fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Alex küldte nekünk, aki a WWDC-re az Apple Student Scholarship programjának köszönhetően jut ki, és erről írt nekünk röviden. Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Telek Alex vagyok, 20 éves. 2013-ban otthon érettségiztem le és most Londonban a King’s College egyetemen tanulok, Computer Science with Robotics szakon. Három – három és fél éve programozok komolyabb szinten. Még régebben középiskolában Turbo Pascallal kezdtem, ahol a Nokia telefonokról már ismert Kígyó játékot csináltuk meg, majd az emelt szintű érettségi programozás részét Visual Basic nyelvben írtam meg. Az egyetem első évében viszont a Java nyelvet sajátítottuk el és ehhez kapcsolódóan az Androidra való programozást.

(A kép az Apple saját PR-képe a Scholarship program kapcsán.)

Az Apple platformra való programozást körülbelül két éve kezdtem el tanulni. Eddig két alkalmazásom van az App Store-ban, egy fotós adatbázis app, ahol fotósokat, modelleket és sminkeseket tudsz keresni, illetve felvenni velük a kapcsolatot. A másik a tili-toli játék iPhone-os változata.

[appstore id=”559858217″]

Idén először jelentkeztem az Apple WWDC-re meghirdetett diák “ösztöndíj” programjára. Már sok éve szeretnék kijutni és részt venni a konferencián, de a vizsgák és egyéb okok miatt eddig még nem volt rá lehetőségem. A kijutáshoz az Apple által megszabott követelményeket kell teljesíteni, amiből az egyik legfontosabb az a “vizuális önéletrajz” iPhone, iPad vagy Mac alkalmazás formájában, amire mindenkinek körülbelül nyolc napja volt.

Az alkalmazásban értékelik a technikai megvalósítást, a kreativitást és a designt. Az én iPhone alkalmazásom tulajdonképpen egy eldugott, kisegítő iOS 7 funkcióra épül, a fejmozgatás érzékelésére. A felhasználó fejmozgatással tudja irányítani az alkalmazást és navigálni az egyes témák között és témákon belül (Tanulmányok, Munkatapasztalatok, Hobbi, stb.). Az érzékelés a FaceTime kamera segítségével működik, a program folyamatosan érzékeli a felhasználó szemeit és száját és egy algoritmus segítségével kiszámítja, hogy merre mozgatta a fejet.

Vizuális típusok számára itt egy videó, ami sokat segít a megértésben:

A program képes mind a négy irányt megkülönböztetni, és az iránynak megfelelően egy egyedi animációval vált az egyes képernyők között.

Ez az alkalmazás nem érhető el az App Store-ban, és a Scholarship program feltételei miatt ebben a formában nem is jelenhet meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Nagyon jól összehoztad,gratulálok.További sok sikert kívánok a munkádban!Reméljük sok jó és használható appot fejlesztessz majd!

  2. Gratulálok Alexnak. Remélem nagy élmény lesz a WWDC 🙂

  3. Sok sikert neked és remélem, megtisztelsz bennünket egy írással a WWDC-n látottakról…örömmel fogadnám 🙂


Add a Comment