fbpx Skip to content

Az emailben érkező szemét, a spam jelensége régre nyúlik vissza. Az első dokumentált esemény még 1978-ban történt, amikor Gary Thuerk 393 ARPANET-használónak küldött egy körlevelet. A kéretlen üzenetekkel szemben pedig gyakorlatilag azóta is folyamatos a küzdelem.

Nézzük, hogyan lehet jelenteni az iCloud fiókunkra érkező szemetet, hogy azt később már automatikusan kiszűrje az Apple rendszere.

Az iCloud webes felületén

Első lehetőségünk, hogy az iCloud webes felületén jelöljük spamnek az adott levelet, vagy áthúzzuk a levélszemét mappába. Az így megjelölt levelek jelentésre kerülnek az Apple felé, és így következő alkalommal már a hasonló üzenet vagy eleve meg sem érkezik, vagy már automatikusan a levélszemét mappába kerülhet.

A levél spamnek jelöléséhez tehát lépjünk be az iCloud oldalán, válasszuk a Mail opciót, és azon belül nyissuk meg a jelenteni kívánt levelet. Ezután a levél jobb sarkában válasszuk a Kijelölés opciót, és az ott megjelenő menüben nyomjunk a Kéretlen levélre:

iCloud_spamnek_jeloles

Az iCloud hamarosan frissül az iOS 7-es designhoz, így ez is megváltozik ott. Természetesen maga a funkció megmarad, csak átkerül a felső eszköztárba. Az iCloud beta esetén tehát nyomjunk a megnyitott levél feletti eszköztáron a zászló ikonra, és válasszuk a Move to Junk opciót (az iCloud beta egyelőre csak angol nyelven érhető el):

iCloud_beta_spamnek_jeloles

Mailben vagy Outlookban

A Mail (vagy más email-kliens, például az Outlook) is ad lehetőséget a spam jelzésére, itt viszont másképp működik a dolog. Ebben az esetben továbbítanunk kell a levelet csatolmányként a [email protected] címre.

Ehhez a Mailben válasszuk ki a jelenteni kívánt üzenetet, majd a Message (Üzenet) menüpont alatt válasszuk a Forward as Attachment (Továbbítás csatolmányként) opciót, és adjuk meg címzettnek a [email protected]-ot:

Mail_spam_tovabbkuldese

A csatolmányként való küldés természetesen például az Outlookból is megoldható, ehhez az üzenet kiválasztása után válasszuk a Message (Üzenet) menüpont alatti Forward Special (Speciális Továbbítás) opció As Attachment (Csatolmányként) lehetőségét, és itt is adjuk meg értelemszerűen a [email protected]-ot címzettként.

Ez a típusú, csatolmányozott továbbítás azért fontos, hogy a levélszemét összes fontos adatát megkapja az Apple. Ez egy email esetén a header (fejléc), ami tartalmazza a levél eredeti forrását, és az interneten megtett útját is, míg eljutott a fiókunkba. Ezek alapján az Apple képes kiszűrni a szemetet küldő szerverről érkező üzeneteket a jövőben.

iOS

Sajnos az iOS esetén nincs lehetőség a csatolmánnyal való küldésre, de a mozgatás a Levélszemét mappába (Move to Junk) itt is elérhető. Viszont a készüléken mozgatott levél nem garantálja, hogy a szemét jelentésre is kerül, így ezt javasolt inkább a webes felületen megtenni.

A végére pedig egy vonatkozó videó a Monty Python-tól (itt meg esetleg magyarul, löncshúsként):

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment