fbpx Skip to content

A tegnapi WWDC fejlesztői konferencia az OS X Yosemite operációs rendszer bemutatójával kezdődött. Az új OS X újításai három fő kategóriában foglalhatóak össze: felhasználói felület, applikációk és folytonosság.

osx_design_hero

Ami a névválasztást illeti, Craig Federighi elmesélte, hogy azt kérte a fejlesztőktől, hogy képzeljék el, ahogyan hippiként ülnek egy VW minibuszban és autókáznak végig a parton. Az Oxnard, Rancho, Cucamonga és a Weed név elvetése után jutottak el a Yosemite park nevéhez. Innen ered az elnevezés.

DSC_0814

Design

Ahogyan azt már az iOS 7 esetén megszokhattuk, a Yosemite felhasználói felületén is az áttűnések és a különböző rétegek fontossága került előtérbe. Az eddigi háromdimenziós Dockot felcserélte egy, a Tiger operációs rendszerre emlékeztető, kétdimenziós Dock. Összességében az egész rendszert átjárja az áttűnések és elmosódások fontossága, amely megjelenik mind a különböző ablakok, mind pedig a Dock esetén is.

DSC_0841

Akárcsak az iOS 7 esetén, a háttérképünk megváltoztatása az egész rendszer összhatását átjárja és megváltoztatja. Természetesen megújultak az ablakot bezáró ikonok és az eszközsáv ikonjai is.

DSC_0832

A Dockon található ikonok sokkal laposabbak lettek és új animációt is kaptak. A Spotlight ezentúl egy teljesen új ablakként jelenik meg, akárcsak az Alfred applikáció. Természetesen sokkal több helyen is tudunk ezen a felületen keresni, mint például Wikipédia vagy a Maps.

DSC_0864

Megújult az Értesítési központ (Notification Center) is, amelyben most már elérhető az iOS 7 esetén megszokott Mai nap nézet, valamint lehetőségünk van widgeteket is elhelyezni ezen a felületen. Úgy érzem, hogy sokkal többet fogjuk használni ezt a felületet, mint a Mavericks esetén, hiszen itt olyan, gyakran használt elemekhez is hozzá tudunk majd férni, mint például a számológép.

DSC_0883

Ami a nézeteket illeti, az egész OS X rendszerben elérhetővé vált egy sötét nézet (Dark mode) is, amely a haladó felhasználók számára segíti a koncentrációt és a fókuszálást az aktuális munkára, ezáltal is tovább növelve a hatékonyságot.

DSC_0848

Alkalmazások

Szinte az összes alkalmazás frissült, amelyek közül a bemutatón a Naptár, E-mail, Safari és Térkép alkalmazásokat láthattuk. Új funkcióként az iCloud Drive-ot kell kiemelnünk, aminek a segítségével lehetőségünk van hozzáférni az összes, iCloudban tárolt dokumentumunkhoz a Finderben, alkalmazásonként mappákra bontva.

DSC_0912

Ezen fájlokhoz és mappákhoz természetesen bármelyik gépen hozzáférhetünk, akár még Windows esetén is, mivel webes nézetben is megtekinthetőek.

DSC_0970

A Safari rengeteg apró újítással gazdagodott, mint például a görgethető fülek, valamint az aktuálisan megnyitott ablakok új nézete. Nincs szükségünk többé a kedvencek sávra, hiszen a kedvenc oldalaink automatikusan megjelennek akkor, amikor elkezdünk gépelni egy új honlap címét. A Safari másik jelentős újítása a teljesítményhez köthető, hiszen nincs szükségünk többé különböző kiegészítőkre a videók megnézéséhez, így egy MacBook Air esetén ez akár plusz 2 órás akkumulátor időt is eredményezhet. (Itt a keynote-on Netflix-en történő filmnézést említettek, ami jelenleg csak a Silverlight telepítése után működik.)

DSC_0928

A Mail applikáció legfontosabb újítása, hogy a leveleink túl nagy méretű csatolmányát az iCloudon keresztül tudjuk elküldeni, amelyek természetesen titkosítottan kerülnek továbbításra, maximum 5 GB méretben. Képek küldése esetén lehetőségünk van a Mailen belüli szerkesztésre is, amely nagyban megkönnyíti a megjegyzésekkel ellátott képek küldését.

DSC_0975

Folytonosság (Continuity)

Az Apple-nek sikerült létrehoznia azt, amelyet eddig még egyetlen cégnek sem sikerült, a szinte tökéletes összhangot az összes Apple készülék között. A folytonosság megteremtésével bármelyik készülékünkön elkezdhetünk egy adott munkafolyamatot, azt ugyanúgy tovább folytathatjuk egy másik eszközünkön.

DSC_1019

Ráadásul ez nem csak olyan alkalmazásokra igaz, mint például a Mail, hanem ezentúl tudunk SMS-t is küldeni a Mac számítógépünkről, és még hagyományos hívásokat is tudunk kezdeményezni és fogadni is. Mindehhez csak arra van szükségünk, hogy ugyanazon a Wi-Fi hálózaton legyen az iPhone és a Mac számítógépünk.

DSC_1021

Az AirDrop funkció ezentúl nem csak az iOS készülékek között, hanem az iOS és a Mac között is működik.

DSC_1008

Ezen túl ráadásul a Mac maga tudja automatikusan bekapcsolni a hotspot funkciót az adott készüléken, így azt nem szükséges kézzel kapcsolgatni.

Összefoglalás

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a Leopard megjelenése óta talán a legnagyobb frissítést fogjuk megkapni ősszel az OS X a Yosemite operációs rendszerrel. Ráadásul, akárcsak a Mavericks, a Yosemite-re való frissítés is ingyenes lesz az összes felhasználó számára. Már alig várom, hogy frissítsek. 😉

osx_design_spotlight_itunes_store

Ti várjátok már a frissítést, hogy kipróbálhassátok az új OS X-et?

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Ha a nagy méretű csatolmányok iCloud-on keresztül lesznek átküldve az azt is hozza magával, hogy csak almásoknak küldhetem így igaz?

  2. @KuSa0914: a nem epölösök linket kapnak, hogy honnan tudják leszedni. Gondolom ezért említették a cikkben, hogy a cloud cuccokhoz nem lehet hozzáférni “külsősként”

  3. Remélem nem olyan lesz, mint a cikkben említett Leopard, inkább az utódja legyen 🙂
    Csak a Continuityval bekötött szemmel, hátrabilincselt kézzel és földhöz ragasztott lábakkal szétveri a teljes mezőnyt. Ez valami egészen elképesztő, joggal mondja rá Cook, hogy “only Apple could do that”, ennyire egy kézben csak náluk vannak a dolgok.
    Markup, Mail Drop, várom már az AppleSeed verziót 🙂

  4. Én arra lennék kíváncsi mik a continuity határai, milyen technológiát használ. Azonos wifi-n kell legyen a két készülék ami tud kommunikálni egymással, avagy kell hozzá bluetooth is mint az airdrop esetében? Netán párosított eszközt távolabbról mobilnet/másik wifi-n keresztül is elérünk? Erről örülnék ha lenne egy teszt majd mint hackintosh/iPhone 4 felhasználó, elég hamar döntene abban, hogy kell-e már új telefont venni..

  5. Sziasztok. Lehetséges (legálisan) Hackintosh nélkül simán feltenni PC-re? Mintha úgy rémlene, hogy egy ideje lehet a MacOS-okat telepíteni PC-re is szabadon (Intel cpu only?). Köszi

  6. @Dareeo: Ez a hackintosh és nem, nem legális 😀

  7. Szerintem a 3D-s sokkal szebb. De ezt még el tudom fogadni… mert szerencsere azért nem olyan totál flat lett.

  8. Fel lehet telepíteni regisztráció nélkül a Yosemite-t? Vagy az is regisztrációt kér telepítés során?

  9. @apricot: elvileg feltelepíthető, de igazából nincs sok értelme jelenleg, mert eléggé béta állapotú még.


Add a Comment