fbpx Skip to content

Sok problémája akadt az Apple-nek az In-App Purchase-szel az utóbbi időben, ugyanis nem egy esetben a kiskorú gyermek a szülei Apple ID-ját felhasználva vagyonokat költött játékbeli pénzre és extra tartalmakra. Az Apple pár napja minden felhasználónak küldött egy levelet, aki mostanában vásárolt alkalmazáson belüli tartalmat, amiben leírják, hogyan lehet visszaigényelni a gyermekünk által “véletlenül” megvásárolt tartalmak árát.

inapppurchase2

Dear iTunes account owner,

Apple is committed to providing parents and kids with a great experience on the App Store. We review all app content before allowing it on our store, provide a wide range of age-appropriate content, and include parental controls in iOS to make it easy for parents to restrict or disable access to content.

We’ve heard from some customers that it was too easy for their kids to make in-app purchases. As a result, we’ve improved controls for parents so they can better manage their children’s purchases, or restrict them entirely. Additionally, we are offering refunds in certain cases.

Please follow the steps to submit a refund request:

Find your in-app purchase records. Check your email for iTunes receipts or use a computer to sign in to your iTunes account and view your Purchase History.

Use this link to submit your refund quest to Apple.

Provide the requested information and enter “Refund for in-App Purchases made by a minor” in the Details section.

Apple will review your request and contact you via email about your refund status. All refund requests must be submitted no later than April 15, 2015.

Erre az egészre azért volt szükség, mert nem elég, hogy jó pár szülőt épp a saját gyermeke rövidített meg sok esetben nem is kevés pénzzel, hanem utána a szülők az Apple-t hibáztatták az egészért és elkezdtek pereskedni a kaliforniai céggel a pénz visszaadása miatt.

Egy brit rendőrtiszt például, miután a 13 éves fia 3700 fontot (~1,4 millió forint) költött el a családi kasszából közel 300 alkalmazáson belüli vásárlással (például Plants vs Zombies, Hungry Shark, Gun Builder, Nova 3), beperelte a saját fiát, hogy legyen az esetről hivatalos papír, amit majd a bíróságon felhasználhat, hogy komolyan felléphessen az Apple ellen. Ez nem volt egyedi eset, ugyanis egy nyolc éves kislány is eltapsolt pár hónap alatt 4000 fontot (~1,5 millió forint) kedves szülei pénzéből.

Április 15-ig lehet a kiskorúak által “elkövetett” In-App Purchase-visszaéléseket jelenteni az Apple felé és elbírálás után jó eséllyel az Apple saját zsebből visszafizeti a pénzt. Az nem tiszta számomra, hogy az így megvásárolt, de visszafizetett tartalmakkal mi fog történni, ugyanis egy játékban az így beszerzett arany, vagy bármi egyéb már valószínűleg rég elfogyott, azt nem tudják a felhasználótól elvenni, míg mondjuk egy prémium opció használatát már könnyebben, de semmi információ nincs  ezeknek a tartalmaknak a sorsáról.

Hogyan előzzük meg a problémát?

Először is a legegyszerűbb, ha nem adjuk meg neki az Apple ID-nk jelszavát és amit úgy ítélünk, hogy érdemes neki letölteni, azt mi magunk töltsük le. Vagy ami még egyszerűbb: hozzunk létre a gyermek számára egy saját, bankkártya adatok nélküli Apple ID-t, amivel csak ingyenes tartalmakat tud letölteni és a fizetős tartalmakat pedig ajándékozzuk neki a saját kontónkról.

inapppurchasenotification

Az iOS 7.1-ben az első alkalmazáson belüli vásárlás után kapunk egy üzenetet, amiben a rendszer figyelmeztet, hogy mostantól 15 percig jelszó nélkül lehet a készüléken bármit vásárolni, de ezen változtatni tudunk a Beállítások -> Általános  -> Korlátozások menüponton belül, így akár kikapcsolható, hogy a készüléken egyáltalán lehessen így pénzt költeni.

Az alkalmazáson belüli vásárlások korlátozásának pontos lépéseiről korábbi cikkünkből tájékozódhatsz részletesen: Hogyan tiltsuk le az In-App Purchases-t?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Ezt az egész in-app-purchaset meg kéne szüntetni a fenébe, vagy valami normális keretek közé szorítani. Egészen elképesztő milyen pofátlanságokra képesek vele a fejlesztők.

  2. Az aki nem tudja beállítani a telefonját, hogy biztonságos legyen, illetve kiadja jelszavát megérdemli! Nem az apple hibája és nem kellene visszafizetniük a levont pénzt. De innen is látszik, hogy vigyáz a hírnevére ès abszolút nem a lehúzásra játszik mivel visszafizetik.

  3. @saspiercing: a gond itt abból adódik, hogy miután a szülő beírta a jelszót, 15 perc alatt egy új vásárlást kezdeményezhetett a gyerek, ami után elvileg újabb 15 perc kerete van, még egyszer vásárol, újabb 15 perc, stb. de még csak ha egyszer van csak 15 perce, az alatt is eszméletlenül sokat lehet nyomogatni anélkül, hogy tudná a jelszót, és azt újból kérné a rendszer. külön ID kell, és ez nem kérdés.

  4. Ennyi erővel ha a gyereknek elmondják a bankkártya pinkódját (mint az apple ID jelszót) és eltapsolják online (játékra,szerencsejátékra,fizetős filmekre stb.) akkor beperelik a bankot??? Mindenhol írják, hogy ne adja ki jelszavát, pinkódját. Ez kb annyira érthetetlen számomra mint a macskamikrózós sztori (csak meg akarta szárítani szegényt) és perelt és nyert. Eszméletlen!

  5. @Jadeye: áhh értem. A hiba ezekszerint, hogy nem alapértelmezett beállítás az, hogy mindig kérje. Kényelmi funkcióként kellene egyénileg beállítani, hogy csak 15percenként kérje.

  6. Viszont azt is elég nehéz elhinni, hogy a gyerek hónapok alatt költ egy csomó pénzt és ezt nem veszik észre… Ezekszerint mindig beírták nekik a jelszót és odaadták játszani a telót? Vagy a gyerek hónapokig le se tette a telefont? 😀

  7. @saspiercing: Nem kell hónapokon át költeni egy csomó pénzt, pont ez a durva. Real Racing 3-ban 2000 arany 90 euróba kerül. Ez a 2000 arany úgy a játék közepétől kb. semmit sem ér. Szerintem ha valaki úgy játsza végig, hogy vásárol (magyarul nem tud az 50 aranyas bugról), akkor simán rákölt 1-2000 eurót csak erre az egy játékra. És nyilván nem csak az EA ilyen pofátlan.

  8. @saspiercing: Igen ezzel érveltem anno az apple-nél mikor a lányom elköltött több mint 20ezret az angry birds-ben bombákra. És nem tudtam,hogy 15percig nem kér jelszót.
    Vissza is adták a pénzt. Nagyon elégedett voltam velük mert nagyon segítőkészek és kedvesek voltak.

  9. Átállítható, hogy azonnal kérjen és ne 15 percenként. Na meg ennyi erővel kitalálok egy sztorit, hogy jaaj a gyerek és visszakapom a pénzt? Nevetséges.

  10. @saspiercing: nem kell a bankkártya pinkódja online fizetéshez. Az csak elektronikus felhasználásnál kell (értsd: terminál, atm automata).

    Sok sebből vérzik ez az iAP. Amióta minden játék fremium lett nem is játszom.

  11. én azokat a reklámcsíkokat szeretem, amire ráböksz (a gyerek)
    és hív egyből egy telefonszámot…
    ?!

  12. Nem pont ide tartozik , de a mai napon vettem egy 50%-os akciós (Sygic Europe) programot. 25Euró helyett 52Eurót vontak le. Mit tudnék tenni szerintetek?

  13. @lizard_1: érdemes lenne mihamarabb vagy visszakérni az app árát, vagy inkább felhívni az iTunes Supportot, és megkérdezni, hogy ez miért volt, főleg akkor, ha a vásárláskor a kiírt összeg 25 euró volt, a terhelés mégis 52 euró. itt tudod felhívni őket díjmentesen: http://apple.com/hu/contact

    a pénz így kérhető amúgy vissza: http://szifon.com/2012/11/13/atveros-appok-az-app-store-ban-mit-lehet-tenni-ellenuk/

    de ezt nem lehet sokszor alkalmazni, mert azt csalásként értékelhetik: http://szifon.com/2014/05/29/app-store-nincs-frissites-vagy-ujratelepites-ha-visszaterites-volt/

    én felhívnám őket, az a biztos, plusz ellenőrizd a bankod online felületén, hogy pontosan mi az az 52 euró, mert ha zárolás, akkor az egy idő után jóváíródik, ha meg terhelés, akkor érdemes reklamálni, de csak akkor, ha biztosan 25 eurót írt ki vásárlás előtt.


Add a Comment