fbpx Skip to content

Steve Jobs termonukleáris háborúval akarta elpusztítani az Androidot, amihez nem sajnálta a pénzt sem. Utódai tovább folytatják a harcot, pénteken hoztak ítéletet a legújabb perben.

trial-apple-wins

Az Apple kitartóan védi szabadalmi jogait. Ennek tudható be, hogy beperelte a Samsungot, legnagyobb riválisát, mivel az szerinte bizonyos megoldásokat ellopott tőle. A “per-cunamiról” már mi is írtunk, az első nagy sorozat után a Samsungnak több mint egy milliárd dollárt kellett volna fizetnie az almás cég részére. Ezt a bírónő később csökkentette 939 millió dollárra – amivel kapcsolatban aztán rögtön az a városi legenda kezdett terjedni, hogy ezt az összeget a Samsung bosszantásként 5 centesekben fizette ki, ami persze eleve nem volt igaz, de több cikk részletesen is leírta, miért is volt hoax mindez.

Az Apple úgy találta, hogy a Samsung más szabadalmak esetében továbbra is sérti az Apple szellemi tulajdonát, ezért újabb pert indított. Öt esetben kérte a jogsértés megállapítását összesen 2.2 milliárd dollárt követelve, 40 dollárt minden értékesített készülék után. A perbe olyan kütyüket vontak be, mint a Galaxy III, a Note II vagy a Nexus készülékek. Persze a Samsung sem hagyta magát, viszontperelte az Apple-t, de „csak” 6 milliót kérve. Az újabb készülékek viszont kimaradtak a perből, mint az S5 vagy az 5s.

Az Apple ügyvédei bemutattak egy 132 oldalas dokumentumot is, amiben a Samsung még 2010-ben azt írta le, mit kell átemelnie a fejlesztőiknek az iOS-ből, hogy a vásárlóik számára vonzóbb legyen a készülékük – és egyben jobban hasonlítson sok szempontból az iPhone-ra és az iOS-re:

A per két hétig folyt a kaliforniai bíróságon. Az Apple „jó szokásának” megfelelően az elején meg akarta tiltatni a készülékek értékesítését is, de a bírónő ennek nem adott helyt. Az esküdtek végül pénteken döntöttek és azt a megállapítást tették, hogy a Samsung az öt szabadalomból hármat megsértett, ezért 119.6 millió dollárt kell fizetnie. Viszont az Apple is megsértett egy Samsung-szabadalmat, amiért 158 ezer dollár jár a koreai cégnek. Az Apple-nek fizetendő összeg még kis mértékben növekedhet, mivel az esküdtszék véletlenül kihagyta a számításból az S2 telefont.

A Samsung három szabadalmat sértett meg:

  • az adatfelismerési szabadalmat, azaz a telefonszámokból és a dátumokból linket készítő szabadalmat;
  • a „Slide to unlock” telefonnyitási szabadalmat;
  • részben pedig az automatikus kitöltési és javítási szabadalmat.

Viszont nem sértették meg a háttérben történő szinkronizáció és az univerzális keresés szabadalmi jogait.

apple-v-samsung-sign-2

Látható, hogy a 119 millió a 2.2 milliárdhoz képest “szotyipénz”, valamivel több, mint 5%-a az eredeti igénynek. Egy jogi szakértő szerint az Apple nem sokkal kevesebbet költhetett ügyvédi költségre.

A Samsung eredetileg csak 6 milliót kért. Az Apple ügyvédei szerint azért ilyen alacsony összeget, mert ezzel akarta rávezetni az esküdtszéket a szabadalmak alacsony értékére. Nem tudni, ez volt-e a Samsung tényleges szándéka, de elérte célját.

Az Apple közleményben üdvözölte az eredményt (nem az összeg nagyságát!). Örülnek annak, hogy a döntés eredményeképpen nyilvánvalóvá vált, hogy a Samsung szándékosan lopta el szabadalmaikat és másolta le termékeiket (érdemes végignézni a fentebb beillesztett, 132 oldalas dokumentumot). Továbbra is harcolni fognak jogaikért, nem adják fel, mérnökeik kemény munkáját továbbra is megvédik.

Nyilvánvaló, hogy az igazi célpont a Google volt, de mivel a keresőóriás ingyen adja az operációs rendszert, amiből neki nincs közvetlen haszna, ezért csak azt lehet perelni, aki ebből profitot csinál. Ezek pedig a készülékgyártók, azaz például a Samsung. Ezzel az összeggel az Apple kapott egy nagy pofont, hiszen jóval kevesebbet ítéltek oda a cégnek, mint amennyit az kért, a sajtó is többet várt, így tulajdonképpen egyfajta kudarcnak tekinthető az ítélet.

A pernek egyébként még nincs vége, mivel mindkét fél fellebbezhet, így a saga és a termonukleáris háború folytatódik tovább.

Ti mit gondoltok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Az Apple már csak azért is mindenbe bele akar szólni…

  2. Ma megnéztem egy samsung galaxy s5-öt.Hát eléggé hervasztó volt.Az anyaghasználat ismételten silány műanyag,a hátlapot levéve pedig a gyönyörű világosszürke műanyag kadzni fogadott.

  3. Mennek a milliárdok a hülyeségre… Úgy tűnik az Applenek a világ összes pénzére szüksége van. Húzzuk le a vásárlókat évről évere egyre többel úgy is megveszik… Hogy szerezzünk pénzt azoktól a vásárlóktól akik nem Apple termékeket vásárolnak? Hát pereljük be valamelyik konkurens céget akitől a legtöbb terméket veszik… Valamit újítani kellene… újítani kellene…. újítani kellene csak hát mit… hát csináljunk egy új témát/skint a sok madár így is megveszi mert új és az biztos jobb…(Már az alap nokiákon is volt több választható téma, az applenél még nincs…) És ha előre nem megy a fejlesztés vissza is fejleszthetnek (5C). Egyenlőre a legstabilabb okostelefonokat gyártja az apple, aránylag könnyű használattal és még emészthető kinézettel. Andridoknak maga az oprendszer a veszte a sokoldalúság miatt instabil (millió felbontás és hardver). Rengeteg alkalmazás van az “áruházban” mégis tizede amit tisztességesen használni is lehet egy adott droid típuson. A Microsoftnak meg nincs szépérzéke, egyszerűen képtelen egy igényes oprendszert összeállítani könnyű kezelhetőséggel. Nagyon jó példája ennek a Windows 8 is ami maga is egy borzalom.

  4. Vicces, hogy mindig mondogatjátok, hogy újítani kéne, de azt sose mondjátok, hogy mit. Ha ti se tudjátok, mit vártok? 😀
    Amúgy évente 2x gyorsabbak a telefonok, a kamera is javul és emellé most jött be a 64bit. Mi ez, ha nem újítás?

  5. Ez a pénz az Applenek “talált pénz”. Az ügyvédeket úgyis fizetniük kell, mert egy ekkora cégnek szüksége van jogi osztályra. Ha milliárdokat költenének el ezekre a perekre és csak 120 milliót nyernének, akkor nem csinálnák.
    Ami pedig az övék, azt védjék meg. Az nem viszi előre a technológiát, hogy mindenki ellopt mindent.

    – a fenti sorok fordítva is igazak –

    Az újítást miért az Appletől várja mindenki? Tény, hogy az egyetlen cég, aki ebben az évszázadban eddig képes volt áttöréseket hozni az IT-ban. De pl. a Samu is tele van dohánnyal, saját kútfőből mégis csak hulladékokra futja.

  6. @brudav85: “Húzzuk le a vásárlókat évről évere egyre többel úgy is megveszik”
    nem kötelező megvenni az új készüléket, ráadásul az új típus pontosan ugyanannyiba kerül, mint az előző típus, tehát nem lesz egyre drágább.

    “pereljük be valamelyik konkurens céget akitől a legtöbb terméket veszik”
    szerintem lapozd végig a cikkbe illesztett 132 oldalas dokumentumot, és rájössz, hogy miért kapta fel a vizet az Apple a Samsung irányában.

  7. Totálisan egyetértek az Apple-el. Mióta letették az asztalra az első iPhone-t, azóta mindenki őket majmolja kár, h az érintő képernyőt nem tudták levédeni.. Mert azt is ők vitték tökélyre!

  8. …hihetetlen,hogy minden almás oldalon a komentelők 70%-a fikázós para..t,miért regeltek egyáltalán ide?

  9. put2. Azt ugye tudod, hogy total hulyseget mondtal?
    Az apple "csak" csinalt egy telefont. Egy okos telefont. Ha visszaemlekszel, volt neki ipod-ja is…. De ennyi erovel mondhatnak, hogy az intel a kiraly es mindenki majmolja…
    Azert ne legyunk mar total elajulva az apple-tol.

    Usakiaban iszonyu nagy biznisz a szabadalom. Es biziny ez gatolja az igazi fejlodest. Talan 10-20 ev mulva ez is rendezodni fog….

  10. Ha a Samsung nem “lopott” volna, akkor ezt az üzenetet nem az iPhone-verő S5-ömről küldeném, hanem valami gagyi és korlátolt iPhone-ról isteníteném a mindenható Applét. Szóval lehet fujjogni, perelni, de tény, hogy a Samsung nemcsak másolt, de fényévekkel lekörözte a pénzsóvár almás céget. És ezzel sok millió felhasználónak okozott örömöt. Csak így tovább!!:-)

  11. @dcsatlos: én 3 hete használom, és maga a tökély!! 🙂 Jópár iPhone-om volt előtte (igen, akkor regeltem be ide), de azok a nyomába sem érnek a Galaxy S3-4-5-nek. Iszonyat gyors, sose fagy, gyönyörű a kijelzője és a kamerája is profi. A hátlap egyáltalán nem gagyi műanyag, iszonyat finom tapintása van! De lehet rá kapni tiszta fém hátlapot is… ja igen, mivel cserélhető! A memória bővíthető, a lemerült akksi egy pillanat alatt 100%-osra cserélhető. Ezekre az alap dolgokra almáéknál még éveket kell várni. Kitartás, nektek is jó lesz majd, valamikor!! 🙂

  12. @Bencissimo: én csak azt nem értem, hogy miért érzed szükségét, hogy minden lehetséges alkalommal többször is leírd, hogy mennyivel sokkal jobb szerinted, és hogy mennyire ökör bárki, aki iPhone-t használ. én például nem olvasok androidos oldalakat, pláne nem állok neki kommentelni ilyen oldalakon, hogy dobják el, és vegyenek iPhone-t. mert nem érdekel. mindenki olyan készüléket használjon, ami neki tetszik. épp emiatt egy almás oldalon legkevésbé sem értem a folyamatos ömlengést bármely más gyártó készülékéről, illetve szintén nem értem azokat, akik meg bármi androidos oldalon mennek ömlengeni az iPhone-ról vagy épp a WP kapcsán, vagy egy WP-s oldalon meg bármelyik másikról.

  13. Ezek,akik ide írkálnak hogy ez,meg az milyen jó,gondolom még gyerekek…
    És valaki linkelje már be legyenszíves egy olyan androidos fórumot,ahol egy almás tulaj ömleng hasonló kép,mint ez a Bencissimó gyerek…mert én még ilyet nem láttam…ja,mondjuk lehet hogy azért,mert ÉN NEM JÁROK rattyinger robotos OLDALRA ömlengeni!


Add a Comment