fbpx Skip to content

Jelenleg már hetente körülbelül három új ismeretlen forrású híresztelés jelenik meg az új iPhone készülékkel kapcsolatosan, elképzelni sem tudom, mennyi pletyka fog még napvilágot látni, ahogyan egyre közeledünk majd az év vége felé és a bemutató időpontjához, ami, mint oly sok minden az új iPhone kapcsán, egyelőre ismeretlen.

A mostani pletykák a kijelzőt, annak fizikai paramétereit, valamint a felbontását vették célkeresztbe. Lássuk, melyek a legfrissebb híresztelések a következő iPhone kijelzőjével kapcsolatosan.

newip6-1

Abban szinte már az összes pletyka megegyezik, hogy az új iPhone nagyobb kijelzővel fog rendelkezni, mint a jelenlegi iPhone 5 és 5s készülékek, azzal kapcsolatban azonban, hogy mennyivel lesz nagyobb az új kijelző, mint a mostani, rengeteg különböző elképzelés létezik. Sokan úgy vélik, hogy bár a kijelző fizikai paraméterei nagyobbak lesznek, a felbontáshoz nem nyúlnak hozzá a mérnökök, hiszen akkor ismét nagy problémába ütköznének a fejlesztők, pontosan úgy, ahogyan annak idején az iPhone 4 és 4s után optimalizálni kellett minden alkalmazást az App Store-ban az új iPhone 5 kijelzőjének 1136 x 640 képpontos felbontásához. Ugyanakkor azzal viszont számolni kell, hogy ha nem növelik a felbontást, akkor a képpontsűrűség a varázslatos 300ppi alá fog csökkenni, így viszont a kijelző elveszíti a Retina titulusát. Mi tehát megoldás? Hogyan lehet növelni a kijelző felbontását úgy, hogy ne kelljen minden alkalmazást újra optimalizálni az App Store-ban?

screen-shot-2014-05-13-at-11-48-19-am

Az iPhone kijelzők történelme

Annak érdekében, hogy ezt a rendkívül bonyolult és összetett problémát megoldjuk, vissza kell tekintenünk kicsit az iPhone kijelzők történelmében.

Az első, 2007-ben bemutatott iPhone eredetileg egy 320×480 pixeles képernyővel érkezett, ahol értelemszerűen a 320 képpont vízszintesen, míg a 480 képpont függőlegesen helyezkedett el a 3.5 colos képernyőn. Szintén ugyanez a felbontású kijelző működött az elkövetkezendő évek készülékeiben is, az iPhone 3G és 3GS készülékekben.

19163286-1

A képernyők történelmében a fordulópontot a 2010-es év jelentette, amikor Steve Jobs bejelentette az iPhone 4 készülékkel egyidejűleg a Retina kijelzőt. A képernyő fizikai méretének (3,5 col) megtartása mellett a mérnökök négyszeresére (függőlegesen és vízszintesen is a duplájára) növelték a felbontást, így létrehozva egy 640×960-as felbontással és 326 képpont/inch képpontsűrűséggel rendelkező kijelzőt. A képpontok sűrűségét tekintve drámai volt a változás, hiszen a 163ppi (pixel per inch) sűrűségű kijelzőt leváltotta a 326ppi-vel ellátott társa. Az Apple az iPhone 4 eseménye kapcsán büszkén hangoztatta az újonnan bevezetett fogalmát, a Retina kijelzőt, amely alatt minden olyan kijelzőt értettek, amelynek a képpontsűrűsége meghaladta a 300ppi értéket, mivel elméletileg az emberi szem 300ppi felett már nem lát képpontokat normál távolságból, így gyakorlatilag olyan olvasási élményt nyújthatnak a képernyők, mintha nyomtatott papírt olvasnánk (természetesen ez csak a részletgazdagságra igaz, hiszen a háttérvilágítás és az olyan egyéb tényezők, mint a képfrissítés frekvenciája miatt közel sem hasonlítható össze a két felület). Ezen átállás során a fejlesztőknek viszonylag könnyű dolguk volt, hiszen egyszerűen duplázniuk kellett csak az applikációik képi tartalmát egyszerre x és y irányban, de az arányokon nem kellett változtatniuk.

iphone5

2012 végén az iPhone 5 kijelzőjével bevezették az eddigi, 3,5 colos méret helyett a jelenleg is használatban levő 4 colos méretet, ahol a képpontsűrűség megtartása érdekében módosították az eddigi 640×960-as felbontást 640×1136 képpontosra. A fejlesztők szemszögéből itt már jóval bonyolultabb volt az átállás, hiszen a felbontás mellett módosultak az arányok is. Jelenleg a fejlesztők szempontjából ez az eredeti, nem retina kijelző 320×480-as felbontásához képest 320×568 pixelt jelentene, ha az iPhone 5-ben nem retina lenne a kijelző. Ez tehát az 1X méretet, az alapértelmezett felbontást jelenti. Ennek minkét irányban duplája (2X) a valódi 640×1136-os felbontás.

3X felbontás?

Az új iPhone kapcsán felmerül a kérdés tehát, hogy ha nagyobb lesz a kijelző, hogyan fogják megoldani azt a problémát, hogy ne csökkenjen a képpontsűrűség értéke. Sokan a képpontok mindkét irányú triplázásában, azaz a 3X módban bíznak, ami azt jelentené, hogy az “alapértelmezett felbontást”, a 320×568-as értékeket szoroznák hárommal, ezáltal kapva egy 960×1704-es felbontású képernyőt. Abban az esetben, ha az Apple mérnökei ezen logikát fogják követni, akkor a fejlesztők abból a szempontból nyugodtak lehetnek, hogy a képarány marad a jelenlegi 16:9-es. Ezt az elképzelést követi a korábban a Foxconn gyárból kiszivárgott állítólagos iPhone 6 rajza.

iphoneschematicsscale

A kép alapján elképzelhető, hogy a kijelző fizikai mérteti mind függőlegesen, mind pedig vízszintesen is növekedni fognak, nem úgy, mint annak idején az iPhone 5 bejelentésekor, amikor csak függőleges irányú volt a növekedés.

Képpontsűrűség

A képernyő felbontása csak a kiindulópont, hiszen ami igazán számít nekünk, az nem más, mint a képpontsűrűség. A két leggyakrabban emlegetett várható képernyőméret az új iPhone készülékkel kapcsolatosan a 4.7, illetve az 5.5 colos méret. Ha feltételezzük, hogy megvalósul a képpontok mindkét irányú triplázása, akkor egy 4.7 colos képernyőn az 960×1704-es felbontás 416ppi képpontsűrűséget jelentene.

Screen Shot 2014-05-14 at 17.53.34

Abban az esetben pedig, ha az új készülék egy 5.5 colos képernyővel érkezne, ugyanez a érték 356ppi lenne.

Screen Shot 2014-05-14 at 17.53.39

Összességében tehát, ha megvalósul a képpontok triplázásának módszere, akkor nincs mitől tartanunk, hiszen mindkét esetben bőven a “Retina határon”, azaz a 300ppi felett maradunk.

iOS felhasználói felület

notificationcomparison-1

Abban az esetben, ha az Apple csak egyszerűen átülteti a jelenlegi iOS rendszert az új, feltehetően nagyobb kijelzőbe anélkül, hogy szignifikáns változtatásokat hajtana végre, akkor csak nagyobb ikonokat és kezelőfelületet kapunk. Ebben az esetben tehát nem kapunk semmi pluszt a nagyobb kijelzőtől, csak annyit, hogy akinek esetleg rossz volt a szeme, most szép nagyban fogja látni ugyanazt, amit eddig is.

safaricomparison

Steven Troughton-Smith-nek, az egyik rendkívül kíváncsi fejlesztőnek sikerült úgy módosítania az iOS Simulator beállításait, hogy a 3X felbontást mutassa élethűen. Tapasztalata szerint az iOS nagy része automatikusan alkalmazkodott a nagyobb felbontáshoz, bár egyes applikációknál, mint például a Naptár komolyabb beavatkozásokra lesz szükség az extra tér jobb kihasználása érdekében, amelyen egyes beszámolók szerint már dolgozik az Apple.

spotlight calendar

Összegzés

Összességében tehát még mindig nem tudunk semmit az új iPhone készülékekről és nagyon kérünk titeket, hogy ti se higgyetek el mindent, amit másik internetes oldalon láttok és olvastok. A fent bemutatott technika és megoldás csak egy elméleti koncepció és bár sokan állítják, hogy egyes források szerint az Apple már ezen a megoldáson dolgozik, ez egyáltalán nem biztos. Ugyanakkor egy érdekes és elgondolkodtató probléma és megoldás az, amit a fenti cikkben olvashattatok.

Fontos azonban megjegyezni, hogy abban az esetben ha az Apple valóban nagyobb kijelzőt készítene a fent említett felbontással, ahhoz egy sokkal komolyabb akkumulátorra és processzorra, valamint grafikai chipre is szüksége lesz, tehát ez a probléma még egyáltalán nem megoldott. Én személy szerint egyáltalán nem vágyok egy nagyobb méretű iPhone kijelzőre, mivel azzal pont azt a hordozhatóságot ölnék meg a mérnökök, amiért imádom a készülékemet.

Te szeretnéd, hogy nagyobb kijelzővel rendelkezzen az új iPhone készülék?

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Nem

  2. Én azt szeretném ha maradna ugyan ez a méret,akinek nagyobb kell az vegyen ipad-ot.

  3. Szerintem 4″ elég, sokkal kényelmesebb kezelni, de ha nagyobb képernyővel jönne a következő iPhone az sem lenne gond.

  4. Én már kezdem megszokni a 4.7 gondolatát, de ennél nagyobbat nem tudok elképzelni.

  5. Jó, megcsinálják a nagyobb iPhonet, ez már egészen biztos. Hogy mi értelme azt nem tudom, többre ugyanúgy nem lehet használni ezután sem, de legalább nem fog kényelmesen elférni a zsebemben.
    De! Ha növelik a skálázás mértékét (2x->3x) akkor mi értelme a nagyobb kijelzőnek? Még csak több terület sem lesz, csak nagyobbak lesznek a betűk meg a gombok… Ráadásul az internet még a 2x-re sincs még mindig felkészülve… Vagy már annyit vakultak azok, akik napi 8 órában nyomkodják azt a vackot, hogy igénylik a túlméretezett felületet?

  6. A főnök (Jobs) mennyit dolgozott, hoy megtalálja a megfelelő méretet… Ha elcseszik, az életművébe rondítanak… Kijön az iphone 5 collal, még a taps közben is lehet majd hallani a zörgést, ahogy forog a sírjában.

  7. Szerintem az 5,5 (esetleg meg a 6) col az a meret, amit elszallitgat az ember. En lassan telefonalasra hasznalom legkevesbe az i5-om. Bluetooth fulessel pedig nem is kell peklapatot a fuledhez tartani…
    Izgalmasan hangzik az 5,5 col 🙂

  8. 4s-em van. 5s-nél nagyobb méretet nem szeretnék…

  9. Az lenne a számomra legtetszetősebb megoldás, ha a készülék fizikai paraméterei nagyjából maradnának (közel) ugyanezek, mint az iPhone 5 esetében, csak az edge-to-edge kijelzővel próbálnák növelni a kijelző méretét. Ez ellen semmi kifogásom nem lenne, az de jó lenne 😀

  10. Nem szeretnem hogy nagyobb kegyen.

  11. Nagyon nem szeretnék csalódni a cégben. Ne legyenek már birkák akik beállnak a sorba b*szki!

  12. Én már csak azt nem értem ha az összes iphone tulajdonos sír azért hogy ne legyen nagyobb a kijelző (köztük én is! 🙂 ) akkor mégis mi a fenéért csinálnak mégis nagyobbat ? 🙁 egyetlen amit gondolok és tapasztalok kb az összes embertől akitől hallottam hogy kell a nagyobb iphone android tégla tulaj… -.- így akarnak andoridosokat átcsábítani ? Legyen de akkor maradjon meg egy régi 5-s méret mert az meg nem fog menni hogy nem veszek új telefont egy idő után mert csak ezt a méretet vagyok hajlandó elfogadni :/

  13. @AnonimGamer:
    Azért azt ne felejtsük el, hogy 7 éve volt amikor kitalálta Jobs az ideális méretet.
    Ma már teljesen más tartalmakat nyitsz meg a telefonodon és jóval több dologra használod a mint anno.
    Mióta megvettem az iPadet, nekem sem hiányzik a nagyobb méret de rengetegen vannak szerintem akik nem akarnak két eszközt magunál tartani és tökéletes megoldás lenne nekik a kettő közötti méret.
    Legyen egy nagyobb és a mostani, mindenki eldönti neki mi a kényelmesebb és van választási lehetősége. Macbookokból sem csak egy méret van.

  14. Én örűlnék egy nagyobb iphone-nak. És a full Hd felbontásnak is.

  15. @Arcor: Ez rendben van, de nagyobb kijelzot azok akarnak, akik baromi sokat nyomkodjak a telefonjukat. El nem tudom kepzelni, hogy olyan szituacioban vannak (pl. szuk helyen egesz nap), hogy nem lenne kenyelmesebb nekik ezt egy iPad minin vagy Airen vegezni. Azt meg vegkepp nem tudom megerteni, aki kepes hosszan olvasni rajta.
    A MacBookkal kapcsolatos hasonlat azert eros tulzas. A MacBookokat rengeteg mindenre lehet hasznalni, felhasznalasi mod szerint valogatni, a telefonokat pusztan fizikai meretebol adodoan sem (ezen nem segitene az 5,5″ sem…). Ez nem tokeletes megoldas, hanem egy igenytelen kompromisszum.

  16. @Arcor:
    Teljesen egyetértek! Én örülnék a nagyobb telefonnak, pedig soha nem volt androidos péklapátom. Bár első körben a majd’ fél centis kávát kellene elfelejtenie az applenek, sőt, alul, felül is vékonyíthatnának a képernyő javára.

  17. Nemtudom mit rinyál mindenki, hogy ne csináljanak nagyobb kijelzővel iPhone-t. Nem arra fognak hallgatni, hogy egy-két ember mit akar, hanem a statiszkikákra, hogy mire van igény, mit vennének többen. Egyetértek @Arcor -ral én is, és nekem is sok esetben javamra lenne egy nagyobb iPhone, pl. Youtube nézegetésnél, amikor a kis kijelzőn nem látni semmit. Nekem is van egy iPadem, de nem kényelmes mindig azt elővenni.
    Ugyanez volt amikor bemutatták az iOS 7-et az új designnal. Mindenki fikázta, és mégis legtöbben váltottak. Nekem is néha hiányzik a régi, de az új design sokkal szebb.
    Mellesleg megmarad a 4″-os design is a másik kettő mellett, csak olcsóbban fogsz hozzá jutni

  18. Készülékváltás előtt mindig dilemma, hogy a legújabbat (drágább) vegyem, vagy az azt megelőzőt (olcsóbb)…
    Mérlegere kell tennem az anyagiakat és a Must have érzést.
    Ha nagyobb lesz az új akkor az eldönti, hogy 5s lesz a következő telóm. 🙂 (szubjektív)

  19. Szerintem az lenne jó, ha arányaiban 5 ikon széles lenne 4,7 colban.. Így nagyobb lenne a "hasznos" képernyő… Nem csak az lenne, h felnagyitják, és marad a 4 ikon széles kép, mert annak semmi értelme sincs…

  20. Egyértelmű, hogy ki kell adni egy nagyobb kijelzővel ellátott iPhoe-t.
    Igény van rá.
    Szerintem a 4s-t el lehetne hagyni, maradna az iPhone 5s és egy nagyobb méretű iPhone jöhetne a 4s helyére.

  21. A 3,5″-t ugye temetni fogják idén, az szinte biztos. Viszont (én is) bízom benne, hogy nem erőltetik halálra ezt a nagy kijelzőt. Persze, legyen egy 4,7″ a vakoknak és a droid lapát pártiaknak…mellette pedig legyen egy kecses 4″ is, ahogyan az iPad-nél is választható, hogy valaki szereti ha nagy…vagy mint én, szereti csak simán becsúsztatni a minit az oldaltáskába (de akár a téli kabátom belső zsebében is elfér). Nem vagyok a nagyobb kijelző ellen, mert nyilván vannak területek, ahová az Apple is szeretne betörni és ezzel nincs is baj. Viszont a 4″ kinyírása (szerintem) egy értelmetlen és nem túl baráti lépés lenne, már csak üzleti szempontból sem.

    Amúgy a “kiszivárgott” rajzon (és az ez alapján készült koncepció videókon) látható design senkit sem irritál? 🙂 Kicsit iPod-os, kicsit Air-es…de leginkább nem szép 🙂 Vélemény? 🙂


Add a Comment