fbpx Skip to content

Néhány napja használom még csak a Mextures nevű képszerkesztő alkalmazást, de bátran ki merem jelenteni, hogy az eddigi legjobb applikáció, amelyet valaha használtam a fényképeim iOS eszközön történő szerkesztésére.

1

Ahogyan a Mexutres oldalán is olvashatjuk, az applikációt professzionális fotósok készítették hivatásos vagy hobbi fotósok részére. Úgy vélem, ezt az elvet sikerült maximálisan megvalósítaniuk azokkal az újszerű és egyedi funkciókkal, amelyek a alkalmazásban találhatóak.

Texture Packs

A Mextures képszerkesztési folyamatának a lelkét az a 130 darab egyedi, 35 milliméteres analóg kamerák filmjeiről mintázott textúra adja, amelyeket 12 különböző keverési móddal használva szinte semmi sem szabhat gátat a kreativitásunknak.

Photo 124 Photo 125

Miután megvásároltuk és elindítottuk az alkalmazást, egy meglehetősen egyszerű, ám igényes felület fogad bennünket, ahol a tekintetünk egyből a két legfontosabb ikonra irányul: a kép készítésére és a kép importálására. (Az alul található négy kisebb ikon funkciójára a későbbiekben fogok kitérni.) Az importálás során meg kell jegyeznem, hogy nagyon tetszik az a megoldás, miszerint még az importálás előtt egyből megvághatjuk az adott képet, ha szükségesnek érezzük, így később nem kell erre is külön időt fordítanunk.

Photo 104 Photo 106

Ahogyan már az előbb is említettem, az alkalmazás középpontjában az egyedi textúrák, illetve az úgynevezett formulák állnak, amelyek nem mások, mint egyedi textúra-kombinációk. A kilenc darab textúra csoporton belül midegyikben találhatunk legalább 8-10 különböző, egyedi textúrát, amelyet alkalmazhatunk a képeinken. Fontos megjegyezni, hogy itt is, akárcsak a komolyabb képszerkesztő applikációk esetén, lehetőségünk van rétegekkel dolgozni, így akár egyszerre több ilyen textúrát is használhatunk különböző keverési módokkal, valamint különböző átlátszósági értékekkel.

Photo 127 Photo 117

Ezen a ponton érkeztünk el a formulák fontosságához. Mivel szinte végtelen mennyiségű kombinációs lehetőség áll rendelkezésünkre, választhatunk ugyancsak 9 különböző formulacsoport közül, amelyekben szintén található 8-10 darab formula. Ezek a formulák nem mások, mint előre összeállított és elkészített rétegek halmaza, amelyeket az applikáció készítői válogattak nekünk össze különböző típusú képekre és alkalmakra kategorizálva. Emellett természetesen saját magunk is elmenthetjük a kedvenc rétegkombinációinkat abban az esetben, ha később is szeretnénk azt használni vagy meg szeretnék osztani az ismerőseinkkel!

Photo 113 Photo 111

Véleményem szerint ez az a funkció, amely a legzseniálisabb a Mextures alkalmazásban, hiszen már nem csak egyszerű fényképeket tudunk megosztani, hanem azt a folyamatot, azt a módot is, ahogyan a fényképeinket szerkesztjük.

Ezen a ponton térnék vissza tehát arra a részre, amelyet az előbbiek során megígértem, mégpedig a kezdőképernyőn található négy darab kis ikonra. Az első ikon tartalmazza az általunk illetve az ismerősink által elkészített formulákat, amelyeket egy egyedi, 7 darab betűből kombináció segítségével tudunk megosztani. Például az általam elkészített formula kódja: XENDPWE, amelyet ha begépelsz ezen a felületen, szabadon tudod használni azt a textúra kombinációt, amelyet én készítettem és használtam a teszt során. Valljuk be, ilyennel még nem találkoztunk iOS készülékeken!

Photo 108 Photo 110

Abban az esetben, ha még mindez kevés lenne, a képeinkhez hozzáadhatunk még 30 egyedi effektet is a már jól megszokott hagyományos, Instagramhoz hasonló módszerrel. Szintén ezen a felületen tudjuk módosítani a képünk olyan alapvető értékeit, mint például a kontraszt, fényerősség, élesség és még másik hét értéket.

A szerkesztés során a végtelen számú felhasználható rétegek óriási előnye, hogy a munkafolyamatunk bármelyik pontján vissza tudunk menni ahhoz az adott lépéshez, réteghez, amelyet módosítani szeretnénk és nem kell elölről kezdenünk az egész szerkesztési folyamatot, miután egyetlen beállítást elmentettünk. Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy bár elvileg végtelen számú réteget használhatunk, ne feledjük: a kevesebb néha több! 😉

Photo 119 Photo 120

Összefoglalva tehát a Mextures applikáció egy olyan munkafolyamatot tett lehetővé az iOS készülékeimen történő képszerkesztés során, amelyről eddig még álmodni sem mertem. Egyetlen nagy problémám, hogy sajnos még nem rendelkezik az alkalmazás iPadre optimalizált változattal, de reméljük ezen hamarosan változtatni fognak a fejlesztők. Ami pedig az alkalmazás 1.99 dolláros árát illeti, nevetségesen kevés ahhoz képest, amit ezért az árért kapunk. Aki egy egyedi és minőségi fényképszerkesztő applikációt szeretne az iPhone készülékére annak ajánlom az azonnali vásárlást! 😉

Az applikáció 1.99 dollárért vásárolható meg az App Store-ban:

[appstore id=”650415564″]

Ha már használod a Mextures alkalmazást, megosztanád velünk hozzászólásban az általad készített formulák kódjait?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Afterlight-rol csinaltatok mar vagy lesz?:)

  2. @xewier: Fogunk : )

  3. @danikorpai Köszönöm!

  4. Mondjuk az “eddigi legjobb filterező”, de nem vicceljünk már, hogy a képszerkesztés abból áll, hogy textúrákat dobunk egy képre és esetleg megvágjuk.

    Nézz meg egy Photoshop app-ot. Maszkok, körbevágások, patch eszközök, sharp és blur filterek? A teljesség igénye nélkül.

    Egyébként amiket felsoroltál, azokat kismillió app tudja. Snapseed, Afterlight?

  5. Gyerekek, mi ez?

    Snapseed laposra veri ezt a programot…mirol is beszélunk? 130 darab egyedi textúra? Snapseed ben van 1500.

    Azon kívul, Black & White, Vintage, Drama, HDR Scape, Grunge, Center focus, Tilt-shift, Retrolux, Frames.

    És INGYENES.

  6. @jarodfree: @AppleFan: Egy szóval sem mondtam, hogy a képszerkesztés textúrák “dobálásából” áll. Amikor igazán komolyan fotózok, akkor természetesen egy DSLR-t használok, az utómunka során pedig Aperture, illetbe Photoshop alkalmazások jelentik a munkafolyamatomat. Ami a Snapseed-et illeti, nagyon régóta használom, de az a véleményem, hogy az effektek kapcsán igencsak szegényes a felhozatal és sajnos nem a mennyiség, hanem a minőség révén.

  7. @AppleFan: @jarodfree: Snapseedben nem tudod elmenteni a beallitasaid ugy, hogy a kovetkezo kepen ugyanazt tudd hasznalni. Arrol nem is beszelve, hogy az igy krealt filtert, vagy nevezzuk barhogy, meg tudod osztani a koddal, es barki hasznalhatja, illetve buheralhatja.

    Felesleges hasonlitani barmihez, mert van ilyesmi app, de ez egyedi.

    Ha az emberek ertenek a fotografiat nem szuletnenek meg ezek a PS-szurreal gnomok, amiket a magazinokban latsz. Egy jol megkomponalt kepet nem kell maszkolni, meg blurozni. Maximum vagni.

    Tovabba az appban megtalalhato “filterek” valodi filmek, hivasi modok digitalis reprodukcioi, szoval eleg messze all a textura es filterdobalastol.

    De ez csak az en velemenyem, ami olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van.

  8. danikorpai: “Egy szóval sem mondtam, hogy a képszerkesztés textúrák “dobálásából” áll.” Olvasd el a cikked címét.

  9. @jarodfree: “az eddigi legjobb képszerkesztő, amit valaha iOS készüléken használtam!”, ismétlem, iOS készüléken használtam! : ) Egy iPad vagy iPhone eszközön senki ne álljon neki Photoshop-ot használni, hiszen azért van a Mac. ; )

  10. Én egy utazás során a dslr géppel készített nagy felbontású képeket camera connection kittel szoktam felhúzni az ipadra. A képszerkesztők nálam ott buknak meg, ha mentésként felbontásban lebutítja a képet az alkalmazás. Kíváncsi vagyok, hogy ennek milyen a kimeneti felbontása.

  11. Stackables ugyanezt tudja. Lehet menteni a formulát megosztani talán nem. Van iPad verzió, mert szerintem iPhone nem ideális képszerkesztésre. Nemrég volt ingyenes most 0,99€

  12. Stackables és PixlrExpress…iOS-es utómunkához ennyi elég is 🙂


Add a Comment