fbpx Skip to content

Mi is írtunk a napokban a luxusautókat gyártó Bentley vadonatúj, iOS eszközök használatával készült Intelligent Details (intelligens részletek) névre hallgató reklámjáról, melyben a Mulsanne névű autójukat, annak is kifinomult részleteit mutatták be. Mindenkinek leesett az álla, így nekem is.

cover

Többször megnéztem a videót, és próbáltam azonosítani a telefonokhoz használt kiegészítőket. Sajnos nem sok sikerrel.

Szerencsénkre az Appleinsider utánajárt a dolognak és sikerült néhány kérdést feltenniük a Bentley kommunikációs igazgatójának, Graeme Russellnek, valamint a videót készítő reklámügynökség, a Los Angeles-i székhelyű Reza & Co. kreatív igazgatójának, Austin Rezának.

Az ügynökség korábban dolgozott már a Bentley-vel, ám akkor professzionális DSLR és még professzionálisabb RED kamerákat használtak a reklámfilmek elkészítéséhez. A mostani filmet viszont mindössze 3 darab iPhone 5s-sel forgatták és a Mulsanne-ben található iPad Airek segítségével vágták meg.

Természetesen a Bentley színvonalához felérő film elkészítéséhez a telefonok önmagukban nem lettek volna elegek. A szakemberek ezért különféle, harmadik fél által gyártott kiegészítők segítségét vették igénybe.

Az operatőröknek fontos volt, hogy stabilan tudják rögzíteni a készülékeket, lehetőleg egy olyan markolatban, ami képes további kiegészítők, lencsék fogadására. Választásuk a Kickstarter projektként indult Beastgripre esett, mely a stabil rögzítés mellett lehetőséget biztosít 37mm-es objektívek rögzítésére. A készülékek közül kettőt rögzítettek ezzel a megoldással.

kep1

Több különböző lencsét is használtak, ezek közül a Neewer 0.3X Baby Death nevű halszem optikát emelik ki. Az objektív tulajdonképpen egy domború optikai üveg, 37mm-es menettel rendelkező fém házban, mely a 0.3-szoros leképezésnek köszönhetően extra nagy látószöget biztosít.

kep2

Napjainkban a filmkészítés elengedhetetlen kelléke az úgynevezett steadicam rig kamerarögzítő rendszer, amely segítségével bonyolult kameramozgások valósíthatók meg sínrendszer és az ezzel járó pluszköltségek nélkül. Ezzel a kiegészítővel el is érkeztünk a mezei felhasználó számára elérhetetlen kategóriába tartozó eszközhöz. A forgatáson a Freefly cég Mōvi M5 nevű rigjét használták. Az eszköz három tengelyes giroszkópos stabilizálással rendelkezik. Árcetli: 5000$ + adók. A sok kameramozgós snittet elnézve nem véletlen, hogy ezt az eszközt nevezték meg a legfontosabb kiegészítőnek.

kep3

Az így rögzített iPhone 5s egy módosított Schneider iProLens-szel volt ellátva.

kep4

Szoftveres oldalon az Apple iMovie appjának iOS verzióját használták, ami lehetőséget adott a gyors munkára, viszont az igazi kulcsszerepet a felvételek elkészítéséhez használt FilmicPro jelentette.

[appstore id=”377298193″]

[appstore id=”436577167″]

Reza elmondása szerint a várakozásaikat nagymértékben felülmúlta az eredmény, főleg miután az anyagot szürkeárnyalatossá konvertálták. A jó tapasztalatok következményeként még fogják alkalmazni ezt a technikát további munkáik során is, tette hozza a tulajdonos.

Kedvet kaptál a forgatáshoz?

Azoknak, akiknek a steadicam rig árán lefagyott a mosoly az arcukról, de szeretnének belevágni az iOS-es filmkészítésbe, álljon itt egy lista, a teljesség igénye nélkül, elérhetőbb árú, ugyanakkor minőségi kiegészítőkről.

Ezekkel a termékekkel, ha nem is Bentley-szintű, de színvonalas filmeket készíthetünk.

Pénztárca-kímélőbb megoldás

Amennyiben még ezen termékek is meghaladják a büdzsénk méretét, úgy választhatjuk az Olloclip utánzatokat. Érdemes kerülni a mágneses rögzítésű verziókat, és keresni a 3in1 esetleg 4in1 jelölésű csomagokat. Steadicam rig-ből is létezik olcsóbb verzió, érdemes körülnézni az eBay-en ezügyben is.

Az én lencsém

Nekem nincs videós felszerelésem, viszont a napokban érkezett meg 0.45x-ös makró-nagylátószögű lencsém, melyet körülbelül 400 forintért rendeltem. A minőségére nincs panaszom, teszi a dolgát, feldobja egy kicsit az Instagramra lőtt képeket, illetve a korábbi Cinamatic app bemutató során készült videókhoz is használtam a lencsét.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Nekem az volt az első gondolatom, hogy azért szürkeárnyalatos a reklám, mert nem tudtak rendesen fehéregyensúlyt állítani felvételkor (utómunkában pedig macerás). Bocsi, szakmai ártalom :)))

  2. A feketefehér meg mindenkinek jól áll xD

  3. Azért a videót is berakhattátok volna, hogy megnézzem miről beszélünk

  4. @Jecy: a cikk legelső bekezdésének legelső szavai alatt linkelve van a korábbi írásunk, amiben ott a videó is.

  5. Valami csoda! Amire lesz keretem meg is rendelem hozza! Most kezdem tanulni a videozast, bar nemi vagasi tapasztalatom van jo mem is kicsi de most AE re mentem ra nagyon nyersanyagbol de mig nincs stabilizatorom nem lesz jo minosegu nyersanyagom. Van ket 5s keszulekunk es ezekhez rendelunk dolgokat. Mit javasolnatok elso korben?

  6. @Jadeye: Ja, látom tényleg, az jó kis videó. Ezekre a visszatekintő linkekre sose szoktam rányomni, csak az adott cikket olvasom el, mert spórolok az adatforgalommal, az alkalmazásotok meg a webes nézetet hozza be, még ha a saját cikketekre mutat a link, akkor is.


Add a Comment