Melyik pletykának a legvalószínűbb a bekövetkezése?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden héten újabb és újabb pletykák, hírek és szabadalmi dokumentumok kerülnek elő az Apple háza tájáról Cupertinóban. Ezek közül néhány valós tényeken alapszik, azonban a nagy részük többnyire csak kitalált történet. Ebben a cikkben összefoglaljuk, milyen pletykák keringenek most a külföldi portálokon, majd különböző kategóriákba sorolva megpróbáljuk őket csoportosítani aszerint, hogy mekkora a bekövetkezés valószínűsége a közeljövőben.

iphone_6_55_mockup_front

Ne is számíts rá: képek, amelyek az iPhone 6 készüléket mutatják be kézben tartva

Ahogyan azt már megszokhattuk, először a kínai oldalakon tűntek fel a fenti képhez hasonló, 5.5-inch képernyőátlóval rendelkező iPhone 6 készülékek, amelyeket valaki már kézben tart. Az ehhez hasonló képek alapjául valószínűleg a már egy hónapja a MacFan oldalon publikált rajzok szolgálhattak.

4e2a2ad7912397dd70cde5875b82b2b7d1a2878b

A másik, szintén iPhone 6-ra vonatkozó prototípust ábrázoló kép a kínai Baidu oldalon jelent meg. Ez már 4.7-inch képernyőátlóval rendelkezik és sokkal inkább hihetőbbnek tűnik, mint az előbb mutatott koncepció, de ezen kép esetén mind az eredeti illusztráció, mind pedig a koncepció kidolgozottsága is erősen megkérdőjelezhető.

Ne is számíts rá: videók, amelyek már az iPhone 6-hoz tartozó tokokat mutatják be

Nemrégiben az Unbox Therapy mutatta be az alábbi videót, amelyben azt kívánták bebizonyítani, hogy ők bizony már rendelkeznek egy iPhone 6 tokkal, ami tökéletesen alátámasztja azt az elképzelést, miszerint az új iPhone készülék pont úgy fog kinézni, mint a jelenlegi iPod touch készülékek – annyi különbséggel, hogy nagyobb lesz a kijelzője.

Számomra rendkívül hihetetlennek tűnik, hogy a jelenlegi iPod touch pont belefér a jövőbeni iPhone 6 tokjába és még a gombok is pont ott vannak. Gondoljunk csak bele, ha nagyobb lesz a készülék, akkor logikusan a hangerő gombok is feljebb fognak kerülni egy kicsivel, hiszen most sem a készülék oldalának a közepén vannak. A sok egyezőség miatt nekem sokkal inkább úgy tűnik, hogy valaki készített egy elméretezett tokot a jelenlegi iPod touch méreteihez igazodva, amivel nagy nézettséget tud magának szerezni.

9133-592-Screen-Shot-2014-05-01-at-35317-PM-l

Térjünk vissza rá később: az új Apple dokkolók visszahúzható töltővel érkeznek majd

Néhány héttel ezelőtt megjelent egy szabadalom, amely azt a problémát lenne hivatott megoldni, hogy amikor a felhasználók dokkolóba helyezik a készülékeiket, gyakran előfordul, hogy a dokkolóból kiálló merev alkatrész megsérti a készüléket, mivel nem rugalmasan helyezkedik el. A szabadalmat és annak gyakorlati hasznát talán úgy lehetne a legkönnyebben szemléltetni, mint a MacBookok mágneses MagSafe töltőjét, igaz, itt nem a mágnes lenne a központi szerepben, hanem egy rugós megoldás.

9105-564-Screen-Shot-2014-04-30-at-31856-AM-l

Térjünk vissza rá később: az iWatch már gyártásban van és hajlékony chip designt használnak az előállítása során

A pletykák szerint az iWatch már gyártásra került és a terv szerint idén lesz a bemutatása. Szintén az előzetes pletykák szerint system-in-package (SIP) dizájnt fog kapni, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több chip is integrálva legyen egyetlen modulon, így még kisebbé és gyorsabban gyárthatóvá téve az eszközt. Az Apple-t ismerve egyáltalán nem lenne meglepő, ha egy ilyen, még kezdeti fázisban lévő technológiát karolna fel annak érdekében, hogy minden a lehető legkisebb és legkönnyebb legyen az új kiegészítővel kapcsolatosan.

9098-549-140429-MEMS-1-l

Térjünk vissza rá később: az Apple új, még vékonyabb zárszerkezetet fog használni a gyorsabb kamera autófókusz érdekében

Emögött a feltételezés mögött is szintén egy szabadalom áll, amely szerint az új iPhone készülékek kamerái még vékonyabbak és kisebbek lehetnek. Ha az Apple áttérne az új MEMS (Microelectromechanical system) technológiára a jelenlegi nagy energiaigényű voice coil motorról, akkor az autófókusz sokkal olcsóbb, gyorsabb és kisebb energiaigényű lenne. Ugyanakkor pont a kis mérete miatt egy igazi kihívás az előállítás ipari szempontjából. Mivel ez még csak egy szabadalom, ezért lehetetlen megmondani, hogy az Apple valaha be fogja-e vezetni ezt a gyakorlatban, de tény, hogy jól jelzi, ahogyan az Apple mindig az egyre vékonyabb és könnyebb készülékek megvalósítására törekszik.

09122012-IPHONE-NEW-EARBUDS-037edit-660x440-2

Úgy tűnt, hogy igaz, de ne is számíts rá: az Apple olyan fülhallgatón dolgozik, amely képes mérni az életjeleket

A még februárban megjelent szabadalom után úgy tűnt, az Apple egyenes úton halad afelé, hogy meg is valósítsa az életjeleket mérni képes fülhallgatója tervét. A vállalat felbérelte Erik Winokur-t, az MIT kutatóját, akinek a szakterülete az életjeleket monitorozó hordható eszközök. Tovább erősítette a hírt egy elbocsátott Apple alkalmazott panaszokkal teli bejegyzése is, aki szerint az Apple az új fülhallgatójával képes lesz mérni a pulzust és a vérnyomást, valamint Lightning töltővel lehet majd csatlakoztatni őket, és ezért is került az iPhone 5-ben is a jack dugó a készülék aljára, a Lightning csatlakozó mellé. Pár nappal a látszólagos hír elterjedése után a titokzatos Apple dolgozóról kiderült, hogy soha sem dolgozott az Apple-nél és jelenleg sincs semmi köze a vállalathoz, az egész csak egy kitalált történet volt, amelyet viccnek szánt az illető, csak később elvesztette a kontrollt a hír terjedése felett. Ez az eset is jól példázza, mennyire óvatosnak kell lennünk ezekkel az ismeretlen forrásból eredő híresztelésekkel, hiszen az esetek többségében csak a nézettség növelésére szolgálnak az egyes oldalakon.

7994444846_c8d232aee7_o-2

Úgy tűnik, hogy igaz: az OS X 10.10 sokkal nagyobb szerepet fog kapni a WWDC eseményen

Nagy eséllyel az OS X új változatát, a 10.10-et az iOS 8 operációs rendszerrel egy időben fogják bejelenteni a június 2-án kezdődő WWDC fejlesztői konferencián, írja a 9to5Mac. Mivel a legutóbbi frissítés, a Mavericks nem hozott túl nagy újítást dizájn szempontjából, ezért most várható, hogy sokkal nagyobb kinézetbeli változást is kapunk az új funkciók, valamint a még jobb teljesítmény mellé. A 9to5mac szerint az OS X még több dolgot fog átvenni az iOS 7 jelenlegi kinézetből, mint például az élesebb sarkok az ablakok esetén; még erőteljesebb ikonok használata, valamint nőni fog a fehér terek jelentősége is. Ennek ellenére szerencsére a funkciókba nem fognak drasztikusan beleavatkozni, így nincs mitől félnünk, megmarad a jól bevált Mission Control, Finder és multitasking funkciók. ;)

Ezek még érdekelhetnek:


 1. OSX-en akkor segítenének a legtöbbet, ha leállnának erről az évenkénti frissítésről.
  Ha belegondolok, hogy a legfrissebb betát használom a Mavericksből, amit elvileg akár már ma kiadhatnak mindenkinek, és a bekapcsolás környéki problémákról kb. 10 hibajelentést küldtem (csak a legújabbról), és 1 hónap múlva bemutatják az új rendszert, erősen elkezdek aggódni.
  Egy telefonnál, vagy akár idevehetem a tableteket is, amin lényegesen butább rendszer fut és alapvetően a szórakozás a fő célpont, belefér az, hogy kijön bugosan (mert mindig így jött ki az OSX is), kijavítják, megcsinálják működőre és 1 év múlva jöhetnek az újdonságok.
  Viszont a jóval komplexebb desktop rendszeren ez nem működik. A Mavericks iránya nagyon jó, hogy nem teledobálták fölösleges funkciókkal, hanem olyanokat tettek bele, amikt tényleg hasznosak, és az elmúlt 2 rendszer (Lion, ML) szemetesét összegyűjtik, kidobják és a sebességen, hatékonyságon dolgoznak. Ezt kéne tovább vinni, az AirDrop iOS-re kiterjesztésén kívül nekem nem hiányzik belőle semmi. Folytatni kéne a bugok kijavítását, és a 10.9.6 vagy .8 után, amikor már tényleg pöpec a rendszer, semmi baja nincs, akkor szabadítsák rá Jony Ivet. Csináljon amit akar, ha tetszik váltok, ha nem akkor nem, de legalább van egy stabil rendszerem. Ez viszont utoljára a Snow Leoról volt elmondható.

 2. @ef-dani:
  szívemből szóltál! pontosan ugyan ezt érzem, hogy habár most meg vagyok elégedve a mavericks-szel is, de legutóbb stabil rendszerem 3-4éve volt, a snowleo idején. Nekem kifejezetten hiányzik és habár megértem, hogy az új hardwereket nem teszik lehetővé a régi rendszerre (mert nyilván fog a retek régi rendszert optimalizálni), azért örülnék, hogy ha a gépemre fel tudnám tenni valahogy. Ha nem is azért, mert jobb, legalább nosztalgiából.
  Egyébként csak engem ráz ki a hideg attól, hogy az OSX-hez is hozzányúljon Johny Ive? Én nagyon szeretem a fizikai designját, de a telefonomon még mindig ios6 fut, mert egyszerűen nem vagyok hajlandó 7-re frissíteni. Johny maradjon a hardwereknél, az nagyon megy neki. Ja és az is kicsit irritáló, hogy a 10.9 csak szimpla boot után lefoglal 2GB ramot, aztán általában 1-2GB szabadom van 8GB-ból. snowleopardon ez 1GB volt és az is soknak számított a leopard kb 500megája után. Gyakorlatilag 4GB ram ma már épphogy elég és ezt egy kicsit túlzásnak tartom, amíg adnak el 4GB Airt, Prót. Prót, 4GB rammal, vicc.

 3. @Malak: Engem attól rázna ki, ha ugyanúgy néz neki, mint az iOS7. Pedig nekem tetszik az iOS7, de a Macjeimen ugyanezt nem szeretném viszontlátni. Macen nem szeretnék látni ennyire élénk színeket az ikonokban, illetve a drótvázas navigátor gombokat sem. A fehér szín tőlem jöhet.
  Mondjuk nálam az lenne a tökéletes, ha a maradék bőrborítást is eltávolítanák belőle és a gombok helyére visszaraknák a régi gyönyörű szép Aqua stílusúakat. De erre semmi esély :)
  Memóriát illetően a MacBook Airemben 2GB van és nagyon ritkán swapel csak, akkor viszont sok mindent futtatok, tehát elég neki a 2. A RAM-ot az OSX, hasonlóan az összes Unixhoz mindig maximálisan kihasználta. Nem Windows ez, hogy azt nézegessem, hogy mennyi van szabadon :) Ott van, használd.

 4. Eletjeleket mero fulhallgato?! Ezen besirtam ;) Elkekpezelem: Jurgen fut az erdoben, talalkozik Hanssal… Mit hallgatsz cimobra? kerdezi Jurgen. Erre Hans, semmit, de kell, hogy az iPhoneom merje az eletjeleimet! ;) Nyehehe….

  Lassuk be, az almasok nem nagyon talalnak ki semmit… Masok otleteit jo minosegben megvalositjak, es ez sem keves. Kivancsiak vagytok, hogy merre megy az alma? Nezzetek korul a konkurencianal. Na, arra megy, les, lop, plagizal. Es ugy adja el, hogy o talalta ki ;) PR bol otos ;)))

 5. @Ugyankerem: mivel az csak pletyka volt, és kiderült, hogy eleve kamu, így arról kb kár is szót ejteni.

  hogy az Apple mit lop, és mit nem, azt lehet vitatni, de épp a konkurencia egyike az, akit most elmarasztaltak több szabadalom megsértése miatt, nem pedig az Apple-t.

 6. @Ugyankerem: “Eletjeleket mero fulhallgato?! Ezen besirtam”
  Van egy-két gyógyászati eszköz, ami a fül környékéről szerzi az adatokat.

  A második rész tök jól hangzik, de valahogy mégsem a “mások” álltak elő az iPoddal, az iPhonenal, az iPaddel, a Mac Proval, a MacBook Airrel…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!