, hogy főleg régi telefonokon lassan fut a tervezés, tehát például akár 20 másodpercig is eltarthat a tervezés iPhone 4 esetén. Jelenleg az algoritmus optimalizálásán dolgozom. Aki valaha találkozott útvonaltervező algoritmusokkal, az tudja, milyen kihívásokkal teli és érdekes feladat ez.

NextRide_Pic5

Az app tesztelése is elég bonyolult, mert személyesen nem jártam az összes városban, így a tervezett útvonalak pontosságát manuálisan, lépésként ellenőrizni kell térkép segítségével. Nagyon örülnék, ha jelentkezne pár helyi lakos és tudna segíteni a tesztelésben a “terepen”.

Térkép

Ez a még fejlesztés alatt van, azért ilyen csúnya. Ez a funkció kapcsolódik az útvonaltervezőhöz. Elsőre nagyon egyszerű lesz, csak sematikusan megjeleníti a kiválasztott útvonalat egy térképen.

NextRide_Pic6 NextRide_Pic7

Figyelembe véve, hogy sok buszmegálló a mai napig nem látható Google Maps­en sem, ez elég hasznos funkció lehet. Kihívás itt is adódik, mert nem minden város esetén tudom ezeket az adatokat megszerezni, így lesz olyan város, ahol crowd­sourcing segítségevel meg kell oldani a térkép felépítését.

Kapcsolat

Természetesen szívesen várom a visszajelzéseket, panaszokat, építő kritikát, javaslatokat és ötleteket az appal kapcsolatban. Ezeket akár appon belül is be lehet küldeni Kapcsolat menüpont segítségével.

[appstore id=”907416735″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Hatalmas ötlet!

    1 Eurós ár mehet rá én már fizetném is!

    Szegedi vagyok amúgy ha tudok segítek!

  2. nagyon támogatom a kezdeményezést, akár természetesen fizetnék is érte! szegedi vagyok és sosem volt rendes megoldás iOS-en a menetrend problémára. Van egy webes mobilnézet felület erre szegeden de egyszerűen nem az igazi.

    Ha Szegedet bele tudnád tenni egy későbbi update-be annak nagyon örülnék!

  3. Szia! Régóta használom alkalmazásaidat, nagyon szivesen tesztelek Sopronban, rengeteget "kvrt-zek" itt 😀

  4. Miért nem magyar neve van?

  5. Írta, hogy külföldre költözött. Ott már nem menő a magyar nyelv..

  6. @hegyi: Szia, Szeged tervben van. Időnként nézz rá az app honlapjára, nemsokára kint lesz a lista az új városokrokról.

  7. @MacFly: Szia, benne van a Sopron, következő frissítésben szeretném bekapcsolni offline útvonaltervezőt béta módban. Ha van kedved tesztelni már most kérlek írj.

  8. @JEROME: Köszönöm a visszajelzésed, ez legyen a legnagyobb gond az appal, hogy nem magyar a neve. 🙂 AppStore nem támogatja a magyar nyelvet teljes mértékben, tehát nem rakhatom ki az app leírását magyarul, egyszerűen nincs hova írnom azt. A többi app esetében úgy oldják meg, hogy az angol szöveg helyére vagy mellé írják. Nálam ez nem megoldás, mivel az app Brit piacra is készül, nemsokára itteni helyi menetrendek is lesznek benne, így univerzálissá kellett tennem a nevét is. 🙂

  9. Szeged otletet enis tamogatnam!

  10. Nagyon tetszik az app. Esetleg a fovaros is bekerulhetne?!


Add a Comment