fbpx Skip to content

Lassan 3 éve, az iOS 5 megjelenése óta rendelkezik a rendszer külön értesítési központtal, amit tulajdonképpen semmire sem használunk. Konkrétan a legtöbb ember csak azért húzza le, hogy törölje onnan az értesítéseket, de ennél többre igazából nem tudjuk használni. Szerintem ti, Szifon.com olvasók is csak elvétve használjátok, ellenben az vezérlőközponttal, ami számtalanszor a segítségünkre volt az elmúlt év alatt.

Photo 10

Az iOS 8 viszont lehetőséget ad a külső fejlesztők alkalmazásainak, hogy az értesítési központba pakoljanak bizonyos dolgokat. A keynote alatt nem igazán eszméltem fel, mikor erről volt szó, azonban ahogy jöttek a hírek erről a funkcióról, rögtön elkezdtem gondolkozni. Innentől ugye bármilyen app az információ mellé akár funkciót is odarakhat. Ez azért fontos, mert ugye továbbra sem módosíthatjuk a zárt képernyőt, azonban le tudjuk húzni értesítési központot, így lezárt telefon mellett is elérjük a rendszer ezen részét.

Tehát az appok kihasználhatják ezt, és a zárt képernyőn is elérhető értesítési központban elérhetővé tehetnek különböző funkciókat! Ilyen például a Philips Hue alkalmazás, amiről már korábban írtam itt és itt, és ezzel könnyedén irányíthatjuk az otthoni világítást.

Philips-and-HueHueHue

A bal oldali képen látszik a béta Philips Hue app: anélkül hogy belépnék az alkalmazásba, vagy feloldanám a készüléket, csak lehúzom az értesítési központot és lekapcsolom a villanyt! Jobb oldalt egyébként egy jailbreakes tweaket láthattok, amivel a vezérlőközpontba rakta a fejlesztő ezt a funkciót.

Nos, innentől kezdve nem kell jailbreak, mivel maguk a fejlesztők is használhatják a felső menüt. Persze csak a képzelet vagy a fejlesztő (és az SDK) szab határt, hogy milyen funkciókat pakol be az értesítő központba, például ismét egy gombnyomásra írhatunk majd Twitter üzenetet, vagy tölthetünk fel képet Facebookra.

Persze nem csak funkciókat, hanem bővebb értesítéseket is kaphatunk 1-1 alkalmazástól. Valójában az értesítő központ merőben meg fog változni és biztos rengeteg alkalmazás fogja kihasználni azt. Végre lesz egy értelmes, zárt képernyőn is elérhető, saját magunk változtatható felületünk!

Ti milyen funkciókat látnátok viszont szívesen az értesítési központban?

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Egy mobil adat és 2G/3G/LTE kapcsolót, vagy hotspot gyorskapcsolót, végre.

  2. @Domján László: azokat a Vezérlőközpontba kéne inkább rakni. Annak a beállításainál mindössze két kapcsoló van, szóval jó lenne, ha ki lehetne válogatni, mit akarok belerakni. Lásd FlipControlCenter.

    Amúgy egyszer már kérdeztem, csak nem kaptam választ: mennyi helyet foglal az iOS 8 béta az iOS 7-het képest?

  3. @nullzero: mivel béta rendszerről van szó, ami a hivatalos megjelenésig folyamatosan változik, így azt jelenleg nem lehet tudni, hogy a hivatalos iOS 8 kiadás majd mekkora helyet fog foglalni. az meg, hogy a béta mennyit foglal, gyakorlatilag mindegy, ráadásul készüléktípustól is függ a dolog.

  4. Lehet, hogy egyetlenként, de én használom az értesítési központot. Ha még jobb lesz, az nem baj!

  5. A flipcontrolcentert egy az egyben berakhatnak az ios8ba, es akkor ib-re se lenne szuksegem.

  6. Én alapból zárolt képernyőn kikapcsoltam a vezérlő központot, így bizonyos kapcsolók jobban jönnek majd az értesítési központban.

  7. Milyen trukkel lehet becsalni az idojarast a notifcenterbe? Semmilyen modon nem tudtam eddig odaeroszakolni. Koszonom elore is!

  8. Vezérlő központ legyen szabad és szerintem a jailbreak felhasználók jó része frissít

  9. @taylortish: engedélyezni kell az időjárásnak a GPS-t. csak akkor jelenik meg ott.

  10. 2014: megérkeztünk a Widgetekhez IOS-en is, egyenlőre csak a felső menüben: TAPS :-p

  11. Jedeye: engedelyezve van mert az idojaras app-ban van jelenlegi hely. Az lehet a problema, hogy nyiregyet ha beallitom nincs reszletes leiras, hogy milyen az idojaras, csak homersekleteket ir ki. Most hogy nem nyiregyen voltam, megjelent. Ilyen szempontbol a yahoo jobb volt

  12. Csak az időjárás miatt húzom le. Áttehetnék a lentibe, aztán nem is kellene.

  13. Egy ujabb remek lehetoseget ad a feltoresre. Majd jonnek a hulyebbnel hulyebb, soha veletlen olyat nem csinalo, idiota keszekusza mozdulatsor es lass csodat, bejuthatunk valami mas app ba. Ugyis ahogy hallom, atjarhatosagot biztositanak majd az appok kozott….


Add a Comment