fbpx Skip to content

Az alkalmazáson belüli vásárlás lehetősége (In-App Purchases) 2009-ben jelent meg az iOS 3.0-ás verziójában. Ez lehetővé tette, hogy ha valaki például nem halad egy adott játék megoldásával, akkor egy kis plusz pénzért csalást vásároljon, vagy egy újabb szintet nyisson fel, vagy adott alkalmazáshoz újabb funkciókat és tartalmakat vásárolhasson.

A rendszer nagyon is jól működik, mivel az utóbbi időben egyre több játék jelenik meg ingyen, viszont komolyabb előrehaladáshoz már alkalmazáson belüli vásárlásra van szükség. Ezt nevezik freemium modellnek. Azonban az alkalmazáson belüli vásárlásnál az Apple nemrégiben komoly problémával szembesült. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ítélete szerint minimum 32.5 millió dollárt kell visszafizetnie felhasználóinak a téves vásárlások miatt. De miből is eredhet ez?

in-app

Ha valaki a telefonon keresztül vásárol az App Store-ból, akkor be kell írnia a jelszavát. Ezzel nincs semmi gond, mivel ha a gyerek egy játékban vásárolni akar, akkor odaadja az apjának a készüléket, aki beírja a jelszót. Azonban ezzel a bejelentkezés 15 percig aktív marad (!), így a gyerek ez idő alatt annyit költ, amennyit akar.

Tavaly indult egy próbaper ezzel kapcsolatban. Az Apple peren kívül megegyezett, így 28 millió felhasználójának felajánlott fejenként egy 5 dolláros App Store kupont vagy 30 dollárt készpénzben, ha a gyerek esetleg a szülő engedélye nélkül vásárolt. A jelentkezési határidő hétfőn járt le, végül 37 ezer károsult adta be kérelmét.

Azonban ez nem volt elég az FTC-nek, mert minimum 32.5 millió dolláros visszatérítést írt elő. Állítólag több tízezer panasz érkezett hozzá, a 99 centtől egészen a 99 dollárosig. Volt olyan szülő, aki 2600 dollárral lett rövidebb, mert lánya a Tap Pet Hotel játékban saját szállodát épített kedvenc kutyáinak. Egy másik szülő gyereke „csak” 500 dollárt költött a Dragon Story és a Tiny Zoo Friends játékokban.

A Bizottság elnöke szerint a felhasználó nem terhelhető meg olyan vásárlással, amire nem adott engedélyt, ezért az Apple-nek március 31-ig megoldást kell kidolgoznia a felhasználók értesítésére. Ez minden bizonnyal egy újabb figyelmeztető pop-up ablak megjelenését sejteti. Plusz minimum 32.5 millió dollárt vissza kell fizetni azon vásárlások után, ahol a gyerek a szülő tudta nélkül költött. Minden alkalmazáson belüli vásárló részére részletes leírást kell eljuttatni, ami bemutatja a visszatérítés menetét. Ha esetleg még sincs ekkora összegre jelentkező, akkor a különbözetet be kell fizetnie az FTC-nek…

Tim Cook vezérigazgató levelet írt a dolgozóknak, melyben kifejtette a véleményét az ügyben. Leírta, hogy igazságtalannak tartja a döntést, mivel már korábban is tettek lépéseket a probléma megoldásáért, ráadásul egy dologért most kétszer kell fizetniük, de nem támadják meg a döntést, mert nem akarnak hosszasan pereskedni.

Végül is érthető a cég döntése, nem vetne rá jó fényt, ha ilyen esetben elkezdene keménykedni, visszaütne az ügy. Jellemző, hogy ilyen eset is csak az Egyesült Államokban történik meg, ahol minden jelentéktelen dologért pereskednek, ahelyett hogy egy kicsit jobban odafigyelnének a gyerekre. Vagy előfizetnének mobilbankra és azonnal SMS-t kapnak a költésről. Vagy egyszerűen csak letiltanák az In-App Purchases funkciót

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Nemrég arról lehetett olvasni, hogy 10 milliárdot ($) költöttünk az app store-ban.
    Ha nem tévedek ennek 30%-a a nagy testvéré.
    Ehhez viszonyítva ez a 32,5 m dolcsevita elég elenyészőnek tűnik.
    Amúgy is bődületes mennyiségű pénz tartalékuk van nem hiszem, hogy csőd fenyegetné őket 🙂
    De hajrá Apple. Ipad Air valami fantasztikus termék lett.

  2. Settings > General > Restrictions > Require password opciót kell IMMEDIATELY-re állítani a “15 minutes” helyett. És nincs ezzel gond.

    Félősebbek letilthatják az In-App Purchases is.

  3. Már egy hete van ez a hír … Ki is morogtam magam rajta … De ahogy újra elolvasom, újra felb*sz …!
    Nem az bosszant, hogy gyépés a fél USA, nem is az, hogy felelőtlenek és együgyűek az EU átlaghoz képest! Az zavar, hogy ennek láthatóan továbbra is táptalajt szolgáltat a polgárjogi bíróság vagymiez rendszere és a cégek is! Így persze hogy nehéz lenne egyik nap kiadni egy nyilatkozatot, miszerint: “Kedves Felhasználó! Kétszer is rákérdezünk a vásárlásra, plusz a 15 perc időablakról 3 éve is volt szó a médiákban! Így jártál, legközelebb olvass baszki!”

  4. Ez egy nagy marhaság!
    Szerintem az Apple-nek semmi köze a hülye szülőkhöz. Ha a gyereknek nem lehet megmagyarázni, hogy ne költsön pénzt ilyen dolgokra, akkor nem kell neki odaadni az iPhone-t, vagy nem is kell beírni a jelszót akkor sem, mikor először kéri…
    Vagy ki kell kapcsolni a vásárlást…
    Számtalan megoldás van erre!
    Ilyen alapon ha a gyerek vesz valamit egy boltban a szülő pénzén, amit a szülő nem enged meg neki, az a bolt hibája?! Nevetséges…

  5. Ha apuka beírja a jelszót és engedélyt ad a vásárlásra, miért az Apple lenne a hibás bármiért is? A szülői felelősség hiányát a szolgáltató fizesse meg? Ez viccnek is rossz. A kétszer fizettetés meg egyenesen undorító. Én nem hagynám magam baleknak nézni.

  6. Tehát az FTC összeteszi most a kezét és reménykedik, hogy kevés felhasználó jelentkezik és besöpörhetik a sok talált pénzt.

    Nem tudom Amerikában a gondolkodás mikor fog napirendi pontra kerülni. DE iOS3.1-ben is volt már korlátozás sőt ott konkrétan az in-app purchases-t is le tudták tiltani. Ezt most hirtelen csak egy 3.1-es használati útmutatóból néztem ki, félek akkor is volt már lehetőség a letiltására. Nem tudom mert nincs előttem a 3G-m és nem tudom megnézni pontosan, de volt megoldás. Egy költői kérdés: miért nem képesek az emberek egy eszköz használatiját átnézni, legalább egyszer? Ha meg gond van akkor időben lépni, tehát a gyerek minek kéri a jelszavam az adott játékhoz? Jaaa, költekezni akar, na akkor gyorsan le is tiltanám ezeket a funkciókat, mintha olvastam volna valahol.. lenne a gyakorlati megvalósulása egy ideális, gondolkodásra képes egyénekkel teli világban.

  7. @iceman:
    Kicsit ideges állapotomban írtam, tehát a 15 perces jelszó nélküli időszakra akartam gondolni, hogy azt is biztos be lehetett állítani. Az In app purchases-re van konkrét utalás. Bocs 🙂

  8. Ez egyáltalán nem az Apple sara. Csak a szülők tehetnek az ilyen esetekről. Megérdemli amelyik így járt!

  9. a gyerek akkor is cselekvokeptelen, vagy korlatozottan cselekvokepes (glom) USA jog szerint is.
    Jo nagy szivas ez!
    De nem ertem, webkartyarol nem hallottak meg??

  10. Cheatereknek ajánlom a LocallAPStore tweak-et! 🙂
    Hasznos dolog 😉

  11. USA…vicces

  12. Konkrétan az Apple húzása, hogy 15 percig bárki bármit tud venni a készüléken, ha egyszer a tulaj beírta a jelszavát eléggé felelőtlen dolog, még ha ezt valahol át is lehet állítani. Az alapbeállítás legyen szigorú, aztán akit zavar, az a saját felelősségére állítsa át. Vagy az eszköz használatba vételekor, újratelepítésekor lefutó kötelező beállításvarázslóban legyen benne. Úgy, ahogy mostanában lezáró jelszót kell megadni, régebbi iOS-ek nem kértek ilyet.
    Azon nem csodálkozom, hogy sokan a bankszámlájukhoz kapcsolt kártyájukat (vagy hitelkártyát) adták meg korlátlan vásárlási limittel, és azon sem, hogy több ezer dollár van lekötés nélkül a számlán (vagy ilyen magas a hitelkeret). Az emberek pénzügyi analfabéták. És az okostelefonok csínját-bínját sem szeretnék érteni, csak használni akarják. És a gyereknek is a kedvében akarnak járni, ezért vesznek neki ezt-azt. Persze a gyerek nem tudja, hogy most ő sok pénzt költ, csak nyomkodja a gombokat, és örül. Igazából ezeknek az embereknek nem az a megoldás, hogy itt és itt állítsd át, mert az kényelmetlen, körülményes. Vegyenek egy szifont a gyereknek is, és probléma megoldva. Ha megkérdeznénk az Apple-t, ő is erre a megoldásra voksolna. Nem véletlen, hogy a gyerek üzemmód, vagy a felhasználói profilok nem kerültek még bele az iOS-be.

  13. Nekem amikor 1 évesen megkaparintotta a gyerekem a telefont, és elkezdte össze vissza nyomkodni, akkor egy csomó biztonsági dolgot átállítottam.
    Addig nekem sem jutott eszembe, hogy pl: alkalmazást ne lehessen csak úgy hipp-hopp törölni a készülékről.
    Sokan a mai napig nem készítenek biztonsági mentést a telefonjukról, pedig még számítógép sem kell hozzá. Elég az iCloudos mentést beállítani, és este szépen elvégzi a rendszer a mentést, ha adottak a körülmények.
    Nemrég én is vásároltam alkalmazáson belül, és nem elég csak a jelszót bepötyögni. A jelszó begépelése után ellenőrizni kell az adataidat, és a bankkártya adatait. Az internetes fizetéshez szükséges 3 számjegyű azonosítót be is kell írni. ilyenkor nem merül fel az illetőben, hogy mit is kért a gyerek?
    Mindenesetre nem értem a jelszó igénylése alapértelmezetten miért a 15 perc és miért nem azonnali.
    Nem akarok rosszindulatú lenni, de sok ember kapva kap az alkalmon, és elhinti, hogy a gyerek vásárolt az ő tudta nélkül…

  14. @mremil: Mindenben egyetértünk, de szerintem amiket írsz csak az első vásárlásnál kéri, ha még nem volt beállítva fizetési mód (vagy törölve lett, illetve érvénytelenné vált a korábban megadott). A következőnél a fentieket már nem kell újra megadni, csak a jelszót.

  15. Ezt írtam mar korabban.
    USA nem a gondolkodo emberek foldje.
    Sajnos a gyerekekre sinter vigyaz es nem a szulo. Innetol kezdve nevelesrol ne is beszeljunk.


Add a Comment