fbpx Skip to content

Néhány nap múlva megkezdődik a 2014-es WWDC, az Apple évente megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciája, melynek megnyitó keynote-ját, szinte már tradicionálisan, élőben közvetítjük itt, a blogon. Addig is álljon itt egy kis visszatekintés.

wwdc14-home-branding_2x

Noha az első WWDC megrendezésére 1995-ben került sor, az első keynote-ra 1998-ig várni kellett. Ezek a keynote-ok később “Stevenotes” néven váltak ismertté, nem meglepően Steve Jobsról elnevezve, amiért termékbemutatóival és előadói képességeivel ámulatba ejtette közönségét.

A korai években a WWDC május közepén került megrendezésre, egészen 2002-ig, ezután a 2006-os év kivételével, amikor is a Moscone Center foglaltsága miatt augusztusra tolták a konferenciát, minden évben kora júniusban tartották az eseményt.

Az iOS előtti érában a konferencia az asztali eszközökre, valamint a Microsoft Windows operációs rendszerével való versenybe szállásra fókuszált, bár ezen tervek nagy része sosem hagyta el a tervezőasztalt.

OpenStep_vesa_workspace1

Példaként említhető az 1996-os konferencia fő témáját adó Copland, melyet az akkori rendszer utódjának szántak. A Copland nem jutott el a beta verzióig, majd egy évvel később (1997-ben) az Apple a Jobs cége által készített NeXT OS-t használta alapul a ma Mac OS X néven ismert operációs rendszernek.

Ezt követően a 2003-as konferenciáig nem történt hatalmas bejelentés, leszámítva a Mac OS 9-nek tartott ál-temetést a 2002-es konferencián. A korábbi konferenciákkal ellentétben itt elég sok, ma is használt termék bemutatására sor került, kezdve a sort a PowerMac G5-tel, vagy ott volt az iSight webkamera, illetve iApps is, mely tartalmazta az iMovie-t és az iPhoto-t, valamint a Safari 1.0-t.

A következő esemény, mely nagy hatással volt az Apple termékek fejlődésére, az az Intel alapú processzorokra való átállás 2005-ös bejelentése volt.

Mac-OS-X-10-6-Snow-Leopard-Build-10A354-Seeded-to-Devs-2

A konferencia aranykorát azonban sokan a 2006-os évtől származtatják. Itt olyan bejelentésekre került sor, mint a Mac Pro és az OS X Leopard, valamint a olyan szolgáltatások, mint a TimeMachine és a BootCamp.

2007-ben beköszönt az iOS, illetve akkor még iPhone OS korszak. Az első iPhone bemutatója ugyan januárban volt, de a WWDC-n Steve bejelentette, hogy a készülék a mobil Safarin keresztül támogatja a harmadik fél által készített webes alkalmazásokat. Ez volt napjaink utolsó olyan Apple fejlesztői konferenciája, melyre nem értékesítettek minden jegyet.

1344440801_iphone-2g

2008-ban bejelentik az App Store-t és az iPhone 3G-t. A .Mac átalakul MobileMe-vé.

Egy évvel később az iPhone OS népszerűbb mint valaha, megjelenik a 3-as verzió. A Jobs egészségügyi távolléte miatt prezentáló Phil Schiller demonstrálja az OS X Snow Leopardot. Ugyanezen júniusban bejelentik az iPhone 3GS-t.

Az új évtizeddel az Apple elhozta nekünk az iPhone 4-et, valamint az iPhone OS negyedik generációját, melyet innentől hivatalosan iOS-nek neveznek, mivel az iPad bejelentésével immár nem csak a telefonon fut ez az operációs rendszer.

12266752-icloud-icon

2011-ben, mint utóbb sajnálatosan kiderült, Steve megtartotta élete utolsó WWDC keynote-ját. 2007 óta először történt, hogy nem mutattak be új iPhone készüléket, helyette a hangsúlyt a szoftver vette át a Mac OS X Lion-nal és az iOS 5-tel az élen. Bemutatásra került még az iCloud valamint iTunes Match is.

A Tim Cook-korszak

cook_1240x826

Tim Cook 2012-ben tartotta első keynote-ját, mint Apple vezér. Bejelentésre került a Mac OS X Mountain Lion, az iOS 6, valamint a Retina MacBook Pro.

A tavalyi WWDC-re percek alatt fogytak el a nem éppen olcsó kategóriába tartozó jegyek. A megnyitó prezentáció során bemutatásra került szoftveres oldalon a Mac OS X Mavericks, az iOS7, az iWork for iCloud, és az iTunes Radio. Hardveres oldalon frissítették a MacBook Air-eket, az AirPort hálózati eszközöket, végül de nem utolsó sorban, egész biztosan maradandót alkotva, a Mac Pro-t.

Az idei évtől kezdődően bevezették a jegyvásárlási lehetőség véletlenszerű sorsolását a regisztrált fejlesztők között, mely az igazságosabb jegyvásárlási lehetőségeket hivatott biztosítani, tekintettel a hatalmas keresletre és a korlátozott befogadóképességre.

A 2013-as évben az Apple 150 darab “diákjegyet” is biztosított, a fiatal, még tanuló fejlesztők számára. Idén sincs ez másként. Hazánk szülötte, Telek Alex projektjével helyet szerzett magának a konferencián. Gratulálunk!

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Miert osztottak egy hegyet? Es vegul mennyit?

  2. Jadeye lehet hogy arra gondol hogy 150jegy sok a fiatal feljesztőknek csak picit furin fogalmaz de n biztos hogy erre gondolsz.

  3. Bocsi telorol irtam az ujjaim meg nagyok:) de majd ha jon a nagyobb kijelzo:D
    Na a kerdes az lett volna higy mennyibe kerult 1DB jegy es osszesen mennyit ertekesitettek.


Add a Comment