fbpx Skip to content

A Google az Egyesült Királyságban ki akar bújni az ellene indított cookie-követési perből. Jogosan teszi?

Safaricookies

Tavaly februárban az Egyesült Államokban komoly botrány kerekedett abból, hogy a Google az iOS felhasználók böngészési szokásait annak ellenére is monitorozta, hogy azok az iPhone beállításainál kifejezetten megtiltották a követést. Ezt a Google úgy tudta elérni, hogy speciális kódot fejlesztett ki, mely megkerülte a Safari beállításait. Ezért az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 22.5 millió dollárra büntette a céget.

Mivel a keresőóriás a követési tevékenységét nem csak az Egyesült Államokban folytatta, ezért brit iPhone-tulajdonosok egy csoportja beperelte a céget kártérítést követelve. Azonban a Google megpróbál kibújni a per és így a tanúvallomás elől. Véleménye szerint a pert ejteni kell, mivel az eljárást nem az Egyesült Királyságban, hanem a székhelyén, az USÁ-ban kellene lefolytatni!

A brit jogvédő csoport ügyvédje szerint a Google reakciója arrogáns és erkölcstelen, mivel a cégnek az Egyesült Királyságban országspecifikus weboldala van, irodát működtet, célzott hirdetéseket ad el, amivel pénzt keres. Tehát komoly kereskedelmi tevékenységet folytat, válaszolni azonban nem akar a bíróság kérdéseire. Az ország állampolgárait a helyi jog védi, amit a Google megsértett, a panaszosoknak nem a világ másik végére kellene utazniuk igazságot keresni maguknak.

Még ha a briteknek igazuk is van és megnyerik a pert, akkor is nehéz lesz bizonyítaniuk az egyes embereknek okozott személyes kárt. A Google pedig megpróbál kibújni a per alól, mert ha a panaszosoknak adnak igazat, akkor az perek sokaságát indítaná el, amit nyilván el akar kerülni.

Vitathatatlan, hogy a Google olyat csinált, amit nem kellett volna. De mi is a cég szlogenje? Valami „Don’t be evil!”… (Természetesen ha az Apple csinálna valami hasonló disznóságot, arról is írnánk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Apple is csinál hasonló disznóságot! Nem kell őket félteni. Ma már inkább az a kérdés, mik azok az adatok amiket nem gyűjtenek (amihez már nincs pofájuk) és ezt mindegyik cégre értem.

  2. @surikagabi: mielőtt kitörne a pánik, ugye azért az megvan, hogy: “A hiba szerencsére csak adott OS X és Safari verziókat érint (OSX10.8.5 és Safari 6.0.5 (8536.30.1), valamint OS X 10.7.5, illetve Safari 6.0.5 (7536.30.1)), a böngésző 6.1-es változatában már nincs jelen.”

    tehát ha frissítettél, akkor már nem is érint a kérdés. amellett kicsit más kategória, hogy a jelszavaidat védtelenül tárolta, minthogy a kifejezett tiltás ellenére követett valami.

    “Ha egy támadó valamilyen módszerrel hozzáférést szerez a géphez”
    ha hozzáférést szerez a gépedhez, akkor onnantól nagyjából már konkrétan mindegy. eleve ne szerezzen hozzáférést.

  3. Ezt a választ vártam. Köszönöm!

  4. Egy újabb értelmetlen cikk, már csak azért is… mindenki gonosz aki nem Apple, mi? 🙂

  5. Az oldal elfogult cikkeit olvasva a felhasználónak az a hamis illúzuliója támadhat, hogy az Apple a legszebb, a legjobb, a legbiztonságosabb, a legkelendőbb. Néha nevetek a kényszeres önigazolásaitokon.

  6. @thetompi:
    Ha olyan elfogult,félrevezető,miért is vagy itt,és olvasod az oldalt?
    Ugye-ugye?
    Néha nevetek az ilyen megmondó embereken…
    Az egyébként miért is zavar,ha én úgy is gondolom ahogy te leírtad?
    Tudom hogy már elcsépelt,de annyira igaz:én sem megyek a nyomoronc android fórumokra,hogy azt krizáljam,ahogy a felhasználók ömlengenek a tepS4 kapcsán…ohhh,hogy ez mennyire nem laggol…
    🙂

  7. Érdekes, amíg a kommenteket nem olvastam eszembe se jutott hogy egyesek szerint ez az apple fényezesére megy….. Az igaz, hogy az apple is biztosan gyűjt olyan adatokat amiket nem kellene, de eddig ezek nem kerültek napvilágra. Abból ugyanekkora, sőt, még nagyobb botrány is lehetne. Hozzáfűzném, hogy a Google mottója ellenére az életben nem gondoltam volna ezt..

  8. @norbert05: Ne viccelj már! Egy Applefan oldalon a Google csak a “gonosz földi megtestesítője” lehet……Egyértelmű, és nyilvánvaló, hogy az Apple fényezésére megy a dolog. Mert, ha nem arra menne, akkor bizony a saját “portájukon” is szétnéznének, és arról is lenne egy ehhez hasonló cikk, de nincs…..Pedig lehetne!
    És mielőtt “dezs520” , jóindulatú fejében felmerülne(vagy valaki máséban), hogy mit keresek én itt “mocskos androidos” az oldalon, közlöm, hogy van egy iPhone 4S-em, és egy iPad2-őm, többek között….De nem hiszem, hogy feltétlen szükséges (AKTUÁLISAN) egy készülék ahhoz, hogy véleményt alkothassunk. Nem csak ilyen, vagy olyan párti lehet az ember. Szomorú, hogy állandóan ez a köpködés megy! Érdekes módon, ahová én járok androidos fórumra, gyakorlatilag le sem sz*rják az Apple-t. Nem hogy fikázzák….Van ilyen topicja, de minimális hozzászólások születnek, és az is normális hangnemben! Ellentétben ezzel az oldallal, ahol minden héten jelenik meg egy ilyen “Mutassuk meg, hogy milyen szar az Android, és milyen király az iOS” cikk! És utálkozzunk már egy kicsit a “szar senkiházi” Androidosokon, ha máshol nem, hát a hsz-ben!
    Csak azt nem értem, hogy minek ez az állandó “farok összemérés”? Ettől most valaki szebb, vagy jobb lesz? Vagy boldogabb? Mert ha igen, akkor az elég nagy “szegénységi mutató” a részéről….Vagy esetleg ezzel kompenzálni kell valamit? Mondjuk, hogy nincs annyi ebből a méregdrága túlértékelt szarból, mint abból a másik “tré” módon összebarkácsolt(állítólag mindenen laggoló(ez amúgy nem igaz!)) ezernyi gyártó által terjesztett -ezért optimalizálatlan- szutyokból? Van, akit ez éltet? Hát gratulálok neki, hogy csak ennyi gondja van az életben, hogy ráér ilyen állatságokkal foglalkozni!!
    És a véleményemet -szerintem- szabadon elmondhatom, leírhatom(de majd lesz itt okos -nemsokára több is-, aki bebizonyítja, hogy nem így van ám!). Ezért van a fórum! Egyet érteni vele nem kell, csak elfogadni……

  9. @norbert05: botràny lenne? Lol . igen ha a mèdia leadja… Ha nem akkor pattoghatsz ha ràjössz valamire, max a szomszèdnak elmondhatod… Mennek a kenöpènzek mindenhova…macbook webcamjàt ugy be lehet kapcsolni hogy a zöld lámpa nem jelzi hogy aktiv… Tudtad? Most tudod. Mit csinàlsz? Semmit. Max leragasztod. Ennyit a botrànyról…

  10. “Customers alleged in their complaint that Apple collected information on their locations through iPhones and iPads, even after the devices’ geo-location feature was turned off, in violation of the company’s privacy policy. They also claimed Apple lured them into spending more money for their iPhones than they would have if they knew what types of data Apple was collecting, according to Koh.”

    Tehàt vannak azèrt turpissàgok…erröl itt nincsen cikk pedig ez egy 2013 novemberi volt…ezèrt irtam… Amiröl írnak arról tudsz…

  11. A baj, hogy a Google és az Apple szerződései a legrosszabbak a felhasználó részéről nézve.

    A két cég szintén nem a korrektségéről híres. Aki ilyen drága gépet vesz, és tegyükfel diák: ingyenesen kellene programozói videókat és fél-1 éves programozói előfizut adniuk, hogy legyen esélye annak is, aki a gépet is alig gazdálkodta ki.

    Más: mostanság már a Microsoft sem olyan túlzottan rossz, sőt… stabilitásban már az OS X ajtaját üti… gyorsaságban meg lehagyta… 4Gb memória Win VS. 8 Gb memória OS X 10.9.1(ami elvileg nagyon memóriagazdaságos) … Win win.

  12. @hammerjoe:
    ….aha,nekem meg S4-em van,meg HTC-one….az utóbbiból kettő…
    Nekem is megvan a véleményem az androidról,mégsem osztom ezt meg az androidos közösséggel…

  13. 🙂 windows.. Az az op rendszer amelyik évek óta minden évben sokkal jobb lesz. Nem tudom miért olyan nehéz megérteni, hogy az apple mondjuk 10 féle vga kártyához optimalizál a windows meg 12234244321 féléhez. Ezt beszorozhatjuk a többi alkatrésszel. Képtelenség , hogy minden konfigurációban jól működjön a rendszer.

  14. @dezs520: Ez már a Te személyes döntésed…..

  15. @abrakadabra: Neked van Mac-ed?
    Mellesleg a windows nem “optimalizál” semmit, hanem feltelepítheted rá a hardverek gyártói által kiadott drivereket.

  16. @dezs520: “….aha,nekem meg S4-em van,meg HTC-one….az utóbbiból kettő…”
    Ez most komoly? Tényleg megvannak ezek a készülékeim(4S 64GB, és iPad 2 16GB), és a hab a tortán egy LG G2 32GB-os készülék…. 🙂 Ne kelljen már bizonygatnom a meglétüket…..
    És piszkosul örülök végre a JailBreak-nek! Mert utálat ez az iOS 7 kinézet….

  17. @gabor.: Mert mi is a driver? De optimalizálja….ezért tudod használni. Driver nélkül is tudod használni a videó kártyát, csak “nem jönnek elő” a képességei…..Csak az alap megjelenítés!
    Driver = Meghajtó: olyan szoftverprogram, amely a konfigurációba levő vagy perifériás eszközök [b]összehangolt működését[/b] biztosítja.

  18. Lehet itt mutogatni az Applere, hogy bezzeg ok is biztos, mert ize es csak a Google, mert ez egy hulye Apple fanatikus oldal. DE! A Google tetszik vagy sem messze a legundoritobb ceg a mai informatikaban! Az, hogy a facebook logol a sajat feluleten es az alapjan kapsz hirdeteseket a sajat feluleten az egy szukseges rossz, vegulis nekik is fent kell maradni valamibol. De attol hanyingert kapok, hogy karacsonyra kerestem egy adott ajandekot, azota a letezo osszes helyen ahol Google hirdestest hasznalnak kapom az arcomba azokat a reklamokat amik relevansak arra a termekre, amit nezegettem. Mindezt ugy, hogy nem voltam bejelntekzve hozzajuk, sot fiokom sincs naluk pont az ilyenek miatt. De mar ez sem szukseges, mint tapasztalom. Kar, hogy a tobbi ceg keresoje hulladek kategoria.

  19. @hammerjoe: Az optimalizáltság azt jelenti, hogy a lehető legjobban együttműködik a szoftvert és a hardver.
    Tehát ha alapból “nem jönnek elő a képességei” az azt jelenti, hogy a Windows alapból nincsen rá optimalizálva rendesen a hardverre. Ami amúgy nem baj, de most erről volt szó..

  20. @ef-dani: Teljesen igazad van!
    Én pont ezért használtam Tor-t, ha a Google-ön volt muszáj keresnem valamit, de tegnap óta nem enged Tor-on keresztül se keresni semmit… :S
    Szóval akkor marad a Bing kereső, az egész tűrhető..

  21. @gabor.: “Driverek” ugyanúgy vannak Macen is. Annyi a különbség, hogy az Apple hozzácsomagolja az oprendszerhez, így nem kell senkinek sem vadásznia innen-onnan a csomagokat, hanem amikor frissítés van, töltöd. És a többi gyártóval ellentétben megvan az az előnyük is, hogy a processzor tervezésébe általában ők is benne vannak. Leginkább olyankor, amikor megelégelik az Intel értelmetlen terveit és odaküldenek párszáz mérnököt, hogy mutassák már meg nekik, hogy hogyan is kell processzort tervezni. Ilyenkor viszont könnyen beleszólnak a szoftveres meghajtásba is.

    És Macen is előfordul, hogy bizonyos típusok rosszul vannak optimalizálva. A Mavericks például sokkal jobban fut a late2010-es MacBook Airemen, amit második, rohangálós gépnek használok (1,4GHz C2D, 2GB RAM), mint a munkagépemen ami egy mid2011 Mac mini (2,5GHz i5, 8GB RAM, Fusion Driveval). De a Lion is, gyakorlatilag .3-ig használhatatlanná tette az Airem.

    Binget két hónapja próbáltam utoljára, akkor a 3. keresésnél lett elegem belőle 🙂


Add a Comment