fbpx Skip to content

Még az iOS 7 megjelenésekor azzal cukkolták az egyszeri internetezőt, hogy egy új funkciónak köszönhetően az iOS 7 vízhatlanná teszi a készüléket. Voltak, akik tényleg kipróbálták, és természetesen a készülékük bánta. Ez az átverés idén az iOS 8 kapcsán újjáéledt, és most a töltést akarták megváltani a Wave funkcióval. A viccnek szánt átverés azt állítja, hogy az iOS 8-ban új driverek kerültek a rendszerbe, és így a készülék a basebanden keresztül fel tudja venni a mikrosütő által sugárzott energiát, ezzel töltve fel a készüléket.

iOS8_wave_tweet

Azt hinnénk, hogy van annyi eszük az embereknek, és rájönnek, hogy ez csak egy jól megkomponált átverés, erre belefutunk a fenti tweetbe, amit persze azonnal kárörvendően lobogtat bárki azzal a szöveggel, hogy mekkora birkák az Apple vásárlói, és hogy itt a digitális kori ostobaság legújabb áldozata. De vajon tényleg megtörtént-e mindez?

Miről szól az átverés maga?

Az alábbi, az Apple új, flat designjára is hajazó, és egy nem létező iOS 8 funkciót leíró kép a 4chan oldalán indult útjára, ahogyan azt a terjedését bemutató képsor is leírja. A “vicc” kitalálói azt várhatták, hogy idén is lesznek olyanok, akik azonnal elhiszik, és ki is próbálják mindezt:

iOS8_wave_atveres

Nyilván ha bárki is utánanézett volna ennek az Apple honlapján, természetesen nem talált volna ilyen funkciót. De a történet itt még nem áll meg, többen már az ezzel kapcsolatos tweetek közül is kiragadtak egyet. Csakhogy az maga is egy átverés.

Az internet tele van hazugságokkal

A fenti tweet épp azokon akart élcelődni, akik nem feltétlen ugranak be az újabb átverésnek, ellenben simán elhiszik, hogy valaki tényleg volt annyira ostoba, és kipróbálta mindezt. És bejött neki. Később ő maga vallja be, hogy mindössze egy Google képkeresés eredményét tette közzé, azt mégis rövid idő alatt többen felkapták, és már olyan cikkek születtek belőle, mint “Öt ember, aki mikróba tette a készülékét, mert a 4chan azt mondta, hogy az jó“, és lehetne még sorolni.

aldozat_kamu_volt

Persze nem ő az egyetlen, aki meglovagolta ezt az átverést, és átverte azokat, akik ezen kacarásztak, volt, aki iPhone 4-ről tett ki képet (lásd az antenna elválasztó csíkot jobbra fent a jack aljzat mellett, 4s esetén ez két oldalt található fent és lent is, így összesen 4 csíkkal), pedig arra még iOS 8 sincs. Bár akkor lehet, hogy ő valójában ezért szívta volna meg? 😉 Nyilván nem, de az is látható, hogy a bulvármédia azonnal harap az ilyesmire, és az almás vásárlókat ostobának tartók is előszeretettel szeretnek hinni az ilyesmiknek.

aldozat2_kamu

Az elsőként felkapott kép egyébként az alábbi, 2012 októberi videóból származik:

Tanulság?

A tanulság az, hogy az interneten sokszor semmi sem az, aminek látszik. Sőt, van, hogy az adott átverésre még külön rájátszanak egyesek, ami a hoax-a-hoaxban jelenséget eredményezi, és duplán átveri a közönségét. Aki pedig a bulvár oldalakról tájékozódik, az ne csodálkozzon talán semmin sem.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Hát igen, buta Amerikaiak, annyira naívak és hiszékenyek, mindent elhisznek

  2. @websterhp: ugye az megvan, hogy maga a beugrás is átverés volt? 😉

  3. arra azért emlékszem még, hogy mennyien öröltek hajlékony zafír kristálynak :-)))

  4. Pedig tényleg működik, de csak 1-es fokozaton.

  5. Igen, és max. 2 percig! Én a túrós tészta mellett töltöttem fel 5%-ról 48%-ra!

  6. pedig ez tényleg mûködik de csak jailbreakelt iphone 5-el próbáljátok ki

  7. Egyébként az is vicces, hogy 700W-on 60 másodperc kell neki, 800W-on pedig 70 másodperc:D A teljesítmény növelésével nő a töltési idő is:D LOL (nyilván megfogtam a cikk lényegét:D)

  8. en csak a macskat szaritom a mkroban


Add a Comment