fbpx Skip to content

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én már alig bírom kivárni, hogy az új OS X Yosemite operációs rendszert használhassam, és bár már elérhető béta változatban, az még annyira instabil és lassú, hogy nagyban megnehezíti az ember mindennapi munkáját. Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Yosemite kinézetét illetően az egyik legnagyobb változást az új Dock jelenti, ezért elkezdtem utánanézni, hogy hogyan tudnám elkészíteni a Yosemite kinézetet úgy, hogy jelenleg a Mavericks-et használom.

osx_design_hero

Ebben a cikkemben lépésről-lépésre bemutatom, hogy hogyan lehet módosítani az ikonok képét, illetve a Dock kinézetét, de felhívom figyelmedet, hogy mindenképpen készítsd valamilyen biztonsági mentést, mielőtt belevágnál a cikkben bemutatott fájlok cseréjéhez és módosításához! Ha valamit véletlenül elrontanál, arra felelősséget nem vállalok! Miután ezeket tudomásul vetted, nézzük meg, hogy hogyan lehet kicserélni az alkalmazásaink ikonjait a Yosemite operációs rendszerben található új, leegyszerűsített ikonokra.

Ikonok módosítása

Az ikonok módosítására egy LiteIcon nevű, ingyenes alkalmazást használtam, aminek a segítségével egy egyszerű, fogd és vidd módszerrel bármelyik ikont ki tudjuk cserélni, illetve vissza is tudjuk állítani az eredeti állapotot abban az esetben, ha nem lennénk elégedettek az eredménnyel.

Screen Shot 2014-06-14 at 13.35.48

A Yosemite ikonokat Johan Chalibert deviantart oldaláról töltöttem le, ahol a tegnap feltöltött új verzióval sikerült megoldania, hogy a Naptár alkalmazáson található szám aktuálisan változzon az adott dátumhoz megfelelően és ne csak egy statikus kép legyen helyette. A Naptár kivételével az összes ikont egy egyszerű mozdulattal kicserélhetjük a LiteIcon segítségével.

A Naptár esetén pedig csak annyit kell tennünk, hogy az Alkalmazások mappában kiválasztjuk a Calendar-t, jobb klikkel rákattintva a “Show Packages Content” menüpontot, majd a megjelenő mappák között megkeressük a Content, azon belül pedig a Resources mappát. Ide beillesztjük a letöltött két naptár ikont, a régiek felülírásával természetesen. Ezek után ugyanebben a mappában (Content > Resources) megkeressük a Calendar.docktileplugin mappát és itt is megkeressük a Content > Resources célt, ahová ismételten beillesztjük az “App.Empty.icns” néven letöltött új Naptár ikont. Ezután már nincs más dolgunk, csak megnyitni a Terminált és begépelni, hogy “killall Dock”.

Készen vagyunk, kicseréltük a Naptár alkalmazás ikonját úgy, hogy az még működik is. 😉

App

A Dock módosítása

A következő lépés a Yosemite kinézet felé a Dock módosítása lesz. A Mavericks-szel ellentétben a Yosemite rendszerben visszakerült a már Tigerben megszokott kétdimenziós Dock, amely egy sokkal letisztultabb kinézetet ad a felhasználói felületünkenk.

Screen Shot 2014-06-14 at 19.54.18

A Dock módosításához én a cDock nevű ingyenes letölthető applikációt használtam, amelyen belül válasszuk az “Install Customisable Dock” parancsot.

Screen Shot 2014-06-14 at 19.49.32

Ekkor két különböző szövegfájl fog megjelenni, az egyik a magyarázat, a másik pedig magát a beállításokat tartalmazza. Állítsuk az értékeket a képeknek megfelelően:

Screen Shot 2014-06-14 at 19.51.26

Screen Shot 2014-06-14 at 19.50.51

Ha átírtuk a fájlok tartalmát, egyszerűen nyomjunk a mentés gombra, vagy csak nyomjuk le egyszerre a CMD+S billentyűket. Mentés után kattintsunk a menüsávban található kis, pajzs alakú ikonra és a Dock automatikusan újra fog indulni az új kinézettel.

Screen Shot 2014-06-14 at 19.55.12

Ha alaposan megfigyeljük, a Yosemite esetén a Dockon található aktív alkalmazásokat jelző fény helyett egy letisztultabb fekete pötty jelzi az éppen futó alkalmazásokat. Ahhoz, hogy ezt is kicserélhessük, szükségünk lesz szintén egy ingyenes alkalmazásra, a MacUtilra, amelyet innen tölthettek le.

Screen Shot 2014-06-14 at 19.56.06

Itt keressük meg a “Change indicator light color for open applications” parancsot és válasszuk a felugró ablakban a “Custom” lehetőséget. Ide bármilyen .png formátumú fájlt beilleszthetünk: erről a linkről letöltheted a Yosemite által használt fekete pöttyöt – ehhez kattints a linkre jobb egérgombbal, majd válaszd a “Cél mentése másként…” menüpontot!

Screen Shot 2014-06-14 at 19.57.19

Ha ezzel is elkészültünk, akkor bátran kijelenthetjük, hogy készen vagyunk!

Te várod már, hogy nyilvánosan is letölthető legyen az OS X Yosemite?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Jöjjön csak, már várom az új funkciókat és a dizájn is tetszetős. Az ikonok akkor lesznek szépek, ha a többi app is hasonló módon készül. De nem rossz.

  2. Nekem nem működik a dolog. Rányomok a pajzs alakú ikonra miután átírtam a két értéket de nem változik a dock. Segítség?

  3. Sok értelmét nem látom, amolyan parasztvakítós dolog. De aranyos.

  4. És mi értele van ? Ez olyan mit egy OSX témát erőltetünk a windowsra. De legalább lassú, és nem is szinel a többi alkalmazással…


Add a Comment