fbpx Skip to content

Gyakran ér minket olyan vád, hogy csak Apple-dicsőítő cikkeket írunk, az árnyoldalakról nem számolunk be. Ez persze nem igaz, épp ezért jöjjön most egy olyan írás, amely az Apple hibájáról szól. Mivel egy jogi csatározás általában évekig tart, így ez valójában nem is annyira új hír.

applepatenttroll

Az Apple 2011-ben mutatta be a Sirit, az iPhone 4s-sel érkező digitális asszisztenst. Akkor a piacon még nem voltak hasonló megoldások (bár a Microsoft szerint az ő TellMe-jük épp ilyen volt), de azóta a konkurencia felzárkózott az almás cég mellé.

Az Apple még a bemutatás előtt levédette a szabadalmat, nem sokkal azután, hogy 2010. április 28-án felvásárolta a Sirit eredetileg fejlesztő céget, azonban úgy tűnik, így is lemaradtak néhány évvel, mert Kínában a Zhizhen nevű cég még 2004-ben bejegyeztetett egy hasonló megoldást Xiaoi Bot néven. Szerintük az Apple megsértette jogaikat, ezért 2012 júliusában beperelték a kaliforniai céget és kérték a Sirit használó termékek értékesítésének tilalmát. A perben még nem hoztak ítéletet, utolsó meghallgatás tavaly júliusban volt. Az almás cég esélyeit rontja, hogy a Zhizhen technológiáját már korábban licenszelte a Microsoft és a Yahoo is, felhasználva az MSN és a Yahoo Messenger fejlesztésében.

Az Apple a kínai Állami Szellemi Jogi Irodánál kérte a szabadalom érvénytelenítését, azonban ennek a hivatal nem tett eleget. Az Apple a tőle jól megszokott módon reagált: viszontperelte a kínai állami szabadalmi hivatalt és a Zhizhent is. Az első meghallgatás csütörtökön lesz.

Az Apple egyébként is vonzza a szabadalmi trollokat. Az elmúlt három évben 92 alkalommal citálták bíróság elé különböző szabadalmi kérdésekben. Ilyen szempontból Kína különösen forró talaj az Apple-nek, mivel 2012-ben 60 millió dollárt kellett fizetniük az iPad név kínai piacon való használatáért egy kínai cégnek.

Az Apple nemrégiben fedezte fel a kínai piacban lévő potenciált. Óriási piac, óriási lehetőségekkel, de óriási buktatókkal is. Nem lesz egyszerű szlalomozni az aknákkal teli pályán…

Végére jöjjön a bemutató videó, ezt tudja most a Xiaoi Bot:

Azért tegyük hozzá azt is, hogy noha a Xiaoi Bot szabadalma (ami általánosságban ír le egy ilyen szolgáltatást) korábbi, mint az Apple-é, de a szabadalom bejegyzésekor még sem a fenti videó, sem az Android rendszer, sem az iPhone és az iOS, sem pedig a Siri nem volt elérhető, főleg nem ilyen grafikai felülettel.

A Xiaoi Bot iOS-es verziója egyébként megtalálható a kínai App Store-ban, természetesen kissé más felülettel, mint a Siri vagy mint az előbbi videóban az androidos verzió. Ennél érdekesebb a Xiaoi oldaláról származó timeline:

12.07.05-XiaoiBot

Akik számára ez szó szerint kínai: a képen az látszik, hogy a Xiaoi Bot megjelenési ideje 2012 februárja, ami egy hónappal a Siri kínai megjelenése utáni. Tehát noha a Zhizhen már 2006 óta rendelkezett a szabadalommal, az alkalmazásukat csak egy hónappal a Siri kínai elérhetősége után adták ki.

Hogy aztán végül kinek lesz igaza, és ki nyeri meg a jogi csatározást, azt majd eldönti a bíróság.

Mindenesetre ha már Siri, akkor itt egy korábbi Siri-dal:

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Hat ha valami meg ha csak terv is de levedeted az a tied!innentol kezdve a tobbi csak koppintasnak minosul meg ha nem is tudtak errol az Apple-nel…

  2. @pete66: elképzelhető, hogy a Siri fejlesztői ugyanazt kitalálták, amit a kínaiak. lemásolni nehezen tudták volna, hiszen a kínai app nem jelent meg 2012 februárjáig, miközben a Sirit már 2010-ben megvette az Apple. a kínaiak viszont már gond nélkül kiadtak egy olyan appot 1 hónappal a Siri kínai elérhetősége után, ami valamiért nagyon hasonlít a Sirire, majd egy több évvel korábbi szabadalmat vesznek elő. kicsit furcsa.

  3. ezugyanaz mint ahogy már most le van vedve a repulo auto, busz stb. vannak kitalalva mar otletek is hoza, es ha csak kicsit is hasonlitani fog a eredetihez ami majd valamikor kijon igenis a szabadalom az a bizonyos cege lesz

  4. “Az Apple egyébként is vonzza a szabadalmi trollokat.”
    Ezt most komolyan gondolta a cikk írója? Azon esetleg nem gondolkozott el, hogy talán nem is azok a “troll”-ok, aki szabadalmi pert indítottak az Apple ellen, hanem az, aki -semmiibe véve ezen jogokat- pofátlanul lemásolja, és azután a sajátjának kiáltja ki azt? Az Apple többször megjárta már, és még fogja is……Ez kérem nem az “innováció”, ahogy Ők állítják, hanem csak pusztán lopás! És biza többször rá is fizettek már erre…..(de nem hiszem, hogy utoljára).
    Azért ha rajtam múlna, akkor ezt a szabadalmi szarságot felrúgnám úgy ahogy van! Ez csak gátolja a gyors ütemű fejlődést……De azt is megértem, hogy itt elsősorban nem a fejlődés a cél, hanem a pénzszerzés….. :thumbsdown:

  5. @hammerjoe: sokszor olyan dolgok kapcsán indítanak ellenük pert, ami nem kellőképpen megalapozott, és azt remélik, hogy egy rakás pénzt keresnek majd vele. nyilván a megalapozott dolgok kapcsán meg megállapodás szokott születni.

    ha felrúgnád a szabadalmi rendszert, akkor a te ötletedet más felhasználná, és pénzre váltaná, te meg egy fillért nem látnál belőle. ha nem a pénz lenne a fő cél, hanem a haladás, és az emberek egymást segítenék az egymáson való átlépés helyett, akkor más lenne a világ. a nyílt forráskód az például ilyesmi.


Add a Comment