Gyakori kérdések: hogyan jelenthető az iMessage-ként érkező spam?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itthon szerencsére még nem jellemző, de Amerikában már szinte bevett szokássá kezd válni az iMessage-ben érkező spam. Ezzel ugyan csak egy adott réteget tudnak elérni a “spametelők”, ugyanakkor az iMessage az SMS-ekkel szemben ingyenes, így ez még jobban meg is éri nekik. Az Apple eszközöket használók ráadásul valószínűbben vásárolnak magasabb árkategóriás dolgokat, így azt remélhetik, hogy a kiszórt spamben a címzettek meglátják az évszázad üzleti lehetőségét, és a spamküldőktől vásárolnak.

spam

Itthon viszont többen is jeleztek az elmúlt napokban ismeretlenektől érkező, kéretlen FaceTime-hívásokat, ahol a legtöbb esetben könnyű blokkolni a hívót, ám egyelőre ilyen esetben nincs lehetőség a jelentésre. Az e-mailben érkező szeméttel szemben az iMessage-spam esetén sokan nem tudják, hogy hogyan lehet azt jelenteni, és aztán blokkolni az adott spammert, így az alábbi cikkünkben ezt néznénk meg.

iMessage-spam jelentése az Apple felé

Nyilván alapvető óvatosságból eleve ne nyissunk meg semmi linket, ami ismeretlen feladótól érkezett üzenetben található. Ezen felül lehetőségünk van a spamet jelenteni az Apple felé, hogy ők így letilthassák a spamküldő feladókat.

Ehhez a következő előzetes lépéseket kell megtennünk:

 • készítsünk képernyőfotót az így érkezett üzenetről: ehhez nyomjuk le egyszerre a home és power gombokat a készülékünkön, mire fehéren villan egyet a kijelző, és az exponálás hangját halljuk; ezután az így elkészült kép a Fotók alkalmazásban található meg;
 • jegyezzük fel a teljes e-mail címet vagy telefonszámot, amiről a kérdéses üzenet érkezett;
 • jegyezzük fel a pontos dátumot és időpontot is, amikor az üzenetet kaptuk: az időpont az üzenetbuborék felett foglal helyet, ha viszont valamiért nem látszódna, akkor egyszerűen húzzuk el a buborékot jobbról balra, ekkor az üzenet mellett, jobb oldalt lesz látható az időpont.

Amint megvagyunk az előzetes lépésekkel, már csak a jelentést kell elküldeni. Ezt a következőképp tehetjük meg:

 1. nyissunk egy új e-mailt, adjuk meg címzettnek az imessage.spam@icloud.com címet, csatoljuk hozzá az elkészült képernyőfotót;
 2. adjuk meg a teljes e-mail címet vagy telefonszámot, ahonnan a spam érkezett;
 3. adjuk meg a pontos dátumot és időpontot, amikor a spam érkezett, és küldjük el.

Ezután még érdemes az illető feladót blokkolni, erről kicsit később.

SMS/MMS-spam jelentése

Fontos különbséget tennünk az iMessage-ben és az SMS- vagy MMS-ben érkezett spam között, mivel az Apple felé csak az iMessage-ben érkezett spam jelenthető. Az SMS-ben vagy MMS-ben érkezett spammel kapcsolatban forduljunk a szolgáltatónkhoz további információkért.

Ezért a jelentés elküldése előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy az adott spam iMessage, vagy SMS/MMS.

Az iMessage segítségével elküldött üzenetek az „iMessage” címkével vannak ellátva, míg az SMS és MMS típusú üzenetek esetén a „Szöveges üzenet” szöveg olvasható, mind az üzenet felett, mind a válasz írásához használt szövegmezőben. iOS esetén ez így néz ki:

iMessage-üzenetet tartalmazó üzenetablak Szöveges üzenetet tartalmazó üzenetablak

macOS esetén pedig így:

Feladó blokkolása

Miután jelentettük az Apple (vagy a szolgáltatónk) felé a spamet, érdemes letiltani az adott “spametelőt”, hogy többet ne zargathasson minket. Ezt csak iOS 7 óta tehetjük meg, annál régebbi verziókon nem. Egy adott feladó blokkolásához az alábbi cikkben leírtakat kell tennünk: Gyakori kérdések: adott kontakt letiltása hívások és üzenetek esetén.

Az iCloud fiókunkra, emailként érkező spam jelentéséről itt írtunk korábban: Gyakori kérdések: hogyan jelenthető az iCloud fiókra érkező spam?

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

 1. Nekem is tíltja szaros szolgáltató!

  3 gb netet veszek tőle 4000 ft-ért azt még csak nem is használhatom 100-osan, komolyan majd én is csak a telefonszámla 80%-át fizetem ki!

  Összedobhatnánk egy petíciót sok ember sokra vihetné!

 2. @Jadeye: Kétlem, hogy a fogyasztóvédelem tud ebben segíteni, mivel ilyen esetben a szerződésnél az ászf-ben benne van, hogy nincs voip. Például a vodafonnál láttam ilyen szerződési feltételeket, hogy viber, skype korlátozás van. És ha az ember aláírja, hogy elfogadta, akkor elfogadta, nem reklamálhat.

 3. @Jecy: Onnan, hogy nem működik :D
  A Telenornál még ment, mert régi csomagban voltam és azokat nem “büntették”, legalábbis visszamenőleg nem. Aztán az LTE miatt átjöttem a Telekomhoz számhordozással, s a csomag részletes leírásában is benne volt, hogy nem fog menni a VoIP. Nagyritkán azért jól jönne, de mindegy.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!