fbpx Skip to content

A napokban a Hipstamatic megjelentette a videós alkalmazását, ami a Cinamatic névre hallgat. Az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy mi szükség van még egy kamera alkalmazásra? Csak a helyet foglalja. De azért adtam neki egy esélyt.

cover_img

Amint megnyitottam az alkalmazást, rögtön engedélyt kért, hogy használhassa a mikrofont, helyzetmeghatározást stb. Ezek után egy faék egyszerűségű felület fogadott.

record2

Felső részen a kamera élőképe, a már megszokott négyzetes formában. Jobb sarokban kamera választó, bal sarokban a vaku ki-be kapcsolására szolgáló villám ikon. A képernyő alsó harmadában fehér alapon egy nagy, piros kör.

Teljesen egyértelmű, minden sallangtól mentes dizájn. Megnyitod és máris filmezhetsz. Megnyitása ugyan még nem éri el a beépített kamera alkalmazás sebességét, de a piacon lévő többi alkalmazásra három kört ver.

Csendet kérek, felvétel lesz!

Működése megegyezik a hasonló videós alkalmazásokban megszokottal – annyi különbséggel, hogy csak álló helyzetű rögzítést támogat. Szóval győződj meg róla, hogy felvételkor a telefont álló helyzetben tartod.

record

Rögzítéshez nyomva kell tartani a nagy, piros felvétel gombot. Ekkor egy fekete gyűrű jelenik meg a gomb körül, melynek egy része szürke színezést kapott: ez jelöli a minimális videóhosszt, ami 3 másodperc. A maximális hossz Instagram-kompatibilis, 15 másodperc. A felvétel gomb két oldalán egy “x” és egy “pipa” ikon jelenik meg. Utóbbi lila hátteret kap, mihelyst elértük a minimális videóhosszt. Értelemszerűen ezzel léphetünk tovább a filterekhez. Az “x” gomb, mint minden más esetben, itt is a törlésre szolgál, ellenben itt az egész klipet törli, nem csak a legutoljára felvett részletet, ahogy azt az Instagramban megszokhattuk.

Utómunka

Miután megvagyunk a snittekkel, jöhet az effektezés. Itt is törekedtek a minimalizmusra. Nagyban, végtelenített lejátszásban láthatjuk az imént rögzített videoklipet, alul pedig fel-le görgetve kiválaszthatjuk a használni kívánt szűrőt.

3_Cina_Scn_1136

Az alkalmazás 5db szűrőt tartalmaz, ezek név szerint Darwin, Andrei, Marc, Bennett és Robert.

A boltban további 9 érhető el alkalmazáson belüli vásárlással. Jelen pillanatban Walt-ot megkaphatjuk ingyen, de ő feleannyira se badass mint Heisenberg. A szűrők darabja 0.89€, de létezik egy Vintage Pack, mely 3db, valamint egy Starter Pack, ami 5db szűrőt tartalmaz. Előbbi 1,79€, míg utóbbi 3,59€ összegért kapható.

5_Cina_Scn_1136

Publikálás

A szűrő kiválasztása után egy gyors feldolgozási folyamat következik, mely során a nyers videó megkapja a szűrőt.

4_Cina_Scn_1136

Ezután lehetőségünk van címet adni, majd néhány érintéssel megosztani Vine-ra, Instagramra és Facebookra, valamint elküldhetjük e-mailben és üzenetben is. Amennyiben nem választunk ki semmilyen opciót, úgy videónk a Camera Rollba kerül elmentésre.

Saját videók

  • http://instagram.com/p/n0hUaVj6zz/
  • http://instagram.com/p/n0hkGTj60N/
  • http://instagram.com/p/n0hoIzj60X/

12 egy tucat?

Pro:

  • letisztult design
  • egyedi szűrők
  • gyors használat
  • egyidejű megosztás (Vine, Instagram, Facebook)

Kontra:

  • meg nem állítható videó a filterválasztónál
  • az egy felvételben lévő klipek nem törölhetők
  • picit drága
  • kevés szűrő
  • meglévő videó importálási lehetőség
  • nincs automata orientálás, ha fekvőben veszed fel, úgy is marad

Ami biztos, hogy a tömegből kiemelkedik az alkalmazás, szóval nem egy újabb “egy kaptafára készült” appot kaptunk. Az irány jó, és ahogy már említettem, nincs felesleges sallang, kényelmes a használat, az alapfunkciók kielégítőek.

Viszont az Instagram aranykorában kiadni egy majd 2 eurós appot, 5 (6) szűrővel, borsos IAP lehetőségekkel, nem biztos, hogy a legéletképesebb ötlet. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy ahogy a Hipstamatic, úgy a Cinamatic sem a nagyközönségnek, hanem egy igényesebb és/vagy alternatív rétegnek készült.

Amennyiben javítják az általam felsorolt hiányosságokat, mindenképpen megkapja az ajánlott státuszt.

[appstore id=”855274310″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. instagram hipstamaticban?
    ááááá, pont azért használom, mert nem instagram, na mindegy… (igazi hipster vagyok)

  2. Forintot nem ér, főleg ezzel a képaránnyal. Akkor már inkább a Movie360 több szűrővel…

  3. Most, május 24-25 olcsóbb! 0.89€


Add a Comment