fbpx Skip to content

Körülbelül egy hete használom napi szinten a Procraster alkalmazást, és meg kell hogy mondjam, tényleg működik, valóban képes növelni a hétköznapok során a hatékonyságot. A Procraster nem egy a sok tennivalólista-kezelő alkalmazás közül, teljesen más szemszögből közelíti meg a problémát.

Ha veled is előfordult már, hogy azért nem vágsz bele egy adott projektbe, mert úgy érzed, túl nagy az adott feladat; nem tudod, hogy hogyan is kezdj neki; elkövettél régebben egy hibát a feladattal kapcsolatban; nagy nyomást gyakorolt rád a határidő vagy éppen túl nagy volt a megfelelési kényszer, akkor megtaláltad a számodra megfelelő alkalmazást, ami segít mindezeket leküzdeni.

procraster

Elindításakor egyből szembesít bennünket a program az öt leggyakoribb problémával, amiért az emberek képesek halogatni a feladataikat, projektjeiket. Az alkalmazás neve is innen ered, hiszen a “procrastination” angol szó jelentése nem más, mint késlekedés, halogatás. Ahhoz, hogy ne tologassuk magunk előtt tovább az adott projektünket, nincs is más dolgunk, mint hogy beírjuk a “Saját projektek” közé és kiválasztjuk, miért nem boldogulunk a feladattal. A példa kedvéért legyen ez a feladat most az éves beszámoló vagy egy házi dolgozat leadása.

IMG_1603 IMG_1605

Érdemes elolvasni a képernyőfotón megjelenő kis frappáns üzenetet arra az esetre, ha úgy gondolnánk, túl nagy feladattal kell megbirkóznunk. Természetesen a mi feladatunk nem nagyobb projekt, mint a holdra szállás volt, ellenkező esetben ez az alkalmazás is kevés lesz nekünk. 😉 Ezután meg kell neveznünk egy darab olyan apró részfeladatot, aminek már most azonnal neki is láthatunk. A lényeg, hogy elkezdjük a feladatunkat, nem pedig az, hogy befejezzük. 

IMG_1577 IMG_1606

Ne feledjük, hogy minden egyes eredményesen teljesített feladatblokk után jár valamilyen apró jutalom, mint például egy csésze forró kávé, a hírek vagy a Facebook átpörgetése. Természetesen mi magunk is megadhatunk különböző meglepetéseket magunknak, ha éppen nem innánk kávét, vagy jobban kikapcsolna egy rövid cikk elolvasása.

IMG_1579 IMG_1608

Innentől számítva 25 percünk van, hogy megpróbáljuk teljesíteni az adott részfeladatot, de természetesen nem az a lényeg, hogy mindenáron teljesítsük, hanem az, hogy erre a 25 percre kizárjunk minden mást az életünkből és kizárólag az adott feladattal foglalkozzunk ahelyett, hogy állandóan a bejövő üzeneteinket és értesítéseinket nézegetnénk a telefonunkon. Abban az esetben, ha a 25 perces időbeosztás nem lenne megfelelő a számunkra, lehetőségünk van módosítani azt, azonban tanulmány bizonyítja, hogy a 25 perc munka – 5 perc pihenés a legideálisabb a munkavégzéshez és a tanuláshoz. (Ezt nevezik Pomodoro technikának.)

IMG_1607 IMG_1582

Miután már egy ideje használtuk az alkalmazást, visszanézhetjük, mennyire voltunk hatékonyak az adott napon, héten, hónapban vagy akár az egész évben. Ezt különböző grafikonokon is megnézhetjük, ráadásul lehetőségünk van arra is, hogy az alkalmazás feltüntesse az összes elvégzett feladatunkat a beépített naptárunkban is.

IMG_1585 IMG_1584

Összességében nagyon hasznos alkalmazásról van szó, amihez ha hozzászokik az ember, tényleg nagyban segít fejleszteni a hatékonyságot, valamint az önkontrollt. Tapasztalatból tudom, hogy számítógépen dolgozni vagy tanulni óriási önkontrollt igényel, hiszen mindig akad “jobb dolgunk”, egy érdekesebb cikk, videó vagy értesítés, amivel foglalkozhatunk. Engem éppen ezért fogott meg a Procraster alkalmazás, hiszen segít, hogy jobban a feladatunkra koncentráljunk, ugyanakkor szintén marad időnk arra, hogy rendszeres időközönként ránézzünk a levelinkre és egyéb fontos teendőinkre. Az Procraster nem csak az én tetszésemet nyerte el, hiszen elismerően nyilatkoznak róla olyan külföldi oldalak is, mint az iMore, MacMurmur és az AppAdvice.

Végezetül itt egy videó, ami remekül szemlélteti az alkalmazás működését:

Az Procraster 0.99 dolláros bevezető áron megvehető az App Store-ban:

[appstore id=”654662054″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Biztos jó alkalmazás lehet, de csak iOS 7 től lehet felrakni sajnos 🙁

  2. Bakker! Úgy drága, ha emiatt kell új telót vennem. :-/

  3. Mi a baj az ios7-tel? Rakjátok fel 😀

  4. Kösz nem! Sztem mindenki el tudja dönteni, hogy kell-e neki. Személy szerint én is maradok az iOS6-nál.


Add a Comment