fbpx Skip to content

A nagyjából két hete megjelent, új MacBook Air modellekben megmérték az SSD sebességét és változó eredményeket találtak. Vajon miért?

hero-macbook-air

A laptopokba évek óta több beszállító által fejlesztett, ezért más típusú SSD tárolóegységek kerülnek. Mivel ezek különböző fejlesztések, ezért a sebességük is különböző. Nem jelentősen, de eltérnek egymástól.

Szokás szerint a nemrégiben debütált új Airnél is elvégezték a sebességtesztet és meglepetésre lassabb sebességet mértek, mint a tavalyi modellben. A lenti táblázatban is látható, hogy a 2013-as gépeken a Finderben elvégzett teszt alapján 6GB fájl és mappa másolása, tömörítése, majd kicsomagolása gyorsabb működést eredményezetett, mint a vadonatúj gépek esetében.

findertests

A táblázatban másodpercben szerepelnek az adatok, a kisebb érték a jobb. Érdemes megjegyezni, hogy a kisebb tárolókapacitás alapból lassabb sebességet eredményez. De ha megnézzük a 13 colos modelleket, akkor még a nagyobb tárolóegység sem segített a teljesítményen. Nagyobb méretű fájlok esetén a különbség csökkent. Mint kiderült, mind a négy gépben más gyártó által fejlesztett SSD volt: kettőt a Samsung, egyet a Toshiba és egyet a SanDisk szállított.

Elvégezték a tesztet ugyanazon szállító két különböző tárolóegysége között is. A SanDisk által szállított tárolóegységeket a Blackmagic Disk Speed tesztnek vetették alá. A lenti képen látható, hogy tulajdonképpen nem történt változás, a két különböző évjáratú gépben az olvasási és az írási sebesség hasonló: az idei gépnél 705/315 MBps, míg a tavalyinál 711/316 MBps.

macbook-air-2013-2014

A vevők vásárláskor nem tudják kiválasztani, melyik szállító által készített SSD-vel rendeljék meg gépüket. Ahhoz, hogy ellenőrizhessék a típust, ki kell nyitni a laptopot vagy bootoláskor a rendszerleírásban kell megnézni a gyártót.

A sebességkülönbség a hétköznapi munkánál, így az esetek döntő többségében nem tűnik fel a felhasználónak. Akkor válik érzékennyé, ha nagy kapacitású feladatot kell elvégezni. De ezek a felhasználók nem Airt, hanem MacBook Pro-t vesznek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. ‘nagy kapacitású feladat’
    …az meg milyen má…?

  2. @hiper: ezek szerint akkor te Air felhasználó vagy? 🙂


Add a Comment