fbpx Skip to content

Steve Jobs a Retina kijelző fogalmát az iPhone 4 bemutatásával egyidejűleg vezette be, aminek köszönhetően az iPhone 4 teljesen megváltoztatta az elvárásainkat a kijelzők irányában. Ahhoz, hogy egy kijelzőt a Retina címkével lássunk el, meg kell haladnia a “varázslatos” 300 képpont/hüvelyk sűrűséget, amely 20-30 centiméteres távolságból olyan éles képet nyújt, mintha egy nyomtatott papírt néznénk. Ez az a távolság és képpontsűrűség, ami felett az emberi szem már nem képes különbséget tenni az élesség és a részletgazdagság tekintetében.

retina-display-vs-normal-display1

Az LG szerint azonban a Retina címke és márkázás nem más, mint egy iparági megtévesztés és félrevezetés – jelentette ki a vállalat vezérigazgatója a G3 okostelefon bemutatásakor néhány nappal ezelőtt. Annak idején Jobs viszonylag könnyű helyzetben volt, hiszen az iPhone 4 volt az első készülék a piacon, amely ilyen kiemelkedő képpontsűrűséggel rendelkezett, azonban az iPhone 6 esetén már sokkal nehezebb lesz újat mutatni, hiszen szinte már az androidos versenytársak is felzárkóztak ehhez a képpontsűrűséghez.


Az LG a konferenciáján közvetve ugyan, de alaposan kifejtette a véleményét a Retina kijelzőkről:

lg-g3-event-01

“Van egy óriási tévképzet a kijelzőkről az okostelefonok piacán, miszerint az emberi szem nem tud különbséget tenni a 300 képpont/inch felbontású kijelzők között. Azonban ez nem igaz. Igazából a szem igenis tud különbséget tenni ezen szint felett is a kijelző részletgazdagsága tekintetében és ezzel a nyomdatechnikában már nagyon régóta tisztában vannak. Ma az LG G3 készülékünket egy olyan minőségű kijelzővel láttuk el, amelyet még a nyomdaiparban is a legjobb minőségű felbontásnak neveznek. Örömmel mutatjuk be a Quad HD képernyőt!”

screen-shot-2014-05-27-at-1-24-25-pm

Az LG az előadása során külön kitérővel bemutatta, hogy mi a különbség az egyszerű HD (269 ppi), Full HD (403 ppi) és Quad HD (538 ppi) felbontással ellátott kijelzők között. “Abban az esetben, ha igaz lenne, hogy az emberi szem csak a 300 ppi képpontsűrűségig tudná megkülönböztetni a kijelzők minőségét, akkor nem látnák a különbséget a mögöttem kivetített három kép között.”

No persze ez az összehasonlítás így nem állja meg a helyét, hiszen egy felnagyított képen nyilván jobban észrevehetőek lesz az alacsonyabb képpontsűrűség miatt az egyes képpontok. Ráadásul minél közelebbről nézünk egy kijelzőt, annál valószínűbb, hogy észrevesszük majd az egyes különálló képpontokat. Itt tehát a képpontsűrűség önmagában nem elég, az is számít, hogy azt milyen közelről nézi valaki.

A jelenlegi iPhone készülékek az iPhone 4 óta mind 326 ppi képpontsűrűséggel rendelkeznek, egyes híresztelések szerint azonban az Apple egy még nagyobb felbontású kijelző bevezetésén gondolkodik, ami egy 960 x 1704 pixeles felbontást jelentene. Ez a felbontás vagy egy 4.7-inch vagy pedig egy 5.5-inch méretű kijelzőhöz tartozna, így eredményezve 416 ppi vagy pedig 356 ppi képpontsűrűséget. A jövendőbeli iPhone kijelzőjét illető híresztelésekről egy korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk.

Abban az esetben, ha valóban igaz az LG előzetes híresztelése, akkor az új iPhone kijelzője nem fog akkora meglepetést okozni a piacon, mint annak idején az iPhone 4 bemutatásakor. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy valóban szükségünk van egy 538 ppi képpontsűrűséggel ellátott képernyőre és nem eléggé éles a jelenlegi Retina kijelző, amelyet minden nap órákig használunk?

Te szeretnéd, ha sokkal nagyobb képpontsűrűséggel érkezne a következő iPhone készülék?

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. JOBB AKKU-t! utána jöhet minden más 😀

  2. Egészen elképesztő… Az egész telefonipar ugyanabban a helyzetben van, ahonnan az Apple 2007-ben kirántotta: egy helyben áll. Több mag, memória, gyorsabb processzor, növeljük a ppi-t, meg a kijelzőt, ezek mennek, de semmi több.

    (azt már csak zárójelesen, hogy ebbe az 5-6″-os izébe beleteszik a 2560×1440-es panelt, de a 15″-os notebookokat simán kiadják 1366×768-cal… Pedig ha valahol, akkor ennek a felbontásnak ott van értelme, nem a zsebemben)

  3. Akkut fejlesszétek már könyörgöm! 15 éve ugyan ott áll a technika ezen a téren…

  4. @expa: 2007 óta van iPhone, tehát ebben az esetben nem lehet 15 éve, illetve azóta mind az akku kapacitása, mind a készülék szolgáltatásai növekedtek. persze ettől még bírhatná tovább, de egyelőre nem olyan egyszerű ilyen kis méretű Li-technológiás akkuba hetekig elegendő energiát préselni.

  5. Szerintem teljesen felesleges ebben versenyezni. Ilyen alapon a végtelenségig lehet csinálni.
    Úgyis tudom, hogy a mobilom kijelzőjét nézem és nem a valóságot 🙂
    Nem azért mert Apple fan vagyok, de szerintem bőven jó ez a 326 ppi, de nekem még a retina iPad 264 ppi-je is tökéletes. Lényeg az, hogy a szövegek nagyon élesek, máshol ez amúgy sem nagyon látszik…
    Helyette tényleg tegyenek inkább több képpontot a monitorokra, mert az egy kicsit furcsa, hogy a menő androidos mobilok 5″-on fullHD, vagy annál jobb felbontásúak, az asztali gépemnél pedig szintén fullHD-s a 22″-os monitor 🙂

  6. @expa: Azokkal az akukkal szerintem egy mai mobil vagy bármilyen termék bebootolni sem tudna 😀 Fejlődik az akku technológia, csak nem gyorsabban, mint a többi.
    Meg komolyan, a notebookoknál csoda a MBA 12 órás üzemideje. Egyesek ugyanarra használják a telefonjukat, mint a notebookot, mégis a telefontól várják a több napos üzemidőt….

  7. Én óvatos vagyok ebben a témában. Mikor megvettem az első FullHD projektorom el voltam ájulva, hogy milyen éles a képe. Aztán mikor itthon az egyik monitort lecseréltük egy 24″-es 1920×1200-asra akkor azon voltam elhalva, hogy milyen éles. Pár hónapja lecseréltem az én monitoromat egy 2560×1440-esre és azóta borzalmasnak tűnik a FullHD kép. Nem is értem hogyan láthattam ezt pár hónapja élesenek. Valószínűleg ha egyszer beruházok egy 4K-s monitorra akkor meg a mostanim fog életlennek tűnni.

    Az biztos, hogy van egy pont ahonnan már nincs értelme növelni a felbontást. (Egy 55″-es 4K-s TV-ről 3 méterről nem mondod meg, hogy nem FullHD.) De látatlanban nem tudnám feltétlenül hülyeségnek mondani az iPhone méretű FullHD kijelzőt. Együtt kéne élni pár napig ezzel az LG-vel és hamar kiderülne, hogy utána milyennek hat az iPhone vagy a Samsung S.

  8. Atlag felhasznalasra szant monitoron mas a helyzet. Youtube: retina macbook pro magyar teszt(egy fiatal srac csinalta, nem tudom a nevet), tisztan elmondjak, hogy nincs ertelme a retinanak, mert egy weblap sincs elokeszitve ilyen felbontasra, es az "egesz internetet" ujra kellene tervezni. Mobileszkozon azert masabb. Kozelebbrol nezzuk a kijelzot, kisebb az egesz, igy muszaj az eles kepminoseg. De a pixelhaborunak ertelme nincs. 300 kornyeki, vagy afeletti(megfelelo betekintesi szogekkel es szinhelyesseggel) boven koelegito

  9. @taylortish: “nincs ertelme a retinanak, mert egy weblap sincs elokeszitve ilyen felbontasra”
    ha lenne retina MacBook Pro-d, akkor te magad is látnád, hogy ez egyre kevésbé van így, lásd a Szifon is már nagyon régóta retina-ready, és ezen kívül rengeteg weboldal esetén megoldható az egyszerű “retinásítás”.

  10. @taylortish: Külföldön a weboldalak több mint 50%-ka már retina-ready, itthon nyilván ez a szám kevesebb, de pl minden nagyobb oldal index, 444, origo, blog.hu, Apple oldalak már mind, mind retina ready-k. És akkor arról nem beszélve, hogy jelenleg szinte csak az Apple hordozható gépei retinák, így a felhasználók nagyon kis százaléka nézi így a weboldalakat, de már támogatjuk őket sok helyen!

  11. @taylortish: Nem értek egyet. Én például webfejlesztéssel is foglalkozom és ma már minden weboldalt retinára csinálok. Pontosan azért, mert vannak ilyen eszközök. Persze, hogy sok nem retina weboldal van, de ha valaki cseréli a régit vagy újat csináltat, akkor már ezt is figyelembe veszi, így szép lassan lecserélődik minden. Régen (sőt alapjaiban ma is) 1024-es monitorokra fejlesztik a weboldalakat (940-960 szélesre), de figyelembe veszik, hogy sokan már FullHD illetve nagyobb monitort használnak, így gyakran kiegészítő információkat tesznek az oldalsó sávokra, ami nem nélkülözhetetlen, de kitölti a képernyőt.

    Én is 15″-ös monitorral kezdtem, akkor még értelmetlennek tűnt, hogy valaha sokkal nagyobb monitorokat használnák, most a 27-esemet nézve nagyon el tudnék képzelni egy 30″-as 4K-sat. Egyáltalán nem nagy, a felbontás pedig hihetetlenül megnöveli a szabadságot. És itt még a retina sem probléma, hiszen natívban megy a monitor, tehát egy weboldal sem fog retinában megjelenni, viszont nagyon picik lesznek. 🙂

    De ez már off.

  12. A retinára oké, hogy készül az internet és már egész sok oldal szépen jelenik meg. De fényképek még mindig nem. Amíg csak kétszeres a skálázás az még annyira nem is zavaró (bár baromira látni a különbséget), de a cikkben említett LG telefon szerintem akár négy-ötszörös szorzóval is bírhat. Ott már kimondottan undorítóak leszek. Arról nem is beszélve, hogy pl. itt a Szifon sem (és nagyon sok másik oldal sem) svg-vel oldotta meg a logót/ikonokat, beigazolódik a nagyobb ppi az iPhonenál, amit a cikkben említetek, jön a háromszoros szorzó és a @2x-es png-k mindjárt csúnyák lesznek megint.

  13. Az iphone 6 az ios 8al fog megjelenni mint tavaly az 5s?

  14. @ef-dani: egyelőre még nem svg, de nyilván dolgozunk közben az oldalon.

    @budai.noel: az új készülék mindig az új iOS-verzióval érkezik.

  15. @Jadeye: Gondolom; csak példának írtalak titeket, hogy jelenleg ti sem vagytok felkészülve erre.
    De fényképeknél én még nagyon kevés oldalt láttam, ahol akár már csak kétszeres szorzóval is feltöltik.

  16. Akku téren már van fejlődés bőven!Csak a kivitelezés várat magára.Gondolom nem olcsó mulatság sorozatgyártani egy nano technológiás akkut,amit nemrég mutattak be az intel konferencián.Ha jól emlékszrm egy 20 év körüli lány fejlesztette ki,aki megunta,hogy álandóan lemerül a telefonja.Az akksi 30 nap készenléti idővel és 30 másodperces töltési idővel!!!! rendelkezik.És akkora mint egy kisújköröm.De ezt a cikket itt is közölték a szigon.com-on.

  17. Szerintem bőven jöhetne egy 4K kijelzős iPhone 6. Mondhat bárki bármit, a Samsung Galaxy S5 kijelzője például csodálatosan szép! S az még nincs 4K. Amellett az iPhone 5S elég béna kijelző terén. Ha az Apple ütni akarna, akkor 4K kellene, s az nem nehezítené meg a fejlesztők életét sem, mert csak duplázni kellene a mai képeket, mivel a mostani kijelző 2K.

  18. @Fárr Vince: Mi van? 😀 A 2K kijelző a FullHD és környéke. A mostani hol az?
    4K… pro monitorok is csak most jelennek még meg ezzel a felbontással, te meg egy 200 ezres telefonba akarod látni? 😀 Amúgy meg hatalmas szükség van akár csak a fullHD-ra is egy telefonban…

  19. @Fárr Vince: a 2K kijelző az 2048x1080p, az iPhone 5/5s kijelzője pedig 1136×640, emellé a consumer 4K az csak 3840x2160p, ami ráadásul eltér az iparági standard, és a 2K duplájának tekinthető 4096x2160p-től is. tehát nem lehet ezt csak úgy duplázgatni.

  20. Természetesen nem ártana az akkufejlesztés de azon már lehet segíteni,szerintem ezért fontosabb a kijelző minősége

  21. Érthető, hogy jobb akksit szeretnétek, mivel ti nem tudtok akksit cserélni ha lemerül. Egyébként az új Samsung S5 LTE már 570 ppi felett jár. Tetszett a mondat, miszerint az androidos készülékek kezdenek felzárkózni a 326 ppi-hez… 🙂


Add a Comment