fbpx Skip to content

Tény, hogy Jony Ive a legnépszerűbb ember ma az Apple-nél – lehet szeretni, lehet utálni, de a hatása az Apple termékekre megkérdőjelezhetetlen. Az idő előrehaladtával szép lassan összeforrt a neve a díjnyertes ipari dizájnnal. Steve Jobs visszatérésekor együtt mentették meg az csőd szélén álló vállalatot a nagysikerű Bondi Blue iMac-kel, elindítva egy olyan folyamatot, aminek még ma is érezzük a hatását, amikor egy MacBookra vagy iPhone-ra tekintünk.

iMac-Bondi-Blue-1998

Azonban ne szaladjunk ennyire előre. Jony karrierje 1992-ben kezdődött az Apple-nél, majdnem egy évtizeddel az első iPod megjelenése előtt és körülbelül 5 évvel azelőtt, hogy Jobs visszatért a vállalathoz. Ive első projektje a cégnél az Apple MessagePad 110 (vagy kódnevén: Lindy) volt. A termékkel kapcsolatos elszántságot, elhivatottságot és a mögöttes gondolatokat remekül bemutatja Leander Kahney új könyve, a Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products, amit mindenkinek ajánlok, hiszen egy fantasztikusan jó könyvről beszélünk. Kahney részletesen kifejti, milyen gondossággal, milyen aprólékossággal készítette Ive a MessagePad 110-et, az első termékét az Apple-nél. 

jony_ive_book

Business Insider egyik, a hetekben közzétett cikke jól bemutatja, hogy hogyan is nézett ki az eszköz. Ive a Lindy-t egy apró rugóval ellátott fedéllel fedte be, ami akkor ugrott fel, mikor megnyomták a tetejét. Nem volt véletlen az sem, hogy a fedél felfelé nyílt ki, hiszen Jony tudta, hogy ha nyugaton használnák az eszközt, akkor úgy lenne természetes, ha úgy nyílna, mint egy könyv, azaz jobbról balra. A problémát csak az okozta, hogy keleten a könyveket pont az ellenkező irányba forgatják, így nekik természetellenes lett volna a fedél nyílásának iránya, ezért Jony úgy döntött, hogy az oldalirány helyett alulról felfelé fogja meghatározni a fedél nyitásának irányát. Az eszköz oldalába elrejtettek egy tollat is, viszont mivel nagyon kevés hely állt csak rendelkezésre a készülékházban, ezért ez teleszkópos lett.

“Ragaszkodtam hozzá, hogy felfelé nyíljon a fedél, csakúgy, mint egy gyorsíró notesz esetében, amihez már mindenki hozzászokott… A toll pedig azért került felülre, mert a notesz esetében itt lenne a helye a spirálok között, ezáltal megfelelő kapcsolatot létrehozva az elektronikai eszköz és az eddig használt jegyzettömb között.” – nyilatkozta Ive. Szerinte az eredeti Newton túl idegen volt, ezért megpróbálta azt a dizájn által sokkal közelebb hozni az emberekhez.

Screen Shot 2013-12-15 at 15.01.04

Ive mindig is híres volt arról, hogy rendkívüli sebességgel és minőséggel dolgozott, ez a tulajdonsága már ebben is időben is kiemelte őt a tömegből, hiszen alig két hét alatt már készen volt a hab modellel: Kahney szerint ez volt a leggyorsabb modellalkotás az Apple addigi történelmében. Miután Ive elkészült a tervekkel, egy hotelben szállt meg Tajvanban azért, hogy felügyelni és segíteni tudja a gyárat. “Hihetetlen mennyiségű időt töltött a gyárban azért, hogy minden pontosan a helyén legyen, pont úgy, ahogyan ő azt megálmodta. Gyönyörű munka volt. Nagyon jól kivitelezett. A végeredmény pedig egy remekül működő és csodálatos eszköz lett.” – nyilatkozta az akkori dizájn csapat vezetője, Robert Brunner.

apple-newton-messagepad-110-h2b-800

Az Ive által tervezett Newton MessagePad 1994 márciusában jelent meg és számtalan dizájn díjat nyert. Bár mikor Jobs visszatért néhány évvel később, az első intézkedései között volt, hogy lefejezte a projektet.

Érdekességképpen – így nézett ki az eszköz eredeti csomagolása, amit ha összehasonlítunk a mai dobozokkal, láthatjuk, hogy hosszú út vezet közöttük:

MessagePad WithBoxTop

1994-ben az Apple így kommunikálta az új Newton MessagePad 110 tulajdonságait és újdonságait:

“A Newton MessagePad 110 személyes digitális asszisztens segít, hogy könnyebben kezelhesse az információit és adatait. Segít, hogy kapcsolatban maradjon faxon, e-mailen keresztül, valamint képes, hogy információkat cseréljen a számítógépével. Ez a Newton termékcsalád második tagja és több mint háromszor annyi memóriával rendelkezik és kétszer hosszabb akkumulátor élettartammal, mint az előző Newton MessagePad. Segít, hogy mindig kapcsolatban maradjon ügyfeleivel és sokkal hatékonyabban kommunikáljon. Még névjegykártyát is cserélhet a beépített infravörös technológiának köszönhetően. Segítségével sokkal egyszerűbben oszthat meg és szinkronizálhat információkat a Windows-alapú és Macintosh számítógépével. Segít, hogy sokkal átláthatóbban rendszerezze ötleteit, jegyzeteket készíthet, rajzolhat, szerkeszthet és nyomtathat leveleket. Ráadásul az eszköz képességeit még tovább növelheti új szoftverekkel, amelyeknek köszönhetően még hatékonyabban fogja tudni beosztani az idejét, képes lesz ismeretlen városokban eligazodni és még jobb előadásokat fog tudni tartani.

A Newton MessagePad 110 rendkívül hatékony kézírás-felismerő képességének köszönhetően mind a nyomtatott, mind pedig a folyóírást felismeri. Tehát a kézzel írott szövegéből betűről betűre, szóról szóra begépelt szöveget varázsol. Természetesen arra is van lehetősége, hogy írott formában hagyja jegyzeteit abban az esetben, ha csak később szeretné gépelt szöveggé alakítani. Az új Newton MessagePad 110 idővel felismeri Önt, megtanulja a kézírását, a napirendjét, azt, ahogyan dolgozik – és segít, hogy még többre legyen képes. A készülék beépített jegyzetfüzettel, tennivaló listával, adatbankkal és névjegyzékkel érkezik, és amikor új szoftverekkel kombinálja majd, a Newton MessagePad lesz a legértékesebb és legféltettebb személyi asszisztense.”

jony-ive-and-marc-newson-talk-about-how-they-curated-the-best-in-design-for-charity-0

Véleményem szerint 1994-ben az emberek még nem voltak felkészülve a MessagePad által nyújtott előnyökre, egyszerűen még nem volt rá szükségük. Mondhatni, az eszköz megelőzte a saját korát, azonban rendkívül érdekes látni, hogy már ekkor megfogalmazódtak olyan gondolatok és alapelvek, amelyek bár jókora átformáláson mentek keresztül, végül nem máshova, mint a zsebünkben lapuló iPhone-hoz vezettek.

Jelenleg Jony Ive legújabb alkotásai azok az egyedi termékek, amelyeket Marc Newsonnal együtt terveztek a Project (RED) aukcióra néhány héttel ezelőtt. Az aukció különlegessége, hogy minden termékből csak egyetlen darabot készítettek az egész világon, valamint az összes befolyt összeg jótékonysági célra megy az AIDS-ben, TBC-ben és maláriában szenvedőknek. A kiállítás legértékesebb darabja a jellegzetes Product (RED) piros színű Mac Pro, amely 997,000 dollárért kelt el: igen, körülbelül 220 millió forintért!

red_mac_pro

A második legkiemelkedőbb darab pedig a 18 karátos aranyból készült EarPods, ami “csak” 461,000 dollárért kelt el.

25-Jony-and-Marc-s-RED-Auction-sothebys-november-2013-yatzer

És hogy mi a közös ebben a két eszközben? Mindkét terméket lefotózták Tony Fadell, a iPod “atyja”, az iPod divízió volt elnökének társaságában, mert úgy tűnt, ő vette meg ezeket, írja a Tuaw egyik szerkesztője. Az alábbi fotókat Kevin Abosch készítette és tette közzé Twitteren, amiből többen is arra következtettek, hogy Fadell vette meg a termékeket, valamint egy másik Twitter bejegyzésben már az iFixit csapatja próbálja tőle kölcsönkérni az új Mac Pro-t. 😉

 

 

 

Fadell ugyanakkor később azt írta a saját twitterén, hogy nem ő vette meg a két terméket, és hogy a valódi vásárló majd felfedi magát, ha kívánja:

 

Akárhogy is legyen, szép összeg jutott bármely esetben jótékonyságra, és még később is komoly áron el lehet majd adni ezeket, egyediségük miatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Vegre megint egy jony ive cikk. Szemely szerint, en sokkal tobbre ertekelem az o munkassagat mint S.J.-et. Meg vettem a konyvet,(az amazonin, ha valakit erdekel) es nagyon jo.


Add a Comment