fbpx Skip to content

Néhány hete kaptam tesztre egy Logitech Ultrathin Keyboard Folio, billentyűzettel ellátott tokot a Retina kijelzős iPad mini készülékemhez. Ebben a cikkemben az elmúlt pár hét tapasztalatait szeretném megosztani veled.

IMG_0351

Előnyök

Mikor először megláttam, hogy mit is kapok tesztelésre, nagyon megörültem, hiszen egyrészt már régóta kíváncsi voltam, hogy mennyivel tudja megváltoztatni egy billentyűzet az iPad mindennapos felhasználói élményét, másrészt pedig nagyon igényes volt a csomagolás, amit kézhez kaptam. Véleményem szerint egy termék minősége mindig a csomagolásánál kezdődik, hiszen itt is, mint az élet más területein is, az első benyomás döntő mértékű.

IMG_0354

A Keyboard Folio talán legtalálóbb egyszavas jellemzése a mágneses kifejezés lenne, hiszen a termékkel kapcsolatosan minden mágneses. Már a csomagolás oldala is, ahol kinyitjuk, egy rendkívül erős mágnessel van rögzítve, amiről először majdnem azt hittem, hogy ragasztva van, annyira erősen tartott a mágneszár. Összességében tehát egy nagyon egyszerű és igényes csomagolásról beszélhetünk, amiben nincsen semmiféle felesleges sallang, csakis a tok, egy USB töltő kábel, amire a teszt során egyszer sem volt szükségem, és néhány dokumentum.

Ez az igényesség ugyanígy folytatódik a tok esetén is. Nincsenek igénytelenül eldolgozott szélek, helytelenül lötyögő billentyűk. Egész egyszerűen minden a helyén van. A tok tapintása a poliuretán “bőrnek” köszönhetően pedig kiemelkedően kellemes.

A tokban két mágnes is található, az egyik lezárt állapotban hivatott rögzíteni az iPad és a tok helyzetét, valamint ez felelős azért is, hogy a tok nyitásával és zárásával egyidejűleg automatikusan be -, illetve kikapcsolja nekünk a készülékünket. A másik mágnes a tok közepén helyezkedik el, amely kinyitott állapotban rögzíti a gépelésnek megfelelő pozícióban az iPadet.

A nyitott, gépelő helyzet esetén elsőre az az érzése az embernek, hogy nem tart elég erősen a mágnes és egy kisebb érintés hatására azonnal felborul az egész szerkezet. Ez egyáltalán nincs így. Hosszas próbálkozás után sem sikerült egy véletlen, erősebb képernyő érintéssel eldönteni az iPadet, ha mégis, akkor már az egész tok borult, de a mágnes még akkor sem engedte el a készülékünk szélét. Kijelenthetem tehát, hogy a mágnesek hibátlanul tartanak a tokon és egyszer sem fordult elő a teszt során, hogy akaratom ellenére elengedett volna bármelyik is.

IMG_0364

A billentyűk bár a hagyományosnál egy fokkal kisebbek, azonban ez egyáltalán nem jelentett problémát a gépelés során. Ki kell, hogy emeljem, meglepően jó nyomáspontúak és súlyozásúak a billentyűk ahhoz képest, amit elsőre vártam. Valóban egy minőségi érzetet nyújt a tok gépelés során, még viszonylag nagy ujjakkal is, de tapasztalatom szerint a család női tagjai még fürgébben tudtak vele gépelni, mint jómagam. Sok panaszt olvastam előzetesen arra vonatkozóan, hogy nincsen háttérvilágítása a billentyűknek, azonban azt kell, hogy mondjam, este az iPad képernyőjének fénye még a legalacsonyabb szinten is nyújt annyi fényt, ami teljes egészében képes bevilágítani a billentyűket, ráadásul így egy töltéssel akár egy hónapig is használhatjuk a tokunkat töltés nélkül.

IMG_0380

Hátrányok

Az első és talán legnagyobb hátránya a toknak az angol nyelvű billentyűzetkiosztás volt. Igaz, hogy át lehet állítani a billentyűzet nyelvét az iPaden, ahogyan azt a virtuális változatban már megszokhattuk, itt ugyanakkor számolnunk kell azzal, hogy természetesen nem változnak a megjelenített karakterek a tokon, tehát hozzá kell szoknunk, hogy az ékezetes betűk ott vannak, ahol az írásjeleket találjuk az angol kiosztás esetén. Ez nagyban megnehezítette a mindennapi használatot, hiszen a nap kilencven százalékában magyarul gépelek, így ha csak nem tudjuk kívülről a magyar billentyűzet kiosztását, akkor bizony igencsak nehéz dolgunk lesz.

Szintén a billentyűzethez kapcsolódik még, hogy a Caps Lock és az “A” betű ugyanazon a fizikai billentyűn foglalnak helyet a helytakarékosság miatt, ennek azonban az a következménye, hogy nagyon sokáig “S” betűt nyomogatunk az “A” helyett, mivel az agyunk alapesetben oda pozicionálná ezt a karaktert. Viszonylag sok időbe telt, mire ehhez hozzászoktam. Ez a két apró hiba egybevéve sajnos igencsak nagy kihívássá tette a gépelés folyamatát.

IMG_0375

Tény, hogy nagyon szorosan tartja a tok a készülékünket, már túlzottan szorosan is. Miután átvettem tesztre a Keyboard Folio-t, több figyelmeztetést is olvastam az interneten arra vonatkozóan, hogy nagyon óvatosan bánjak majd az iPaddel a kivétel során, mert sokaknak leszedte a fóliát a készülékéről, annyira milliméter pontosan illeszkedett a tok. Szerencsére én ebbe a hibába nem futottam bele, de az is igaz, hogy körülbelül 5 perc volt, mire sikerült kihámoznom a tokból az iPademet. Teljesen jogosan felmerülhet tehát a kérdés, hogy miért is szerettem volna kivenni a készülékemet?

IMG_0372

Nem, nem csak azért, mert lejárt a tesztidőszak, hanem egész egyszerűen nem kényelmes a használata. Az extra súlyon és méreten kívül én személy szerint az esetek nyolcvan százalékában álló helyzetben használom az iPad készülékemet, mivel többnyire híreket, könyveket olvasok rajta valamint böngészek. A maradék tíz százalékban játszom és sorozatot nézek rajta, majd az utolsó tíz százalék az, amikor gépelek az iPaden. Abban az esetben azonban, amikor nem gépelésre akarjuk használni a készüléket, egész egyszerűen nem tudjuk hová tenni a billentyűzetet, igaz, hátra tudjuk hajtani, de akkor a fogása rendkívül kényelmetlenné válik. Ebben az esetben nincs más választásunk, ki kell vennünk a tokból a készüléket. Így viszont eljutunk az előbb említett problémához.

IMG_0359

Végül, de nem utolsó sorban a kiegészítő árát szeretném megemlíteni. A tok jelenlegi ára 23.999 forint, amiért már egy magyar kiosztású Apple Wireless billentyűzetet is tudunk vásárolni, igaz ez nem olyan kompakt és külön helyet igényel szállításkor, azonban nem is olyan körülményes a használata és természetesen bármilyen másik Mac számítógépünkkel kifogástalanul működik.

Összegzés

Összességében tehát azoknak tudom nyugodt szívvel ajánlani a Logitech billentyűzettel ellátott tokját, akik az iPad készüléküket az esetek többségében gépelésre használják, azon belül is főként angol szöveg gépelésére a billentyűzet kiosztása miatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. haszontalan

  2. Nem kicsi az az iPad mini gepeleshez?

  3. Éljen a gyors vakírás, amikor akár arab feliratos is lehet a billentyűzet, úgy sem nézem!

  4. @ef-dani: Nekem egyáltalán nem kicsi az iPad mini gépeléshez, cikkeket is vígan írok rajta, sőt a suliban is megy a jegyzetelés lazán a virtuális billentyűzeten. 😉

  5. Nincs értelme ha nem magyar a billentyűzete…

  6. Nekem már majd fél éve van egy Logitech Ultrathin keybord cover-em, és nagyon meg vagyok elégedve vele.
    Így nem kellett lemondanom az iPad-em nyujtotta kényelemről, de igényes kivitelezésű billentyüzettel tudom használni, mert gyakran dolgozom a szövegszerkesztővel (kb. 50%). Még egyszer sem kellett töltenem, vagyis a prospektus szerinti leírás igaz (6 havonta kell max. egyszer tölteni, átlagos napi 2 óra használat mellett).
    Természetesen az iPad 2-3-4-hez egyforma kivitelezésű kapható, vagyis aki nem Air-re upgrade-l, hanem 2-3-ról 4-re, nem kell lecserélnie később sem a billentyűzetet.
    Az ára borsosnak is mondható (40 ezer) de én pl. tavaly Fekete Pénteken kifogram 20 ezerért. Annyit szerintem megért.
    ( Ez a variáns betakarja a teljes iPad-et, de nem olyan idegesítő módon, mint a tesztben leírt változat, és nagyon praktikus, mert sokkal könyebb az iPad-al együtt, mint egy netbook). iPad mini-hez mondjuk én sem vennék, de a 9,7 változathoz kiváló!

  7. En teljesen meg vagyok elegedve a nem tudom milyen nevu, 360 fokban forgathato bluetoothos tokkommal ami volt 30 euro es pont a mult heten neztem egy boltban a Logitechet es nem tudtam rajonni, miert kerul annyiba, mint egy tablet. Ugyanannyi fejlesztest igenyelt, mint egy Galaxy tab 3? Ugyanannyi cucc van benne? Ha az apple, ami mindenki szerint draga, ki tud hozni 470 eurobol egy legjobb fejlesztesu iPadet, akkor a negyede egy billentyuzet? Ez olyan mintha a macbook pro billentyuzete lenne 300 euro a tobbi meg 900.

  8. Igazad van abban, hogy elegge draga a minosegi, kulso, fizikai billentyuzet, es viszonylag keves mindenkinek van szuksege ra, de akinek igen, az szeritem jol nezze meg, ha vesz, hogy milyet vesz, mert maskepp nem csinalt semmmit, csak olcson vett valamit, amit majd nehezkesen tud hasznalni.
    A Logitech draga, de igenyes cucc, egy feltoltessel hosszu honapokig birja, konnyu, precizen illeszkedik az iPad-hez, praktikus.
    Ha sokat dolgozol, a munkadhoz hasznalod, megterul az ara is.


Add a Comment