fbpx Skip to content

Vajon most melyik iparágra férne rá egy forradalmi megújítás az Apple részéről? Mi lesz a következő legfelkapottabb trend? Egyes források szerint az Apple következő nagy dobása a mobil fitnesz ipart és az egészségmegőrzés új korszakát fogja meghatározni.

header

Több, mint valószínű, hogy szoftveres szinten az idén megjelenő iOS 8 operációs rendszer egyik fő újítása a fitnesz funkciók integrálása lesz az iPhone készülékekbe. Ehhez kapcsolódóan viszont felmerül a kérdés, hogy vajon be fogja-e mutatni az Apple a saját, különféle szenzorokkal és érzékelőkkel ellátott óráját, az iWatch-ot? A hírek szerint az Apple remekül halad a fejlesztésekkel és a prototípusokkal.

“Healthbook”

fitness-1

Fitnesz funkciók

Az új forrás szerint a készülőfélben lévő iOS 8 gyári alkalmazásainak száma gyarapodni fog egy “Healthbook” (“Egészségnapló”) nevű programmal, ami képes lesz monitorozni és rögzíteni a megtett lépések számát, az elégetett kalóriákat, a megtett távolságot, valamint képes lesz nyomon követni a súlyvesztést is, ami a fogyókúrázóknak kiváltképp hasznos funkció lenne. Összességében tehát a “Healthbook” egy előretelepített versenytársa lesz a Nike+ Move-nak és a Fitbitnek. (Ráadásképp ne felejtsük el, hogy Tim Cook mindig viseli a Nike+ Fuelbandjét, így most végre lehet lecserélésre kerül az eszköz a kezéről. 😉 )

timcookd114

Egészségmegőrzés

A fitnesz nyomon követés mellett előtérbe kerül az egészségmegőrzés is, miszerint a “Healthbook” képes lesz rögzíteni (és nem mérni) a felhasználó vérnyomását, hidratáltsági szintjét, pulzusát és egyéb, a vérből következtethető adatokat, mint például a vércukorszintet. A szoftvernek szintén alaptulajdonsága lesz, hogy meghatározott időközönként figyelmeztessen a gyógyszerek bevételére abban az esetben, ha a felhasználója éppen kezelés alatt áll. Ez a funkció nagy valószínűséggel az Emlékeztető alkalmazással fog szorosan egybefonódni.

A múlt hónapban két Apple vezető, Jeff Williams és Bud Tribble is találkozott az FDA alkalmazottaival az Egyesült Államokban, hogy megvitassák az egészségmegőrző alkalmazások jövőjét – írta a New York Times. Ennél több információt azonban nem lehet tudni a találkozás témáját illetően.

passbook

Az alkalmazás kezelőfelülete

A “Healthbook” valószínűleg sok mindenben fog hasonlítani a jelenlegi Passbook alkalmazásra, legalábbis abban a tekintetben, hogy itt is különböző kártyákra lesznek írva az információk, amelyek között könnyedén tudunk majd lapozgatni és minden kártya különböző fitnesz és egészségmegőrző információkat fog tartalmazni. A prototípus logója is nagymértékben hasonlít a mostani Passbook ikonjára, azzal a különbséggel, hogy egy életjelet (EKG-görbét?) szimbolizáló vonal található a középpontjában.

A rejtélyes forrás azonban figyelmeztet, hogy a “Healthbook” bármikor kikerülhet a bemutatásra szánt iOS 8-ból, mivel számtalan más újítással is készülnek a fejlesztők, amiből az következik, hogy ha nem tudják időben befejezni, akkor elhalasztják a bejelentését.

iWatch

m7

Míg az iPhone jelenlegi hardvere képes arra, hogy mérje a lépéseinket napközben is az M7-es koprocesszornak köszönhetően, arra már nem képes, hogy emellett monitorozza a vérnyomásunkat és a pulzusunkat is. Bár az Apple már rendelkezik olyan szabadalommal, miszerint a készülék tudná mérni a vérnyomásunkat, nagyon valószínű, hogy ez még nem valósul meg az idén ősszel megjelenő új iPhone-ban.

Ehelyett azonban lehet számítani egy új iOS-verzióra, ami képes lesz kommunikálni egy különálló eszközzel, az úgynevezett “iWatch” kiegészítővel. Gyakorlatilag tehát azokat az információkat és adatokat, amelyeket majd az iWatch fog mérni (vérnyomás, hidratáltsági szint, pulzus és a megtett lépések száma), az iOS 8-ban található “Healthbook” fogja rögzíteni és ábrázolni. A forrás azt is megemlíti, hogy az Apple dolgozik egy olyan technológián, ami lehetővé teszi, hogy különböző szenzorokat helyezzenek el egyetlen chipen, ezzel még inkább elősegítve a miniatürizálást.

imgs3401-x2

Ahogyan Tim Cook nyilatkozta tavaly: “…az egész szenzor ipar robbanás előtt áll.” “Egy kicsit most mindenütt ott vannak (az érzékelők), még nem tisztázott a céljuk, de idővel sokkal egyértelműbb lesz, hogy mire fogjuk tudni őket használni.”

Új alkalmazottak

A tavalyi évben az Apple számos egészségügyi és fitnesz szakembert felbérelt, hogy a fent említett szoftveren és hardveren dolgozzanak. Ilyen személy például a Nike tanácsadója, Jay Blahnik és a Senseonics korábbi alelnöke, Dr. Todd Whitehurst. Idén tovább bővült a lista Ravi Narasimhan-nal, a Vital Connecttől, valamint Nancy Dougherty-vel, aki egy Sano Intelligence nevű induló vállalkozástól jött. Továbbá az Apple felbérelte még Michael O’Reilly-t, a Masimo Corporation volt elnökét is, aki az új típusú pulzus szenzorokon dolgozott a elmúlt nyáron.

Ezen nevekhez jönnek még az olyan jól ismert Apple alkalmazottak is, mint például Kevin Lynch, Bob Mansfield és James Foster, akik szintén jelentős szerepet játszhatnak az iWatch megalkotásában.

Összegzés

Igaz, hogy nem sok információ áll jelenleg rendelkezésünkre a készülő iOS 8 rendszerről, valamint az esetleges iWatch-ról (és ez valószínűleg nem is fog változni a következő Apple-eseményig), azonban tény, hogy egyre népszerűbbek a különböző egészségmegőrző alkalmazások és szenzorok, még ha nem is elsősorban itthon, de az Egyesült Államokban mindenképp. Ebből a szempontból logikus lépésnek bizonyulna az Apple részéről, hogy komolyabb befolyást szerezzen ezen a területen, hiszen már a jelenlegi iPhone 5s is fel van szerelve bizonyos fitnesz funkciókkal, még ha csak hardveresen is.

Valójában ha belegondolunk, az Apple-nek mindig is fontos volt a sport és mozgás nyomon követése, hiszen már az iPod nano idejében is együttműködtek a Nike-val, megalkotva a Nike+ technológiát, amikor az iPod egy, a cipő talpában elhelyezett szenzorral kommunikált. Ebből kifolyólag tehát teljesen logikus lépésnek bizonyulna az Apple részéről, ha idén sokkal komolyabban a tettek mezejére lépne a hordozható szenzorok és az egészségmegőrzés terén.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. ios 8 hol járunk még ? még az ios 7 sincs befejezve, tele van még hibával, nem hiszem el, hogy ennyi idö kell a beta rendszerek tesztelésére.

  2. Nagyon jó cikk remélem az iOS 8 kompatibilis lesz iPhone 4-gyel is!! 🙂

  3. @diario: nézd végig az iOS 7 beta 1 elérhetővé válása és a hivatalos megjelenés közti időt. most sem lesz másképp. mindig lesz hiba, hiszen emberek fejlesztik. ezért kell jelenteni a hibákat.

    @LuxeHD: kiindulva abból, hogy a 3GS nem kapott iOS 7-et, várhatóan az iPhone 4 sem kap majd iOS 8-at, de meglátjuk, mi lesz.

  4. Tetszett a cikk. 🙂
    Egyre inkább érzem, hogy szükségünk lesz arra a kiegészítőre, talán nem is hívnám iWatch-nak, és nem is hasonlítanám a Samsung (Gear???) okosórájához, ez teljesen más dolog lesz.
    Mostmár kezdek hinni a pletykákban.

  5. Jó ötletnek tartanám, ha az iWatch – mint sport “eszköz” – a telefon nélkül képes lenne rögzíteni és kijelezni a szükséges adatokat, mert az azért elég gáz lenne – szerintem – ha két készüléket kellene magammal hurcolnom sport közben.

    Nagy kérdés még, hogy mire lesz képes. Ha nem lesz benne GPS, sebesség, magasság mérés, stb, akkor inkább csak otthoni játékszernek tekinthető ebből a szempontból. Ha lesz benne, akkor nagy kérdés az üzemidő, ugyanis egy iPhone, vagy bármilyen más okos telefon esetében ez az egyik leggyengébb pont. Persze itt a kisméretű kijelző sokat javíthat a dolgon, ugyanakkor az aksinak sincs hely, szóval ott vagyunk, ahonnan elindultunk. Összességében nézve amit eddig tudni lehet róla, tényleg csak inkább hobbi sportolóknak szánt dolog, hosszabb bringázáshoz már nem igazán lehet használható. De ne legyen igazam.

  6. Szerintem mar az ios 7 sincs rendesen optimalizalva iphone 4re illetve nagyon belassul tole a telefon..

  7. Tetszik a cikk nekem is. Kíváncsian varom az iwatchot en is es az ios 8at. Bar a 7et kellene elsőnek tökéletesre fejleszteni,aztan johet egy tokeletes 8.Remelem az okos ora nem fog horribilis osszeg lenni 200-300e ft. Sportolás hoz nekem is nagyon hasznos lenne!

  8. Szvsz nem túl érdekes irány. A szenzorok szinte feleslegesek a telefonban, hiszen ehhez az kellene, hogy a telefon mindig nálam legyen. A saját házamban naponta legyaloglok majd egy kilométert, miközben a telefonom az asztalon figyel. Futáshoz a sokkal könnyebb és praktikusabb iPod Nano-t használom, az megint kiesik. A súlyzós edzés, úszás szintén.
    Ez a szaros Nike program állandóan izélget, hogy mozogjak már, pedig heti 10 órát sportolok.

  9. Ha lenne iWatch és lenne tökéletes kommunikáció a telefonnal, akkor sem látom az irányt. Egyrészt már évek óta vannak szuper sportórák, amelyek képesek monitorozni a napi teljesítményemet, másrészt azokat sem hordom egész nap, mert egyrészt van helyette normális órám, másrészt a fene hordjon egész nap órát a kezén.
    Az egészség figyelése nem három szenzoron múlik. Egy súlyzós edzést például milyen szenzor tudna figyelni? Vagy a már említett úszás. Vagy az alvás időtartama, amely szintén az egészség szempontjából létfontosságú. Ha összerak 3-4 adatból valami látványos vackot az maximuma geekeket elégíti ki, gyakorlati haszna nem sok lesz.

  10. @D.Soma98 Azért ezt 7.1-gyel nem mondanám… 🙂

  11. Az akkumulátor nem probléma szerintem. Ha használod, akkor nem a kijelzőt cseszegeted, hanem hagyod, hogy dolgozzon a GPS meg a többi szenzor. Szvsz ezt meg tudják oldani, hogy így mondjuk 8-10 óra alatt merüljön le és az már jó lenne. Mondjuk nagy túrázásokhoz nem lenne alkalmas, azt majd az iWatch 2 fogja tudni.

    BTW…
    “A rejtélyes forrás azonban figyelmeztet, hogy a “Healthbook” bármikor kikerülhet a bemutatásra szánt iOS 8-ból, mivel számtalan más újítással is készülnek a fejlesztők, amiből az következik, hogy ha nem tudják időben befejezni, akkor elhalasztják a bejelentését.”

    Így azért én is küldök nektek 1-2 tippet, mint rejtélyes forrás 😀

  12. ipod-ot es iwatch-ot kellene osszegyurni, de nem ugy, mint az nano6nal. kicsit profibban, jobb sporteszkoz legyen,esetleg lehessen telefonalni is rola,ill.mondjuk podcastet is letolteni.es ha mar ora,legyen vizallo.

  13. Tok folosleges ez a sport cucc…ios8?? Az ios7 se teljesen jó nem hogy még egy befejezetlen szoftvert kiadjanak:/

  14. az első lépések egyike, hogy majd 10 év mulva mindenkin legyen egy ilyen szar és az amcsi kormány azt is tudni fogja figyelni milyen a székletem a föld másik oldalán….de ha ellopják a rendőr szarik rá,h nyomkövetős, bizonyítéknak nem használható, stb.stb.stb.
    …aláírom, kicsit összeesküvés elmélet szagú a kommentem, és sokan mondhatnátok,h akkor “nem kell ilyeneket venni”,stb, de most őszintén mi lesz itt 10 év mulva ha már most olyan a társadalom,h ciki ha valakinek nincs facebook regisztrációja????? az emberek egymást fogják belehajszolni az ilyen kis bizbasz személyfigyelő kiegészítőkbe, aminek élvezzük az előnyeit mit sem tudva a hátrányairól.

  15. A CASIO elég jó akkuidőt tudott kihozni az új fejlesztéséből. Nem órákban és percekben mérhető a lemerülés, hanem években. Kicsit még gyúrmázza a témát, és töxuper lesz.

  16. A fészbúk hiánya nem ciki, hanem mióta töröltem magamat (tudom, hogy nem lehet), azóta szinte már kényszerítve érzem magamat fiók létrehozásra bizonyos esetekben.

  17. Nem kötelező a Facebook, a való életben is bárki élhet egy barlangban, ha épp úgy tartja kedve, csak én mondjuk nem látom értelmét elzárni magunkat a külvilágtól.

    Jadeye: Ti meg légyszíves legalább egyszer olvassátok már át a cikkeiteket posztolás előtt. Én is csak egyszer olvastam el, de kiszúrja a szemem az elírás… Látom, hogy nem te írtad, de ha már ő ilyen igénytelen/figyelmetlen, akkor légyszi javítsd… Egyesül Államok

  18. Az iOS 7 meg mindig nincs kesz tiszta bug raadasul sztem szar is.. Minden alkalmazas egyforma. Tul behatarolt, minden feher es rajta tarkabarka szinek persze van hasznos funkcio is. iWatch meg vmi über kiraly cucc kell legyen hogy meg is vegye az ember mivel gondolom nem lesz olcso plane itthon.

  19. @Jecy: átolvastuk. de az átolvasás pont, hogy nem véd az ellen, hogy itt épp lemaradt egy t az egyesült végéről. egy ilyen apró hibán nagyon könnyű átfutni. de ez mégsem akkora tragédia, mert az érthetőséget szerencsére nem rontja, de ettől függetlenül természetesen köszi, hogy jelezted, javítva.

  20. egyik cikkben temetik az ipodokat, iwatch korul forog minden, es sport eszkozok nepszeruek az apple-nel (nike+). Osszegyurhatjak vajon ezeket a dolgokat eggye? Ha igen, nagyon kivancsian varom. Egy olyan ora kell, amit nem mindig hord mindenki, mert van rendes oraja, de pl. sporthoz meg nagyszeru kellek lehetne. Sztm nem lesz igy az egeszbol semmi, de majd kiderul.


Add a Comment