fbpx Skip to content

Minden héten újabb és újabb pletykák, hírek és szabadalmi dokumentumok kerülnek elő az Apple háza tájáról Cupertinóban. Ezek közül néhány valós tényeken alapszik, azonban a nagy részük többnyire csak kitalált történet. Ebben a cikkben összefoglaljuk, milyen pletykák keringenek most a külföldi portálokon, majd különböző kategóriákba sorolva megpróbáljuk őket csoportosítani aszerint, hogy mekkora a bekövetkezés valószínűsége a közeljövőben.

iphone_6_55_mockup_front

Ne is számíts rá: képek, amelyek az iPhone 6 készüléket mutatják be kézben tartva

Ahogyan azt már megszokhattuk, először a kínai oldalakon tűntek fel a fenti képhez hasonló, 5.5-inch képernyőátlóval rendelkező iPhone 6 készülékek, amelyeket valaki már kézben tart. Az ehhez hasonló képek alapjául valószínűleg a már egy hónapja a MacFan oldalon publikált rajzok szolgálhattak.

4e2a2ad7912397dd70cde5875b82b2b7d1a2878b

A másik, szintén iPhone 6-ra vonatkozó prototípust ábrázoló kép a kínai Baidu oldalon jelent meg. Ez már 4.7-inch képernyőátlóval rendelkezik és sokkal inkább hihetőbbnek tűnik, mint az előbb mutatott koncepció, de ezen kép esetén mind az eredeti illusztráció, mind pedig a koncepció kidolgozottsága is erősen megkérdőjelezhető.

Ne is számíts rá: videók, amelyek már az iPhone 6-hoz tartozó tokokat mutatják be

Nemrégiben az Unbox Therapy mutatta be az alábbi videót, amelyben azt kívánták bebizonyítani, hogy ők bizony már rendelkeznek egy iPhone 6 tokkal, ami tökéletesen alátámasztja azt az elképzelést, miszerint az új iPhone készülék pont úgy fog kinézni, mint a jelenlegi iPod touch készülékek – annyi különbséggel, hogy nagyobb lesz a kijelzője.

Számomra rendkívül hihetetlennek tűnik, hogy a jelenlegi iPod touch pont belefér a jövőbeni iPhone 6 tokjába és még a gombok is pont ott vannak. Gondoljunk csak bele, ha nagyobb lesz a készülék, akkor logikusan a hangerő gombok is feljebb fognak kerülni egy kicsivel, hiszen most sem a készülék oldalának a közepén vannak. A sok egyezőség miatt nekem sokkal inkább úgy tűnik, hogy valaki készített egy elméretezett tokot a jelenlegi iPod touch méreteihez igazodva, amivel nagy nézettséget tud magának szerezni.

9133-592-Screen-Shot-2014-05-01-at-35317-PM-l

Térjünk vissza rá később: az új Apple dokkolók visszahúzható töltővel érkeznek majd

Néhány héttel ezelőtt megjelent egy szabadalom, amely azt a problémát lenne hivatott megoldni, hogy amikor a felhasználók dokkolóba helyezik a készülékeiket, gyakran előfordul, hogy a dokkolóból kiálló merev alkatrész megsérti a készüléket, mivel nem rugalmasan helyezkedik el. A szabadalmat és annak gyakorlati hasznát talán úgy lehetne a legkönnyebben szemléltetni, mint a MacBookok mágneses MagSafe töltőjét, igaz, itt nem a mágnes lenne a központi szerepben, hanem egy rugós megoldás.

9105-564-Screen-Shot-2014-04-30-at-31856-AM-l

Térjünk vissza rá később: az iWatch már gyártásban van és hajlékony chip designt használnak az előállítása során

A pletykák szerint az iWatch már gyártásra került és a terv szerint idén lesz a bemutatása. Szintén az előzetes pletykák szerint system-in-package (SIP) dizájnt fog kapni, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több chip is integrálva legyen egyetlen modulon, így még kisebbé és gyorsabban gyárthatóvá téve az eszközt. Az Apple-t ismerve egyáltalán nem lenne meglepő, ha egy ilyen, még kezdeti fázisban lévő technológiát karolna fel annak érdekében, hogy minden a lehető legkisebb és legkönnyebb legyen az új kiegészítővel kapcsolatosan.

9098-549-140429-MEMS-1-l

Térjünk vissza rá később: az Apple új, még vékonyabb zárszerkezetet fog használni a gyorsabb kamera autófókusz érdekében

Emögött a feltételezés mögött is szintén egy szabadalom áll, amely szerint az új iPhone készülékek kamerái még vékonyabbak és kisebbek lehetnek. Ha az Apple áttérne az új MEMS (Microelectromechanical system) technológiára a jelenlegi nagy energiaigényű voice coil motorról, akkor az autófókusz sokkal olcsóbb, gyorsabb és kisebb energiaigényű lenne. Ugyanakkor pont a kis mérete miatt egy igazi kihívás az előállítás ipari szempontjából. Mivel ez még csak egy szabadalom, ezért lehetetlen megmondani, hogy az Apple valaha be fogja-e vezetni ezt a gyakorlatban, de tény, hogy jól jelzi, ahogyan az Apple mindig az egyre vékonyabb és könnyebb készülékek megvalósítására törekszik.

09122012-IPHONE-NEW-EARBUDS-037edit-660x440-2

Úgy tűnt, hogy igaz, de ne is számíts rá: az Apple olyan fülhallgatón dolgozik, amely képes mérni az életjeleket

A még februárban megjelent szabadalom után úgy tűnt, az Apple egyenes úton halad afelé, hogy meg is valósítsa az életjeleket mérni képes fülhallgatója tervét. A vállalat felbérelte Erik Winokur-t, az MIT kutatóját, akinek a szakterülete az életjeleket monitorozó hordható eszközök. Tovább erősítette a hírt egy elbocsátott Apple alkalmazott panaszokkal teli bejegyzése is, aki szerint az Apple az új fülhallgatójával képes lesz mérni a pulzust és a vérnyomást, valamint Lightning töltővel lehet majd csatlakoztatni őket, és ezért is került az iPhone 5-ben is a jack dugó a készülék aljára, a Lightning csatlakozó mellé. Pár nappal a látszólagos hír elterjedése után a titokzatos Apple dolgozóról kiderült, hogy soha sem dolgozott az Apple-nél és jelenleg sincs semmi köze a vállalathoz, az egész csak egy kitalált történet volt, amelyet viccnek szánt az illető, csak később elvesztette a kontrollt a hír terjedése felett. Ez az eset is jól példázza, mennyire óvatosnak kell lennünk ezekkel az ismeretlen forrásból eredő híresztelésekkel, hiszen az esetek többségében csak a nézettség növelésére szolgálnak az egyes oldalakon.

7994444846_c8d232aee7_o-2

Úgy tűnik, hogy igaz: az OS X 10.10 sokkal nagyobb szerepet fog kapni a WWDC eseményen

Nagy eséllyel az OS X új változatát, a 10.10-et az iOS 8 operációs rendszerrel egy időben fogják bejelenteni a június 2-án kezdődő WWDC fejlesztői konferencián, írja a 9to5Mac. Mivel a legutóbbi frissítés, a Mavericks nem hozott túl nagy újítást dizájn szempontjából, ezért most várható, hogy sokkal nagyobb kinézetbeli változást is kapunk az új funkciók, valamint a még jobb teljesítmény mellé. A 9to5mac szerint az OS X még több dolgot fog átvenni az iOS 7 jelenlegi kinézetből, mint például az élesebb sarkok az ablakok esetén; még erőteljesebb ikonok használata, valamint nőni fog a fehér terek jelentősége is. Ennek ellenére szerencsére a funkciókba nem fognak drasztikusan beleavatkozni, így nincs mitől félnünk, megmarad a jól bevált Mission Control, Finder és multitasking funkciók. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. várom már hogy jöjjön 😀 4s-ről akarok váltani 😛

  2. OSX-en akkor segítenének a legtöbbet, ha leállnának erről az évenkénti frissítésről.
    Ha belegondolok, hogy a legfrissebb betát használom a Mavericksből, amit elvileg akár már ma kiadhatnak mindenkinek, és a bekapcsolás környéki problémákról kb. 10 hibajelentést küldtem (csak a legújabbról), és 1 hónap múlva bemutatják az új rendszert, erősen elkezdek aggódni.
    Egy telefonnál, vagy akár idevehetem a tableteket is, amin lényegesen butább rendszer fut és alapvetően a szórakozás a fő célpont, belefér az, hogy kijön bugosan (mert mindig így jött ki az OSX is), kijavítják, megcsinálják működőre és 1 év múlva jöhetnek az újdonságok.
    Viszont a jóval komplexebb desktop rendszeren ez nem működik. A Mavericks iránya nagyon jó, hogy nem teledobálták fölösleges funkciókkal, hanem olyanokat tettek bele, amikt tényleg hasznosak, és az elmúlt 2 rendszer (Lion, ML) szemetesét összegyűjtik, kidobják és a sebességen, hatékonyságon dolgoznak. Ezt kéne tovább vinni, az AirDrop iOS-re kiterjesztésén kívül nekem nem hiányzik belőle semmi. Folytatni kéne a bugok kijavítását, és a 10.9.6 vagy .8 után, amikor már tényleg pöpec a rendszer, semmi baja nincs, akkor szabadítsák rá Jony Ivet. Csináljon amit akar, ha tetszik váltok, ha nem akkor nem, de legalább van egy stabil rendszerem. Ez viszont utoljára a Snow Leoról volt elmondható.

  3. @ef-dani:
    szívemből szóltál! pontosan ugyan ezt érzem, hogy habár most meg vagyok elégedve a mavericks-szel is, de legutóbb stabil rendszerem 3-4éve volt, a snowleo idején. Nekem kifejezetten hiányzik és habár megértem, hogy az új hardwereket nem teszik lehetővé a régi rendszerre (mert nyilván fog a retek régi rendszert optimalizálni), azért örülnék, hogy ha a gépemre fel tudnám tenni valahogy. Ha nem is azért, mert jobb, legalább nosztalgiából.
    Egyébként csak engem ráz ki a hideg attól, hogy az OSX-hez is hozzányúljon Johny Ive? Én nagyon szeretem a fizikai designját, de a telefonomon még mindig ios6 fut, mert egyszerűen nem vagyok hajlandó 7-re frissíteni. Johny maradjon a hardwereknél, az nagyon megy neki. Ja és az is kicsit irritáló, hogy a 10.9 csak szimpla boot után lefoglal 2GB ramot, aztán általában 1-2GB szabadom van 8GB-ból. snowleopardon ez 1GB volt és az is soknak számított a leopard kb 500megája után. Gyakorlatilag 4GB ram ma már épphogy elég és ezt egy kicsit túlzásnak tartom, amíg adnak el 4GB Airt, Prót. Prót, 4GB rammal, vicc.

  4. @Malak: Engem attól rázna ki, ha ugyanúgy néz neki, mint az iOS7. Pedig nekem tetszik az iOS7, de a Macjeimen ugyanezt nem szeretném viszontlátni. Macen nem szeretnék látni ennyire élénk színeket az ikonokban, illetve a drótvázas navigátor gombokat sem. A fehér szín tőlem jöhet.
    Mondjuk nálam az lenne a tökéletes, ha a maradék bőrborítást is eltávolítanák belőle és a gombok helyére visszaraknák a régi gyönyörű szép Aqua stílusúakat. De erre semmi esély 🙂
    Memóriát illetően a MacBook Airemben 2GB van és nagyon ritkán swapel csak, akkor viszont sok mindent futtatok, tehát elég neki a 2. A RAM-ot az OSX, hasonlóan az összes Unixhoz mindig maximálisan kihasználta. Nem Windows ez, hogy azt nézegessem, hogy mennyi van szabadon 🙂 Ott van, használd.

  5. Eletjeleket mero fulhallgato?! Ezen besirtam 😉 Elkekpezelem: Jurgen fut az erdoben, talalkozik Hanssal… Mit hallgatsz cimobra? kerdezi Jurgen. Erre Hans, semmit, de kell, hogy az iPhoneom merje az eletjeleimet! 😉 Nyehehe….

    Lassuk be, az almasok nem nagyon talalnak ki semmit… Masok otleteit jo minosegben megvalositjak, es ez sem keves. Kivancsiak vagytok, hogy merre megy az alma? Nezzetek korul a konkurencianal. Na, arra megy, les, lop, plagizal. Es ugy adja el, hogy o talalta ki 😉 PR bol otos ;)))

  6. @Ugyankerem: mivel az csak pletyka volt, és kiderült, hogy eleve kamu, így arról kb kár is szót ejteni.

    hogy az Apple mit lop, és mit nem, azt lehet vitatni, de épp a konkurencia egyike az, akit most elmarasztaltak több szabadalom megsértése miatt, nem pedig az Apple-t.

  7. @Ugyankerem: “Eletjeleket mero fulhallgato?! Ezen besirtam”
    Van egy-két gyógyászati eszköz, ami a fül környékéről szerzi az adatokat.

    A második rész tök jól hangzik, de valahogy mégsem a “mások” álltak elő az iPoddal, az iPhonenal, az iPaddel, a Mac Proval, a MacBook Airrel…


Add a Comment