fbpx Skip to content

A svéd Dagens Industri nevű lap néhány napja interjút készített a múlt hónapban Finnország miniszterelnökévé választott Alexander Stubbal, és ebben az interjúban Steve Jobs és az Apple is szóba került.

alexander_stubb

Finnország az elmúlt 20 év legrosszabb krízishelyzetén megy át, és a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság óta még nem sikerült talpra állnia. A svéd lap ezért megkérdezte, mik a tervei a jövőt illetően, és az új miniszterelnök három reformcsomagról beszélt, amivel a gazdaságot szeretné élénkíteni. Nincs könnyű dolga, hiszen jövő áprilisban választások lesznek Finnországban. Amiért mindez érdekes, az az a részlet, amit az Apple-ös oldalak kiragadtak az egészből:

– Tehát Steve Jobs tönkretette Finnországot? – kérdezte a riporter.
– Igen, Jobs vette el a munkahelyeinket. – válaszolta a finn miniszterelnök.

Persze a kontextusából kiragadott szöveg így jelentősen ferdít mindazon, ahogyan ez elhangzott, és így a szalagcímekbe már csak annyi jutott, hogy a finn miniszterelnök szerint az országukat Steve Jobs tette tönkre. Lássuk, mi is hangzott el pontosan!

A fenti, a szövegkörnyezetéből kiragadott idézetből keletkezett cikkek kapcsán az alábbi, szakállas vicc juthat sokak eszébe:

– Igaz-e, hogy Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogatnak? – A hír igaz – közli a jereváni rádió –, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

A fenti hír is igaz, valóban elhangzott egy ilyen mondat az interjú során. De ha megnézzük a szövegkörnyezetet is mellé, akkor már kissé másképp fest a dolog, és kiderül, hogy a miniszterelnök valójában más véleményét idézte:

– A 2008-as világválság óta az ország még nem állt talpra. – vetette fel a riporter.
– Két erős pillére volt a gazdaságunknak. Nalle Wahlroos fogalmazta ezt meg elég jól, amikor azt mondta, hogy az iPhone tönkretette a Nokiát, az iPad pedig az erdőgazdálkodást, a fakitermelést és a papírgyártást. – válaszolt a finn miniszterelnök.

– Tehát Steve Jobs tönkretette Finnországot? – kérdezett vissza a riporter.
– Igen, Jobs vette el a munkahelyeinket. – válaszolta Stubb. Majd így folytatta: – De ez most meg fog változni. Az erdőgazdálkodásunk lassan, de biztosan át fog állni a papíralapanyag-gyártásról a biomasszára. Az IT-szektor pedig a játékgyártásra fog váltani, ami most már nem azon múlik, hogy Nokia a telefon, vagy nem. – mondta Stubb és közben megmutatta a Nokia telefonját és az iPadjét.

Látható tehát, hogy a finn miniszterelnök Wahlroostól idézett, és valójában ez a megállapítás nem is pontosan Wahlroostól származik a hozzászólók szerint, hanem a Nordea Bank AB egyik korábbi elemzéséből, amely igazgatótanácsának Wahlroos is tagja. Persze mivel a teljes cikk eléréséhez külön kell regisztrálni (ami 1 hétre egyébként ingyenes), illetve a svéd nyelvtudás sem hátrány, így a legtöbb oldal csak a kiragadott pár sort vette át, és nem nézte meg az eredeti forrást.

A technológia folyamatos fejlődése miatt egy technológiai cég sem érezheti biztonságban magát, ha megreked egy szinten. Évekkel az iPhone előtt a Nokia volt az egyik piacvezető mobilkészülék-gyártó, és ha annak idején felnéztünk a cég oldalára, tucatnyi különböző típus közül választhattunk kedvünkre való készüléket.

nokia_telefonok

A Nokia egyébként nem mobilkészülékekkel kezdte, érdemes elolvasni a történetét a Wikipédián.

Amikor az Apple belépett a mobiltelefonok piacára az első generációs iPhone-nal, szakított ezzel a trenddel, és mindössze egyetlen típust kínált, egyetlen kinézettel, az összes különbség csak a tárolókapacitásban volt. Ez a készülék képes volt felvenni a harcot a tucatnyi Nokia típussal, és az évek során a Nokia egyre jobban a háttérbe szorult, mígnem szakítva a Symbian és Maemo rendszerekkel, végül a Microsoft kezébe került, és Windows Phone rendszer került a készülékekre. Hogy minderről Steve Jobs maga tehet-e? Egyes hozzászólók szerint ezt kijelenteni olyan, mintha azt mondanánk, hogy “anno sok gyertyát eladtunk, de aztán jött Edison“.

A finn miniszterelnök részéről ez az idézett vélemény tehát nem olyan negatív felhangú, mint ahogyan az a legtöbb, a fenti kiragadott részleten alapuló cikkből tűnhet. Inkább hangzik úgy, hogy tanultak a saját hibáikból. Ráadásul a finn IT-iparág egyik, sokak által imádott, mások által pedig gyűlölt sikerterméke, az Angry Birds épp az iPhone-on indult el világhódító útjára annak idején, még 2009-ben, és nőtte ki azóta milliárdos bevételű márkává magát.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Elég ránézni a beszúrt képre és látszik, hogy a Nokia magát tette tönkre.
    A vezetésnek halvány fogalma se volt róla, hogy merre is kellene tartani, ezért kihoztak mindenféle szir-szart.

  2. Nagyon egyszerű! Amikor a pali megcsinálta a telefon kamerát és elment a Nokiához hogy el agya nekik. Ki nevették és azt mondták neki az emberek külön akarnak telefonálni és képet készíteni. Aztán a samsung így jött fel a 7. Hejről a nokia mellé mert ők látták hogy ez a jövő. Na puff

  3. Nem tudom, hogy jó emlékszem-e, de tudtommal a Nokia már az Apple előtt rendelkezett működőképes tervvel érintőképernyős telefonra, csak elvetették, mondván az embereket nem fogja lázba hozni. Csatlakozok az előttem szólókhoz: a Nokia igen is nagyban felelős a saját hanyatlásáért. Az ide-oda kapkodásuk és a bizonytalanságuk hasonló a nagy partnerükéhez, Microsoftéhoz, azzal a különbséggel, hogy utóbbi nincs leszálló ágban.

  4. @trigmegistos: a Nokia régi telefonjaiban is volt kamera, náluk az első kamerás készülék a Nokia 7650 volt 2002-ben. a világelső kamerás mobil egyébként a japán Kyocera VP-210 Visual Phone volt, még 1999-ben, jóval bármi Samsung előtt.


Add a Comment