fbpx Skip to content

Néhány nappal ezelőtt jelent meg az App Store-ban az első és (eddig) egyetlen magyar látássérült iOS-fejlesztő, Torma Zsolt első alkalmazása, a Talking Book Reader, amelynek a segítségével .txt formátumban lévő szövegeket tudunk felolvastatni az iPhone készülékünkkel.

cover

Az app funkciói és működése teljesen egyértelmű és rendkívül könnyen kezelhető. Miután importáltuk a felolvasni kívánt, .txt formátumú szöveget az iTunes-on keresztül és kiválasztottuk a megfelelő nyelvet, az alkalmazás azonnal el is kezdi a felolvasást.

Photo 127 Photo 128

Érdekességképpen érdemes megjegyezni, hogy mivel Zsolt teljesen vakon fejlesztette ki az alkalmazást, ezért a kinézet elkészítésében egy külső designer segítéségét kérte, aki egy rendkívül letisztult felületet adott az eredetileg igencsak fejlesztőinek mondható helyett.

Noha pont a működést leíró és bemutató “Segítség” rész csak rendkívül apró betűkkel írott formában érhető el, amit ép látásúaknak igencsak kényelmetlen olvasni, de az iOS beépített VoiceOver szolgáltásának használatával az is felolvastatható, ezt a funkciót meg várhatóan már eleve sok látássérült használja. Így bár az alkalmazás a saját maga súgóját nem tudja felolvasni, azt megoldja az iOS.

Photo 129 Photo 130

Végül, de nem utolsó sorban érdemes még megemlíteni azt a folyamatot, ahogyan az alkalmazás létrejött. Zsolt teljesen egyedül készítette el az egészet egészen addig a pontig, hogy minden képernyő megfelelően működött. Miután az egyes vezérlőket feltette a különböző képernyőkre és külön kódot rendelt hozzájuk, már tesztelhető verzióban is elérhetővé vált, igaz még nem a mostani, végleges kinézettel. A design elkészítéséhez pedig érthető okokból egy külső designer segítségét kérte. A súgóban látható betűméret egyébként nyugodtan lehetne nagyobb, hiszen a VoiceOver funkciónak mindegy a méret, de így akkor akik nem használják a VoiceOver felolvasását, azok is kényelmesebben el tudnák olvasni.

Személy szerint én mindig is felnéztem azokra az emberekre, akik tudják, hogy mit szeretnének elérni az életben és semmi sem akadályozhatja meg őket abban, hogy ezt valóra is váltsák. Most egy álom már valóra vált, igaz még nem tökéletes formában, de a jövőben további újdonságokkal fog fejlődni, ahogyan azt Zsolt említette is.

Az alkalmazás megvásárolható az App Store-ból:

[appstore id=”885902366″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Csak azt nem értem, h miért kell ennek 7.1? Miért nem lehet a 6-osra megírni?

  2. @Put2: mert az Apple egy idő után nem engedi meg, hogy korábbi iOS-re forgass le egy appot, mint az általuk kijelölt minimális verzió. az iOS 8 hajnalán ez nem csoda, és egyre több app van már így is, aminél már 7.0 az alap.

  3. Pl egy 3GS-re hogy tudnék olyn appot tenni, ami minimum 7.0 kér?

  4. Nem lehet valahogy az app-nak valamelyik régebbi verzióját elővarázsolni, amihez a 6.1 is elég??

  5. @penge03: olyan appot nem fogsz tudni feltenni, ami magasabb iOS-verziót igényel, mint ami az adott készüléken van, vagy arra elérhető. ennek az az oka, hogy az adott app igényelhet olyan frameworkö(ke)t, ami(k) csak az általa megkövetelt verzióban található(ak) meg, így emiatt korábbi rendszeren nem is futna.

    olyan appból tudsz adott esetben régebbi verzión is futó változatot feltenni, amiből volt olyan build, ami régebbi iOS-verziót igényelt: http://szifon.com/2013/09/17/tortenelmi-hir-az-apple-lehetove-teszi-az-appok-korabbi-verzioinak-letolteset-az-app-store-bol/

  6. A 7.1-nek az az oka, hogy a 7.0-tól lett publikusan is elérhető a szövegfelolvasó alrendszer, viszont 7.0 esetén tapasztalható volt néhány kisebb hiba a használata közben. Sajnos ez valóban a 6.x-es iOS-t használók kizárását jelentette, de más lehetőségem jelenleg nem volt.


Add a Comment