fbpx Skip to content

Néha megesik, hogy egy-egy kontakt túllő az általunk megszabott határon, vagy adott esetben spamet küld, vagy folyamatosan megcsörget, majd leteszi, vagy bármi más okból úgy döntünk, hogy nem kívánunk foglalkozni vele. Amennyiben az adott hívó mindezt hívószám-kijelzéssel teszi meg, úgy iOS 7 óta egyszerűen letilthatjuk, ha hozzáadjuk a blokkolási listához.

nincs_hivoazonosito

A problémát leginkább a hívószám nélküli hívások jelentik, mert ezek letiltása jelenleg csak kompromisszumokkal együtt oldható meg. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, mind a hívások, mind az üzenetek esetén.

Hívószámmal rendelkező kontakt letiltása

A módszer a hívások és az üzenetek esetén is gyakorlatilag ugyanaz. Mivel azonban az üzenetek esetén kicsit jobban elbújt az opció, így azon keresztül mutatnánk ezt be.

Nyissunk meg egy olyan beszélgetést, amit a tiltani kívánt kontakttal folytattunk. Ezen belül az adott üzenetnél a jobb felső sarokban nyomjunk a sor végén az (i) gombra.

Az (i)-re nyomva feljönnek az adott kontakttal kapcsolatos opciók, itt nyomjunk rá az első sávra, azon belül görgessünk legalulra, majd nyomjunk rá a Hívó letiltása szövegre, és ezt erősítsük meg:

hivo_letiltasa_03 hivo_letiltasa_04

Ugyanezt természetesen megtehetjük a Telefon appban az előzmények listájában az adott hívó mellett az (i)-re nyomva, vagy a névjegyzékben kiválasztva a delikvenst, az eredmény bármely esetben ugyanaz.

A másik lehetőség egy adott kontakt letiltására, ha a Beállítások appon belül a Telefon, az Üzenetek, vagy a FaceTime menüpontok alatt a Letiltott opció alatt adjuk hozzá az adott illetőt.

Egy letiltott kontakt esetén a beérkező üzenetet (vagy hívást) egyszerűen eldobja a rendszer, arról nem kapunk értesítést, és nem is jelenik meg az üzenet a többi között. A tőlük esetlegesen beérkező hívásokat a rendszer szintén eldobja, a hívó fél ilyenkor egy kicsörgés után foglalt jelzést kap, nekünk pedig nem jelez semmit a készülék. Az így blokkolt kontakttól a letiltástól kezdve sem üzenetet, sem telefonhívásokat, sem FaceTime-hívásokat nem fogunk kapni – igaz, a hívószám-kijelzés tiltása ellen ez nem véd, viszont az csak normál telefonhívás esetén alkalmazható, üzenetnél vagy FaceTime-nál nem.

iOS 6 esetén ezt úgy tudjuk egyszerűen megoldani, hogy létrehozunk egy külön csoportot az így blokkolni kívánt telefonszámokkal, egy másikat pedig az engedélyezettek listájával, és a Ne zavarjanak módban a folytatásban található módon az engedélyezett csoportot választjuk ki, akikre így nem lesz érvényes a Ne zavarjanak mód, és róluk így értesít minket a rendszer.

iOS 6 előtti rendszereken szükségünk lesz egy néma csengőhangra, amit beállíthatunk az adott hívóra mind a csengőhang, mind az üzenethang helyett, valamint kapcsoljuk ki a vibrálást is – ám az üzenethang vagy a vibrálás nem minden iOS-verzió esetén szabható testre az egyes kontaktok esetén egyenként.

Hívószám nélküli hívó blokkolása

Ezt egyszerű módszerrel sajnos jelenleg nem teszi lehetővé az iOS. Ugyanakkor a Ne zavarjanak opció használatával és némi kompromisszumot kötve az ilyen hívók is blokkolhatóak. Ha jellemzően túl sok ilyen, hívószám nélküli, értelmetlen hívást kapunk, érdemes jelezni a szolgáltatónk felé.

Ilyenkor az összes teendőnk az, hogy állandóra bekapcsoljuk a Ne zavarjanak módot, és csak a névjegyzékünkben szereplő kontaktok számára engedélyezzük a hívást. Ennek legnagyobb hátránya az, ami a kompromisszumot adja: ebben az esetben kizárólag a névjegyzékünkben szereplő kontaktok esetén fogunk értesítést kapni a hívásokról, üzenetekről. Ha tehát valaki olyan hív minket, akinek ugyan elküldi a hívószámát a készüléke, de ez a szám nem szerepel a névjegyzékünkben, az ő hívásairól vagy üzeneteiről sem kapunk értesítést. Szemben viszont a blokkolással, a Ne zavarjanak mód használatakor a hívások és üzenetek beérkeznek, mindössze a készülék nem értesít minket róluk, de a beállításaink alapján az Értesítési központban, illetve az üzenetek vagy híváslista alatt ezek megtalálhatóak lesznek.

Ennek beállításához menjünk a Beállítások appban a Ne zavarjanak menüponthoz, kapcsoljuk be a Kézi opciót, és a Hívás engedélyezése opciónál válasszuk ki az Összes kontakt lehetőséget, illetve kapcsoljuk ki az Ismételt hívások lehetőségét:

hivoszam_nelkul_DND

Ha ezt a megoldást vagyunk kénytelenek használni, a kompromisszumhoz a Ne zavarjanak mód működésének következtében az is hozzátartozik, hogy a külső fejlesztők alkalmazásai esetén sem jelez majd a készülékünk, ha push üzenet érkezik, illetve más értesítések is némák maradhatnak.

Ez utóbbi megoldás iOS 6 esetén is működik, mert már abban is elérhető a Ne zavarjanak opció.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Ha egy tiltott felet feloldunk, akkor a tiltas alatt kapott smsek lathatova valnak? Vagy egyaltalan nem erkeznek meg. Mint pl egy sok ideig kikapcsolt telefonra csak bekapcsolas utan erkeznek meg az adott ido alatt kapott smsek.

  2. @ElHentel: elvileg nem. mivel ilyenkor eldobja az üzenetet, így feltehetőleg nem menti azokat eleve. de ezt nem próbáltuk.

  3. E-mail-nél valami megoldás esetleg??

  4. @peti1995: email érkezésekor az nem a készüléken kerül feldolgozásra, hanem a levelező szerveren. így ott azt szerver-oldalon kell kezelni, és akkor az már meg sem érkezik a készülékedre. beállíthatsz rá mondjuk egy szabályt, hogy tegye el az adott címzettől érkező levelet a “nem érdekel” nevű mappába, és akkor mivel az már nem lesz a bejövő üzenetekben, így nem is kapsz róla értesítést. vagy jelölheted spamnek, iCloud fiók esetén így: http://szifon.com/2013/08/26/gyakori-kerdesek-hogyan-jelentheto-az-icloud-fiokra-erkezo-spam/

  5. Köszi! Majd megpróbálom. Gmailen is megoldható gondolom

  6. Ha letiltok egy szamot, a letiltas alatt tudom e ot hivni vagy elobb fel kell oldani?

  7. @Maria Toth: a letiltás csak a bejövő hívásra és üzenetre vonatkozik. a kimenőkre nem.

  8. A letiltas alatt erkezett uzenetek a feloldas utan megjelennek es olvashatoak vagy nem? Koszonom a valaszt!:)

  9. @Maria Toth: nem. a tiltott személytől érkező hívásokat és üzeneteket az iOS eldobja, azokat nem rögzíti, sem a híváslistába nem kerülnek, sem az üzenetek közé.

  10. Abban kérném a segítségeteket, hogy letiltottam valakit, majd feloldás után a bejövő hívásait még mindig visszadobja, de üzenetet tud küldeni. Ez mitől lehet ? ( Már több mint fél éve tiltottam le, és nem emlékszem akkor hogyan csináltam)

  11. @mandarino: nézd meg, hogy a Beállítások, majd azon belül lentebb görgetve külön a Telefon és külön az Üzenetek alatt is a Letiltott kontaktok alatt szerepel-e a telefonszáma, és ha igen, akkor töröld.

    ha nincs ott a telefonszáma már egyik esetben sem, akkor a hívásokat adott esetben a ne zavarjanak / fókusz is vissza tudja dobni.


Add a Comment