fbpx Skip to content

Tény, hogy a napelemek nem a világ legszebb tárgyai, ráadásul mivel általában a házak tetején vannak elhelyezve, ezért nem éri őket állandóan a napfény, így elég alacsony hatékonysággal üzemelnek. Ugyanakkor mi történik, ha szakítunk a hagyományos téglatesthez hasonló formákkal és egy gömb alakú “naplabdát” alkotunk, ami olyan hatékonysággal bír, hogy nem csak a nappali, de még az éjszakai fényekből is képes energiát nyerni? Pontosan ezt tette a Rawlemon csapata – írja Kelsey Campbell Dollaghan, a Gizmodo szerkesztője.

tumblr_mz9jx1DZLh1qc6j5yo1_1280

Ezt a gyönyörű, tökéletesen gömbölyű üveggömböt a német származású építész, André Broessel készítette, miután három éven keresztül dolgozott rajta annak érdekében, hogy a napenergiát egy még elérhetőbb és még hatékonyabb technológiává változtassa, amelyhez bárki hozzájuthat, bárhol legyen is a világban. A “varázsgömb” működése viszonylag egyszerű, hiszen az óriási gömbben nem más, mint víz van, ami több tízszeresére növeli a napsugarak erejét, ezáltal lehetővé téve, hogy olyan körülmények között is működjön, mint például a borult égbolt vagy az éjszaka. 

1044262_382502331850293_348501592_n

Az igazi hatékonyságot természetesen az jelenti, hogy a napelemeket Broessel úgy helyezte el, hogy mindig a gömb azon oldalán legyenek, ahol a legjobban érik az összegyűjtött napsugarak, azaz folyamatosan mozognak a nap járásával egyidejűleg. A két ötlet kombinálásával a Rawlemon nem kevesebb, mint 70 százalékos teljesítmény javulást ért el a hagyományos napelemekhez képest. Az alábbi videó remekül szemlélteti az alapvető működési elveket, érdemes megnézni:

Felmerül tehát a kérdés, hogy miért nincsen még ilyen mozgó gömb minden ház tetején? “Elsősorban sajnos azért, mert az előállítás, valamint a napelemek tanúsítása rendkívül összetett folyamat, valamint nagyon nehéz reklámozni a hétköznapi emberek körében.” – válaszolta André. A Rawlemon projekt egyaránt elképzelhető az asztali mérettől kezdve egészen az épület méretű kivitelezésig is. Érdekességképpen, ha az utóbbit megvalósítanák és a dubaji Burj Khalifa felhőkarcoló egynegyedét kicserélnék egy ilyen “napgömbre”, akkor évente 16.4 gigawattórát termelne, ami elegendő energiát jelentene a teljes felhőkaroló üzemeltetésére és mellette még megmaradna a megtermelt energia 60 százaléka, ami egy New York méretű várost órákig ellátna. Megdöbbentő ugye?

ku-xlarge

A projektet jelenleg az asztali verzió kivitelezésében lehet támogatni az IndieGoGo kampány keretein belül, ami az ugródeszkát jelenthetné a cég életében a nagyobb kivitelezések felé. Véleményem szerint mindenképp egy nagyon inspiráló és hasznos termékfejlesztésről beszélhetünk, főleg ha a nagyobb méretű kivitelezéseket tekintjük. Ha pedig kedvet kaptál egy kis otthoni kísérletezéshez, semmiképp se hagyd ki ezt a videót. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Az ötletet már 3 éve kitaláltam, mert pont így működik a napfénytartam mérő. Persze ha én csinálnám semmi nem lenne belőle mert csak egy szar magyar vagyok. 🙂

  2. "A “varázsgömb” működése viszonylag egyszerű, hiszen az óriási gömbben nem más, mint víz van, ami több tízszeresére növeli a napsugarak erejét…."

    Itt elhagyott a hitem….

  3. Remek az elgondolás, de mi van a szélsőséges időjárással? Pl a víz nem igazán folyékony 0 fok alatt…

  4. Dubajban ritkán van 0 fok alatt

  5. Jogos…


Add a Comment