fbpx Skip to content

Harminc éve, 1984. január 24-én mutatták be a világnak a Macintosh-t, amiről danikorpai kolléga itt már írt egy remek cikket. Most tekintsünk egy kicsit részletesebben vissza azokra a napokra és a kezünkben egy almalét iszogatva merüljünk bele a nosztalgia hullámaiba, emlékezzünk azokra a klasszikus időkre.

1984. január 24: a részvényesi közgyűlés

A nézők először két nappal korábban, január 22-én találkozhattak a számítógéppel. A Super Bowl szünetében vetített reklám azóta is alapnak számít a reklámfilm-készítésben. Arra már jóformán senki sem emlékszik, hogy ki játszott a döntőben, vagy mi volt az eredmény, de a klip maradandó nyomott hagyott sokak emlékezetében. Nem véletlenül.

De térjünk vissza az ősbemutatóra. Az Apple január 24-én tartotta éves rendes közgyűlését. Jobs erre időzítette a bemutatót, először a befektetők láthassák a csodát.

1984-et írunk, tehát még mindenféle internet és streaming nélküli világról van szó. Magát az eseményt Scott Knaster Apple-alkalmazott rögzítette egy tévéadásból a maga szórakozására. A videóval 20 évig nem is foglalkozott. De amikor az egyik volt kollégája, szintén a Mac-en dolgozó Andy Hertzfeld összeállított egy weboldalt (http://www.folklore.org/, érdemes olvasgatni, sok érdekes Mac-es háttértörténettel találkozhat az ember), megjegyezte, hogy neki megvan a Macintosh bemutatójának videója. Egyetlen egy probléma volt vele. Beta formátumú volt az anyag (ez Sony által kifejlesztett, a VHS-hez hasonló formátum).

Hertzfeld írt róla egy cikket. Pár nap múlva Németországból jelentkezett egy majo nevezetű illető, akinek már voltak hasonló Mac videói. Majo megígérte, hogy digitalizálja a bemutatót. Végül Knaster megbízott benne és elpostázta Németországba az anyagot.

Majo a 21. évfordulón, 2005. január 24-én tette fel saját oldalára az anyagot (ekkor még nem létezett a YouTube!). A hatalmas érdeklődéstől a weboldal összeomlott. Most jöjjön 5 percben a bemutató, akit a részletes sztori érdekel, elolvashatja Knaster blogjában.

1984. január 30: Boston Computer Society

Azonban a Macintosh bemutatása ezzel nem ért véget. Az igazi, szakmabelieknek szánt bemutatót pár nappal később, január 30-án tartották a Boston Computer Society (BCS) tagjai előtt.

Szerencsére ezt a bemutatót is rögzítették. A Szilícium-völgyi Computer History Museum segítségével digitalizálták az anyagot és most nyilvánosságra hozták.

Egyébként nem sok hiányzott ahhoz, hogy a bemutatóból végül ne legyen semmi. A január 24-i közgyűlést a 2600 fős Flint Centerben tartották. Azonban ez túl kicsinek bizonyult, több mint ezer részvényes kívül rekedt és így szavazni sem tudott. Ez elég gáz volt. Jobs teljesen ideg volt, le akarta mondani a bostoni szereplést, mert nem akarta, hogy a hatalmas érdeklődésre való tekintettel az emberek ne jussanak be a terembe és lemaradjanak az eseményről.

Végül a BCS szerzett egy nagyobb előadótermet és lehetővé tették a gépek kipróbálását is. Jobs hosszas rábeszélésre beadta a derekát és elvállalta a bemutatót.

A videót nézve látható, hogy ez teljesen más hangulatú, mint a 24-i. Jobb minőségű is. Míg a közgyűlésen nem kifejezetten a videónak szánták a világítást, Jobs-ból többször is csak fehér inge látszik. Jobs itt felszabadult, végig mosolyog, poénkodik. Beszél az IBM-ről, a késlekedéséről és dominanciájáról, amivel uralni akarják a számítógépipart. Azonban jön egy kis vállalat (az Apple) és nem hagyja, hogy 1984 valójában 1984 legyen. Összehasonlítja a távírót Bell telefonjával, a használhatóságot és a könnyű kezelhetőséget a bonyolult tanulási folyamattal.

Előhúzza a csomagból a Macintosh-t, bekapcsolja, belső zsebéből előveszi a floppyt és felcsendül a Tűzszekerek zenéje. Sorban jelennek meg az akkoriban meghökkentő, forradalminak tűnő megoldások. Végül maga a gép beszél beszédszintetizátorán keresztül. Az anyag ugyanaz, mint pár nappal korábban, de a légkör teljesen más. Akkor Jobs a részvényesekhez beszélt, most pedig a hozzáértőkhöz, akik vásárlás szempontjából a célközönségnek számítottak.

Jobs ekkor még csak 29 éves volt, de legutolsó prezentációival összehasonlítva megállapítható, hogy már akkor hozta a később tőle megszokott profi stílust és előadásmódot. A videót elnézve azonban kitűnik, hogy a hallgatóságot jobban érdekelte az ezt követő kérdezz-felelek és maguk az alkalmazások, mint például a MacPaint és a MacWrite. Amikor MacPainten a kivágás-beillesztést mutatják, kitörő taps fogadja a funkciót, mivel akkoriban ez a művelet még újdonságnak számított.

Érdekes módon a kérdésekre válaszolva Jobs mesél a tervekről is. A merevlemezt a jövő útjának nevezi, a cég a jövőben lézernyomtatót és még egy hordozható számítógépet (egy Mac a könyvben, ’a Mac in a book’) is fog építeni. Ez az Apple mai “szupertitoktartási” módszereihez képest teljesen szokatlan. Jobs anno elég jól prognosztizálta a jövőt és akkoriban meg kellett győzni az embereket az új platform életképességéről.

Jöjjön maga a videó. Egyáltalán nem rövid, több mint másfél óra, de aki szereti Jobs előadói stílusát – ki ne szeretné, amikor már marketingórákon is tanítják 🙂 -, az mindenképpen szánja rá az időt, meglátja, nem fog csalódni.

stevenote_video

1983. november: így nézett ki akkoriban a Windows

A Macintosh bemutatása előtt két hónappal, 1983. novemberében a Comdex kiállításon a Microsoft demózta a Windows egyik korai verzióját. A videót az Apple II-re készített, a világ első táblázatkezelőjének számító VisiCalc egyik alkotója, Dan Bricklin készítette. A komoly dolgok 6:53-tól kezdődnek.

A Windows bemutatott verziója már ablakokkal és ikonokkal rendelkező grafikus felületet tartalmazott. A felhasználó egyszerre több programot is a képernyőn tarhatott, működött a multitasking, ami a Macintosh-nak még nem nagyon ment. A videón látható a Word, az óra és egy szövegszerkesztő is az osztott képernyőn. Az ablakok tetszőleges méretezése azonban még nem ment és az ikonok sem voltak egyértelműek.

Ugyan a Windows-t a Macintosh előtt jelentették be, de az 1.0-ás verzió jóval később, csak 1985. novemberében jött ki, akkor sem teljes értékű operációs rendszerként, hanem az MS-DOS felületeként. Azonban mivel tulajdonképpen bármire lehetett telepíteni (amin az MS-DOS elfutott), jóval nagyobb sikert ért el, mint a Macintosh. Jobs-t pedig addigra már ki is rakták az általa alapított vállalattól…

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. 1983-ban érintőképernyős win volt, majd jött egy szakadás és majdnem 30 év telt el mire megint éritőképernyős lett… Fejlődünk, de nem mindig a jó irányba.

  2. @dzsega: milyen érintőképernyős win-re gondolsz? mert noha volt már több érintőképernyős eszköz addigra, de arról nem esik szó, hogy pont Windows lett volna ezeken a gépeken, főleg hogy a Windows-t, mint MS-DOS-os grafikus felületet épp 1983-ban jelentették be, és 1985 novemberéig meg sem jelent. így igen valószínűtlen, hogy 1983-ban bármiféle Windows futott volna bármin is.

  3. Valóban nem win, de nyomkodja! 🙂 A videó legelején ami van gép azt néztem és csak bele-bele pörgettem azt hittem az is a win része… Azt nem figyeltem, hogy utánna másig gép is van mutatva.


Add a Comment