fbpx Skip to content

Az Ice Bucket Challenge kezdeményezés fő célja az (lenne), hogy minél több adományt gyűjtsenek az amyotrophiás lateral sclerosis (ALS) betegség ellen harcoló ALS Association egyesület számára. Az Ice Bucket kihívást eredetileg Pete Frates, a Boston College volt baseball játékosa találta ki, melynek lényege, hogy a kihívottnak egy teljes vödör jéghideg vizet kell a fejére öntenie, majd ezt követően ő is kihívhat másokat.

10171-2256-schiller-140814-l

Abban az esetben pedig, ha valaki 24 órán, azaz egy napon belül nem teljesíti a kihívást, akkor adakoznia kell az ALSA számára. Természetesen az is adakozhat, aki már teljesítette a kihívást, hiszen ahogyan már említettem, a kampány célja, hogy többen megismerjék az ALS idegrendszeri betegséget és támogassák a gyógyításért felelős kutatásokat.

Mivel Phil Schiller is a Boston College egyetemen tanult, ezért nem is volt kérdés számára, hogy teljesítse-e a kihívást, a kihívottjai pedig Chris, Kim és Tim voltak, amint olvashattuk azt egy fél nappal ezelőtt a twitter profilján.

Tim egyértelműen Tim Cookot jelentette, Chris az NCIS sorozatban is szereplő Chris O’Donnell, Kim pedig valószínűleg Schiller feleségére vonatkozhatott, bár ezt még nem tudjuk pontosan.

Ahogyan várható volt, fél nap múlva Tim Cook is teljesítette a kihívást, amikor éppen az Apple főhadiszállásán, az Infinite Loopon ünnepelték az Apple munkatársainak sokszínűségét. A vödör vizet valójában nem maga Cook, hanem Michael Franti zúdította rá, ahogyan a fenti és az alábbi videón is jól látszik.

Tim Cook kihívottjai pedig Bob Iger, a Disney CEO-ja és az Apple igazgatótanácsának tagja, Dr. Dre, valamint Michael Franti, aki még ott helyben gyorsan teljesítette is a kihívást.

***

Szerkesztői megjegyzés | Segít-e mindez az ALS-es betegeken? Az ilyen videók készítése és mások kihívása ugyanerre önmagában nem segít sokat – hiszen az emberek többsége csak azért csinál majd videót, hogy ne kelljen fizetnie, de ezen túl is maximum annyira fog emlékezni később, hogy valami hárombetűs betegség van a háttérben, ám adakozni már nem feltétlen fog. Jó példa az ilyen típusú megmozdulásokra több, az elmúlt években futó hasonló divat-kampány, mint például a Kony 2012, amit az Invisible Children szervezett annak idején a gyerekkatonákat használó ugandai Joseph Kony ellen, de hiába kampányoltak rengetegen, semmi sem változott valójában. Szintén afrikai vonatkozású hír a közelmúltból a nigériai iskolás lányok elrablása, és hiába álltak hírességek egy újabb hashtag mögé, a 200 lány továbbra sem szabad.

Ha valaki segíteni szeretne bármilyen cél elérésében, akkor inkább adakozzon az adott célra, mert önmagában attól, hogy kitesz egy videót az internetre vagy megoszt valamit, gyakorlatilag semmi sem fog változni. Segíts azért, mert segíteni akarsz, ne pedig azért, hogy később másoknak mutogathasd.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. ertelmetlen


Add a Comment