fbpx Skip to content

Az Apple nemrégiben bemutatott egy új technológiát az iOS-kiegészítőket (azon belül is az audiokiegészítőket) gyártó cégeknek, amelyet az MFi (Made-For-iPhone/iPad/iPod) névvel láttak el, ami gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a Lightning csatlakozót használják a jövőben a hang továbbítására.

beats-lightning

Értelemszerűen a Lightning csatlakozó sokkal nagyobb mennyiségű adatot képes továbbítani, mint egy egyszerű 3.5 milliméteres jack bemenet, így lehetőség nyílik majd arra, hogy veszteségmentes (lossless) sztereó hangot hallhassunk a kedvenc audió kiegészítőinken. A MFi technológiánk köszönhetően a fejhallgatónk egy 48 kHz-es sztereó hangot fog kapni a készüléktől, míg attól fogadni szintén egy 48 kHz-es, de monó hangot fog tudni. A bemeneti érték természetesen azt is jelenti, hogy sokkal jobb minőségű felvételekre számíthatunk a külső mikrofonok esetén, bár a komolyabb kiegészítő mikrofonok már most is Lightning csatlakozón kapcsolódnak a készülékeinkhez.

beats-wireless-by-dr.-dre-stereo-bluetooth-headphones-white-view-of-beats-3.5-mm-cable-w-mic

A gyártók továbbá sokkal szabadabb hozzáférést fognak kapni a fejhallgatón található hangerő-, és lejátszás és egyéb gombokhoz, amelyek funkcióját szabadon konfigurálhatják, hogy például egy bizonyos gomb csak az iTunes Rádiót indítsa el, vagy amikor csatlakoztatjuk a kiegészítőt, akkor egy adott alkalmazás induljon el automatikusan.

A Lightning csatlakozó temészetesen nem csak a hang továbbítását fogja szolgálni, hanem szükség esetén energiát is tud majd nyújtani a kiegészítő számára, még akkor is, ha az iOS készülékünk készenléti módban van. (Ezzel a megoldással például akkor is fogjuk tudni az aktív zajszűréssel ellátott fejhallgatónkat használni, ha az abban található akkumulátor éppen lemerült.) Természetesen ez a funkció a fordított irányban is képes lesz működni, azaz tudjuk tölteni a kėszülékünket a fejhallgatónkkal, miközben zenét hallgatunk. Továbbá a fejhallgatónk firmware-ét is ugyanezen a módon tudjuk majd frissíteni.

beats_music_iphone_ipad_hero

Az Apple kétféle módot fog biztosítani a kiegészítőket gyártó cégeknek a Lightning csatlakozóban rejlő lehetőségek kihasználására, az egyik a Standard Lightning fejhallgatók készítésének lehetősége, amelyek minimális funkciókkal fognak rendelkezni a digitális és analóg konvertáláson kívül, valamint elérhető lesz egy Advanced Lightning mód is, amely olyan funckiókat tesz majd elérhetővé, mint például az aktív zajszűrés és a digitális jelfeldolgozás. A gyártóknak a digitális és analóg jelek koonvertálásnál egy bizonyos Wolfson konvertert kell majd használniuk, amelyet az Apple kötelezően előír a számukra.

WM8533_BlockDiagram

Miközben most mindenki a Beats Apple általi felvásárlásáról beszél, egyes híresztelések szerint az Apple egy sokkal komolyabb, Lightning csatlakozóval ellátott fejhallgatón dolgozik, valamint elképzelhető, hogy a jelenlegi EarPods fülhallgatók is sokkal jobb minőségű hangzással fognak érkezni a közeljövőben. Ennek a technológiának a megvalósítása az iOS eszközök oldaláról hardveresen már megoldott, most már csak szoftveresen kell hozzáférést biztosítani a kiegészítők felé, amelyre sor kerülhet bármelyik következő iOS frissítés során.

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Hogy jutottatok el oda, hogy a digitalis jel jobb lesz mint az analog? A 3,5mm-es jack tovabbra is lossless. Ami szamit az az, hogy mi van a masik vegen, ami kiadja a hangot.

  2. Értem hogy ez jó tehnológia, de szerintem jobb lenne ha inkább az NFC, Bloetooth, WiFi és a kábel nélküli töltés tehcnológiával oldanák meg a problémákat az sokkal inkább modernebb lenne. Azzal csak 1 baj van hogy az apple-nek nem lenne az kizárólagos monopóliuma mint a lightning csatlakozóval.

  3. @mazsi1911: igazad van.

  4. Értelemszerűen a Lightning csatlakozó sokkal nagyobb mennyiségű adatot képes továbbítani, mint egy egyszerű 3.5 milliméteres jack bemenet

    😀 😀 😀
    Ezt most gondold újra.
    Ha olyan a D/A-d akkor a rézkábel játszva elviszi a 192kHz-et is.
    A világ legnagyobb kibaszása ha külső D/A-t kell használni. Nekem van USB fülesem és szívom a fogam hogy nem tudom használni iPhone hoz.
    Mivel olyan zseniális az akku kezelése folyamatosan töltön van az autóban a telefon. Akkor hogyan is??
    Valahogy nem fejlődést látom mostanában.

  5. @mazsi1911: szerintem ez arra vonatkozna, hogy a jack aljzaton keresztül nem feltétlen tud a készülék 48kHz-et átadni (vagy hangot fogadni a mikrofon bemeneten). de ettől függetlenül a Lightning nem ad ki analóg audiót, így D/A nélkül nem tud hangot átvinni.

    @Máté Mózes: tudtommal NFC-n keresztül nem lehet hangot átvinni, illetve a bluetooth és a wifi nem támogat vezeték nélküli töltést. a “miért épp a Lightning” kapcsán érdemes elolvasni a wikipedia vonatkozó szócikkét. a monopólium kapcsán: egyetlen külső gyártónak sem kötelező Apple eszközökkel kompatibilis kiegészítőket gyártania. amelyik gyártó meg megteszi, az nem problémázik ezen, hiszen tudja, hogy lesz rá vevő.

    @KillYou: az USB-s fülest szerintem más mobilkészülékre sem tudod csak úgy rádugni, ellenben érdemes lehet megpróbálni egy Camera Connection Kit segítségével, legalábbis azzal iPad esetén az USB-s headseten túl még a billentyűzetek is működtek (jelenleg nincs kéznél, így nem tudom kipróbálni).

  6. @Jadeye:

    Gondold végig: a digitális jelből előbb-utóbb analóg KELL hogy legyen. A jack csatlakozón pedig nem beszélünk 48kHz-ről, mert az digitális mintavételezés egyik paramétere, ott már analóg jel jön ki, ami akár magas frekvenciás is lehetne (több száz kHz). Vajon egy több milliós hifi cuccon miért jack csatlakozóval van megoldva a mai napig a fejhallgatócsatlakozás?

    Szóval a telefonban levő amúgy baromi jó A/D átalakítót ezzel a mizériával kivesszük a képből és odébb helyezzük pártíz cm-el, bele a fülhallgatóba, hogy az akármilyen gyártó által a fülesbe rakott ki tudja milyen D/A oldja meg a dolgot. Szerintem az egész a pénz lehúzásáról szól a kiegészítőgyárosok által.

    Azzal amúgy egyetértek, hogy a külső eszközön levő buttonok jobb kezelésének van értelme, de ez a 48kHz meg loseless baromság egy rohadt nagy bullshit.

  7. @Chal: passz, de biztos megvan az oka, hogy erre váltanak. a lényeg inkább az, hogy a D/A azért kell, mert a Lightning nem ad analóg audiót. a kiegészítőgyártók meg nem dobnak hátast ettől szerintem, hanem inkább igyekeznek beépíteni, hiszen az újabb vásárlókat hozhat.

  8. @Chal:

    Szerintem nem feltétlen hátrány a külső kiegészítőn lévő D/A konverter, gondolj csak bele… a telefonod mérete igen csak korlátozott, vékony, stb. addig a nagyméretű fejhallgatók, ahol már megéri a lightning csatit belerakni, mert nyilván az sem ingyé’ lesz (mármint a licensz) ott megoldják majd a prémium hangzást, és kifejezetten előnyös lesz. Sőt, továbbmegyek, ha mondjuk egy komolyabb hangtechnikai eszközre kötöm, értsd nagyméretű hangfalszett, ha oda digitálisan érkezik az anyag, az egyáltalán nem baj, hiszen sokkal jobb minőségű dolgokat pakolhatnak bele, nyilván a nagy hely miatt. Egyébként kétlem, hogy a 3,5mm-es Jacket kivezetnék, akkora befolyásuk még nincs a piacra… a macbookokban is van USB. Szóval komolyabb eszközök gyártói megteszik majd, hogy lightning csatlakozót tesznek a termékeikbe, és ott számítani is fog. Ahol meg rossz minőségűt tennének az ár miatt, ott meg egyszerűen JACK csatlakozósra gyártják, és a többit az iPhone elvégzi.
    Szerintem ez tipikusan Win-win szituáció…

  9. Erre bőven elég lenne a jack csatira kötött audio rendszer átvariálása olyanra, mint amilyen most is van a mac-ekben, tehát lehetne a settingsben választani hogy analog out, vagy SPDIF. Nem értem miért kell a lightninggal behozni egy új szabványit a meglevő ipari audio átviteltechnikai dolgok mellé.

  10. @Chal:

    A vezérlő gombok miatt…

  11. Gyerekek ez a napnál is világosabb! Az alma felvásárolta a Beatset……ezentúl az Apple termékekből eltűnik a jack aljzat és minden lightningről megy……az új iPhone 6 ban lesz plusz hely és megoldották a headset dolgot……arról meg senki sem álmodjon, hogy D/A konverterrel meg analóg hangminőségben szóljon valami iPhone-on, nevetséges!!!!!!Eddig lassan több ezer eurómba került egy belépő szintű High-End rendszeer és még messze vagyok a “jótol” a 800€ monitorjaimmal a többszázezres csöves végfokommal és a Denon LP lejátszómmal…..”ebben a világban mindegy milyen a csatlakozó, csak tömör ezüst legyen!!!” ahogy monadni szokás!

  12. @Walaky:

    Na igen, de ez meg visszanyal a fagyi esete.. Ha tettek volna rá spdif kivezetést, és(!) analóg audio portot, akkor a káposzta is jóllakna, meg a kecske is megmaradna: egyszerűen lehetne csinálni lightning csatis fülhallgatót, aktív elektronika nélkül (sőt, lehetne a füles mellé csomagolni egy 2Ft-os jack átalakítót is, hogy bárhol lehessen használni), aki meg digitális studióba akarja bekötni, annak szintén ott lenne az ipari szabvány spdif audio stream valamelyik pin-en.

    Szerintem mivel a lightningba nem terveztek ilyeneket, ezért most utólag ilyen suta módon próbálják megoldani, úgy kommunikálva ráadásul, hogy ez milyen jó lesz nekünk, mert lesz loseless audio meg hasonlók.

  13. @geegggeeee:

    A szifon (és az ipodok) D/A-ja nagyon jó, megállja a helyét komoly rendszerekben is. Sok helyen tesztelték már sokan, érdemes utánaolvasni. Persze ettől még totál megértem, hogy bizonyos setupoknál nagyon jól jönne ha digitális audio jönne ki belőle, de úgy tűnik hogy ez egy (megint) minden szabványtól eltérő új lightningos interface közbeiktatásával lesz csak lehetséges (gyakorlatilag ez kell a fülhallgatókba is, mert más megoldás nincs).

    Ha leszedik róla a jacket (kizártnak tartom, és remélem igazam lesz), akkor szarjanak sünt, és részemről 6 év után goodbye iphone.

  14. Dzsííz.. Valaki mutassa már meg daninak hogyan lehet helyesírást ellenőrizni itt az internet világában, ha már a saját cikkét nem olvassa át legalább egyszer posztolás előtt.. Nekem első olvasásra kiszúrta a szemem.
    “minsőgégű” wow, új szó 😀

  15. @Jecy: az ilyen nem helyesírási hiba, hanem egy egyszerű elütés, ami néha előfordul…

  16. Én eddig is hallgattam losseless veszteségmentes zenét az iPhone-on. Igaz, a beépített gyári lejátszó nem ismeri, nem is látja a .flac-ot, de egy telepített lejátszóval simán le lehet játszani, és valóban jóbb mint a legjobb mp3. Elég vájt fülű és audiofil vagyok, szóval hallom a különbséget. Tehát a 3,5 mm-es jack is simán átereszti a veszteségmentes zenét-hangot, és egyetértek mazsi1911-el, miszerint ebben az esetben az számít, hogy milyen fülesünk, vagy fejhallgatónk van. Én a .flac-okat egy olcsóbb, de nagyon jó minőségű eredeti AKG K-66-al szoktam hallgatni, és fantasztikusan jól szól.
    Sok értelmét tehát nem látom ennek a dolognak. Persze tud majd más olyan “extrákat”, hogy oda-vissza megy a töltés… de szerintem ez nem ér majd a jó ég tudja hány tízezer forintot. (Gondolom minimum 30.000 lesz) Inkább az akkumulátorok teljesítményén kellene javítani. USA-ban állítólag valami egyetemen már kifejlesztettek olyan technológiát, hogy egy sima ceruzaelemük egy mostani Duracell vagy Energizer elemnél 8-10X tovább tart.

  17. @Jadeye: Igen, de akármelyik böngésző aláhúzza, telefon ki is javítja, ha egyszer elolvassuk posztolás előtt a szöveget észrevesszük. (Nekem senki se húzta alá, mégis kiszúrtam) Amúgy ez háromszoros elütés, két betű felcserélve, egy meg pluszban. Nem tudom mi a ti álláspontotok, de szerintem ti vagytok nálunk a legolvasottabb, vezető almás blog. Szerintem már ez elég kellene, hogy legyen, hogy profizmusra törekedjetek és ilyen szintű hanyagságot (ami egy kattintással javítható, de ha bennmarad nagyon gáz) ne engedjetek meg magatoknak. Gondolom nem kell felhoznom Jobs munkával kapcsolatos elvárásait, mint minta.. Egyébként a többi cikkeitekből tényleg világosan látszik, hogy átgondolt munkák, de sok esetben, amikor úgy érzem, hogy valami nem stimmel a cikkel, és felnézek a cikkíróra, mindig danikorpai neve jön vissza, ezért is tettem szóvá, hogy kérlek figyeljetek kicsit oda, mert ma, amikor már minden okos és tud helyettünk helyesen írni, elég gáz ha mégis kikerül egy ilyen nézettségű sajtóba, még ha csak online is. Szerintem. Persze ti tudjátok milyen színvonalat akartok 🙂

  18. @Jecy: természetesen gond volt, hogy benne maradt ilyesmi (egyébként nem minden esetben húzza alá, hiszen ha aláhúzta volna, nem maradt volna benne), de ez nem helyesírási hiba, hanem egy egyszerű elütés, ami felett nagyon könnyen át lehet siklani még akkor is, ha többször elolvasod (nyilván már rég javítottam). ettől függetlenül természetesen nagyon fontos szempontnak tartjuk, hogy nem csak helyesírási hibáktól, de elütésektől is mentes legyen egy cikk. a fenti, véletlen hiba egy sajnálatos, egyedi eset, ami néha előfordul.

  19. @mazsi1911: Meg még nagyon sok minden számít. Például a kábel jellemzői (szerkezete, hossza), a csatlakozó kialakítása, a környezeti elektroszmog. Analóg jelnél fontos az impedancia illesztése is. Ezek mindegyike módosítja a frekvenciaátviteli karakterisztikát, a torzítást, illetve a jel/zaj viszonyt. Ha a digitális jel a fejhallgató hangszórója mellett változik át analóg jellé, ott az azután következő analóg jelátvitel már kiszámítható és könnyedén kompenzálható, de egyébként hatásában minimális. Ugyanígy magának a hangszórónak az átviteli görbéjéhez is lehet illeszteni a fejhallgató D/A konverterét (vagy konvertereit), erősítőjét, kompenzálva ezzel a mechanikai korlátokat. Nem feltétlenül lesz ettől jobb minden ilyen csatlakozóval ellátott hangszóró, füles, de a lehetőség adott lesz hozzá.


Add a Comment