fbpx Skip to content

Két héttel ezelőtt, amikor az Apple bemutatta az új, iPadekről szóló reklámjait, amelyekről már egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk, azonnal felkeltette a figyelmemet a Esa-Pekka Salonen által használt Orchestra applikáció, mivel több, mint 12 évig jómagam is versenyszerűen zongoráztam és napi szinten foglalkoztam klasszikus zenével.

modern_video_poster

Gondolom, valószínűleg nem mondok azzal újat, hogy a mai emberek többsége szinte életében nem hallott és nem szokott hallgatni komolyzenét. Véleményem szerint ennek az oka rendkívül egyszerű, hiszen az emberek nem értik, hogy miről szól a zene, nem ismerik, hogy mi a mögöttes történet, sztori, amely sok esetben még izgalmasabb is, mint egy-egy mai sorozat. Mivel azonban manapság senkinek sincs ideje ezeknek utánajárni és utánaolvasni, nem is ismerjük ezeket.

Az Orchestra alkalmazást a Touch Press és Esa-Pekka Salonen közösen alkották meg annak érdekében, hogy egy sokkal interaktívabb és szórakoztatóbb élménnyé tegyék a zenehallgatást.

IMG_0072

Az applikációban nyolc különböző mű érhető el – minden fontos zenei korszakból egy-egy. Egy adott művön belül azonban hozzáférünk a teljes mű partitúrájához; megtekinthetjük, hogy mikor melyik hangszer szól; láthatjuk a teljes zenekart többféle különböző nézetből, amelyeket kedvünk szerint módosíthatunk is; valamint megadhatjuk, hogy mikor melyik hangszer hangját szeretnék csak hallani, ezáltal olyan részletekbe menően tudunk elemezni műveket, mint még ezelőtt sohasem.

IMG_0075

A kedvenc funkcióm azonban kétségtelenül az, hogy miközben hallgatjuk az adott zeneszámot, párhuzamosan hallgathatjuk a karmester, illetve a zenészek instrukcióit, véleményeit, valamint a műhöz kapcsolható legendákat és történeteket. Ez az a plusz, ami valójában különlegessé teszi ezt az alkalmazást és megváltoztatja a zenehallgatási élményeinket. Természetesen ez a narráció csak angol nyelven érhető el, de aki csak minimálisan tud is angolul és nyitott az új információkra, azt azonnal beszippantja az alkalmazás. 😉

IMG_0074

A fent említett nyolc zeneszámon kívül lehetőségünk van további művet is megvásárolni, amelyeket szintén ilyen módon élvezhetünk.

Tudom, hogy az Orchestra nem tartozik a kifejezetten olcsó alkalmazások kategóriájába a maga 9.99 dolláros árával, azonban ha belegondolunk, hogy ez mindössze egy mozijegy ára, akkor garantáltan több tapasztalatra és műveltségre teszünk szert ezáltal, mint egy huszadrangú akciófilm után.

Az Orchestra alkalmazás kizárólag iPad készülekekre vásárolható meg az App Store-ban:

[appstore id=”560078788″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Jó lenne, ha így lenne! De nevezzük csak egyszerűen ZENÉNEK! Mert a többi nem az, hanem (egyre ócskább) szórakoztatóipar. Kodály országában…
    Örülök, hogy írtál erről az alkalmazásról. Én is nézegettem, de egyelőre “várakozó listára” tettem.:-)


Add a Comment