fbpx Skip to content

Többször került elő kérdésként, hogy talált iPhone-t szeretett volna visszajuttatni eredeti tulajdonosának a becsületes megtaláló, de nem tudta, hogyan is lásson neki a keresésnek. No persze ha a készüléket a tulajdonosa már elveszett módba tette, akkor viszonylag egyszerű a dolog, hiszen csak a képernyőn ilyenkor megjelenő üzenet utasításait kell követni. Amikor viszont (még) nincs a készülék elveszett módban, ellenben jelkóddal zárolva van, akkor nem lehet egyszerűen kideríteni, kit is kellene értesíteni, hogy megvan az elveszett jószág.

iPhone_keresese

Sajnos adott esetben egy szórakozóhelyen talált készüléknek az adott hely üzemeltetőinek vagy munkatársainak való leadása nem garantálja, hogy az visszajut jogos tulajdonosához, hiszen mindig ott az emberi tényező, hogy épp egy kevésbé becsületes kolléga kezébe kerül, vagy mindössze egy másik vendég látja, ahogy leadjuk a készüléket, és előadja, hogy azt ő vesztette el.

Lássuk, mit tehetünk, hogy meggyorsítsuk a talált készülék jogos tulajdonosához való visszajutását.

Ha nincs jelkódzár: híváslista vagy névjegyzék

Senki sem szeret más adatai között turkálni, de ha szeretnénk visszajuttatni a készüléket, a legegyszerűbb, ha a híváslista alapján megnézzük, melyik számokat hívta leggyakrabban a készülék tulajdonosa. Ha a híváslista esetleg üres lenne, akkor a névjegyzékben célszerű az apa, anya, otthon, öcsi, hugi, stb. jellegű neveket keresni. Ezután hívjuk fel az adott számot, magyarázzuk el, hogy megtaláltuk a készüléket, és egyeztessünk, hogy hogyan tudjuk visszajuttatni.

Nehezebb a helyzet, ha a készüléket jelkódzár védi.

Jelkódzár esetén Siri segíthet

A legtöbb embernek eszébe sem jut, hogy attól, hogy jelkódzár van a készüléken, Sirit általában nem kapcsolja ki a tulajdonos. Így noha a készülék zárolását nem tudjuk feloldani, Siritől tudunk segítséget kérni. A következőket érdemes megpróbálni, és mivel Siri nem beszél magyarul, így az angolt kell használjuk:

  • Call home.
  • Call dad.
  • Call mom.
  • Who am I?

Ha a készülék tulajdonosa megtanította Sirit a közeli kapcsolataira, megpróbálhatunk még olyat is, hogy “call my wife” vagy “call my husband”. Ráadásul Siri sokszor még lehetőségeket is tud nekünk ajánlani, így azok közül is választhatunk.

Dugjuk töltőre a készüléket, és vegyük fel a bejövő hívásokat

Amit mindeképp érdemes megtenni, hogy hálózati töltőre dugjuk a készüléket, hogy az ne merüljön le. Hasonló esetben, ha mi magunk hagynánk el a készülékünket, nyilván első dolgunk lenne egyik barátunk készülékéről megpróbálni azt felhívni, így noha furcsa lehet felvenni egy olyan készülékre érkező hívást, ami nem a miénk, jelentősen megkönnyítheti annak visszajutását az eredeti tulajdonosához.

Elképzelhető persze, hogy nem maga a tulajdonos hív minket, ebben az esetben egyszerűen mondjuk meg, hogy mi a helyzet, és legtöbb esetben ilyenkor az adott hívó más csatornán keresztül is utol tudja érni a tulajdonost. Például ha felhív minket egy ismerőse, akkor ő tud szólni a társaság egy másik tagjának, aki valószínűleg épp a tulajdonossal egy helyen tartózkodik, és így tudja őt értesíteni.

Lemerült készülék és PIN kód kérése esetén ott az IMEI szám és a szolgáltató

Amennyiben a készülék lemerült, és töltőre dugva azt visszakapcsoljuk, de a készülék jelkódot kér, ám a SIM viszont nem kér PIN-t, akkor a készülék a jelkódzár ellenére is csatlakozik majd a mobilhálózathoz, és így a tulajdonos a saját számát hívva így utol tud érni minket, vagy elveszett módba tudja tenni mobilinterneten keresztül az iPhone keresése szolgáltatásnak köszönhetően. Ha viszont a SIM PIN-kódot kér, akkor visszakapcsolás után a “Zárolt SIM” felirat fog látszani a térerő jelzése helyett, de ekkor sincs nagy gond: a készülék IMEI száma alapján a SIM-hez tartozó szolgáltató ügyfélszolgálata lehet a segítségünkre.

Az IMEI számot a SIM eltávolítása nélkül megtalálhatjuk az első generációs iPhone, az iPhone 5, az iPhone 5c és az iPhone 5s hátlapjába gravírozva, az iPhone 3G, az iPhone 3GS, az iPhone 4 és az iPhone 4s esetén viszont a SIM-tálcán fogjuk megtalálni, feltételezve, hogy a SIM-tálca nem került cserére bármi oknál fogva, de ez legtöbb esetben valószínűtlen. A szolgáltató logója pedig megtalálható a SIM-kártya hátoldalán.

A szolgáltató nem fog tudni nekünk adatokat kiadni az adott előfizetőről, ellenben képes lesz őt értesíteni más módon, például a családtagjai előfizetésén vagy a szerződéskötéskor megadott egyéb adatai, így például a lakcíme alapján.

A SIM-kártyát az alábbiak alapján tudjuk kivenni a készülékből: iPhone és iPad: A SIM-kártya eltávolítása

lego_iphone_unboxing_3

Fontos: a SIM-kártyát csak abban az esetben vegyük ki a készülékből, ha az esetleg kikapcsolt vagy lemerült ÉS a visszakapcsolás után a térerő jelzése helyett a “Zárolt SIM” felirat látszik – ebben az esetben az ugyanis a PIN-kódot kérné, amit egyébként sem fogunk tudni, és így a hálózatra sem fog tudni kapcsolódni a készülék, és nem lesz hívható.

Elveszett készülékek közötti keresés

A készülék sorozatszáma vagy IMEI száma alapján érdemes lehet egy egyszerű Google-keresést is lefuttatni, hátha belefutunk egy olyan hirdetésbe, ahol a tulajdonos a készülékét keresi.

Szintén érdemes a beszeljukmac.com “lopott” című topicjában megnézni, hátha szerepel ott a talált készülék, és ha igen, úgy fel tudjuk venni a kapcsolatot annak tulajdonosával:

bm_elloptak

Megjegyzések

Az iOS 7 megjelenése óta a bekapcsolt iCloud-fiók egyúttal az iPhone keresése opciót, és így az aktivációs zárolást is bekapcsolja. Ez azt jelenti, hogy az ilyen készüléket hiába restore-olja a nem becsületes megtaláló, azt utána nem fogja tudni aktiválni, és így gyakorlatilag használhatatlan lesz számára. Ilyenkor jellemzően megpróbálják azt eladni, de mivel a készülék legértékesebb része, az alaplap vált így használhatatlanná, ez jelentős értékcsökkenéssel lehetséges, már ha egyáltalán megveszi valaki. Az aktivációs zárolásról itt írtunk bővebben: Aktiválás zárolása elveszett móddal: teszteltük az Apple új, lopás elleni védelmét, működik!

A talált dolgok tekintetében követendő eljárás szabályait a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről XVII. fejezetének 5:55. §-ától kezdve írja le. Eszerint a találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni. A jegyzőnek való átadáskor a találó nyilatkozni köteles arra nézve, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó igénybejelentéséről a jegyző igazolást ad. Ha az átadott dolog átvételére jogosult személye megállapítható, a jegyző a dolgot késedelem nélkül átadja a jogosultnak. Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot – ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott – a találónak ki kell adni.

A 2012. évi C törvény a Büntető Törvénykönyvről 378. §-a alapján aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Nagyon hasznos cikk!

    Viszont mi van egy wifi-s iPad esetén amin jelkódzár van?
    Az egy dolog hogy nem tudsz belépni de a netre se tudsz csatlakozni tehát a tulaj nem tudja letiltani.
    Mit csinálsz?

  2. @xantos85: átállítod az otthoni wifidet nyitottra, és addig állítgatod az SSID-t, míg közben végigzongorázod a leggyakoribb alapértelmezett hálózatneveket? (de a cikk amúgy iPhone-ról szól, ott meg ez nem probléma, mert vagy van SIM, vagy van IMEI.)

  3. +1 ötlet: lefotózok a lezárt készülékkel egy üzenetet, hátha a tulaj visszanézi a Foto Streamen 😉

    /mondjuk, épp mielőtt lemerülne, ahol nincs lehetőség tölteni/

  4. @Jadeye
    Igen talán iphone eseteben kicsit könnyebb mert vagy felhivnak vagy a neten van a készülék.
    De nekem wifi-s iPad em van es el gondoltam mi van ha elhagyom vagy en találok.
    Ezt az SSID-t nem ertem 🙁 .
    Arra gondoltam egy McDonalds ba bemegyek talán az benne van a wifi be.
    Nem akartam iPad fele vinni a dolgot csak mint ios ios eszköz gondoltam idevágó .

  5. Igen ez is jo. De ha nincs beállítva?
    Lehet wifi s iPad eseten tenyleg érdemes beállítani ezt a szöveget.

  6. @veto: Ez jó! 🙂

  7. siritől még 1 jó kérdés: “who am i”, érdemes lehet beírni a cikkbe is. 🙂

  8. @evone: igaz, bele is teszem. 🙂 mondjuk ha nincs “me” kártya, akkor ez nem dob eredményt, de hja, egy próbát megér.

  9. Jó hosszú cikket kerekítettetek feleslegesen ennek a témának, miután kiderült hogy a környezetünkben mindenki lop, csal, hazudik…
    Gratu!

  10. @putyo: te hol élsz?

  11. Lehet, hogy az előző hozzászólásomnál nem lehetett érzékelni a rejtett iróniát. Szóval ez a cikk azon kívül, hogy eléggé paranoiddá sikeredett, túl hosszú terjedelmű is lett egy ilyen langyi témának. Csak ennyit akartam átadni visszafogott stílusban. 🙂

  12. @putyo: ha számodra ez ilyen “langyi téma”, akkor egyszerűen ne olvasd el. hidd el, mi jobban tudjuk nálad, hány olyan megkeresés érkezik hozzánk, ami miatt célszerűnek tartottuk egy ilyen, szerinted paranoid és túl hosszú terjedelmű, langyi cikket írni. nem tetszik? ne olvasd el. konstruktív kritika nélkül lefikázni felesleges.

  13. Nekem eddig egyszer adtak le talált iPhone 4-et (szórakozóhely), és szinte minden nap többen jönnek esetlegesen leadott iPhone-ért. Töltőm van. Aki ki tudja nyitni a jelkód-zárat max 2 próbálkozással az viheti.

  14. Amúgy célszerű a telefont jelkóddal bebiztosítani és a SIM pin-t letiltani. Elhagyás esetén a szolgáltatót lehet kérni hogy IMEI változás esetén tiltsa a kártyát.
    Viszont így marad esély megtalálni.

  15. hello.
    vettem egy iphone 4s mobilt , nem volt szerencsém mivel icould zár nem volt kikapcsolva és gyári visszaállítás után kéri a kódot.
    előző tulaj így vette , az az előtti is. de a legelső gazdáját nem találom.
    imei szám alapján meg tudom találni ? vagy mit tudok ilyenkor csinálni? vodás a készülék.


Add a Comment