fbpx Skip to content

A Wall Street Journal szerdai cikkében részletesen beszámolt arról, hogy mostantól kevesebbet kell majd várni az új iPhone 5s-re, hiszen lényegesen megnövelték a termelőkapacitást annak érdekében, hogy a kínálat közelebb kerülhessen a kereslethez.

fox-conn-iphone

A Hon Hai Precision Industry (más néven: Foxconn) mostantól a hét minden napján, éjjel-nappal működteti a gyártósorokat és még több munkást alkalmaz a gyártósorok mellett. Ennek köszönhetően az új iPhone-ok összes variációja elérhető 3-5 napos határidővel, szemben a múlt havi 2-3 hetes várakozási idővel. Ugyanakkor ezt a növekedést csak úgy tudták elérni, hogy közben az Apple kérésére lecsökkentették az iPhone 5c termelési mennyiségét.

Foxconn-factory

A tajvani központú vállalat több mint egymillió munkást foglalkoztat Kínában, ebből körülbelül háromszázezer kizárólag olyan kulcsfontosságú iPhone 5s alkatrészeket állít elő, mint például a külső fémborítás. Minden egyes készüléket körülbelül 600 ember állít elő és szerel össze, mindezt úgy, hogy naponta 500 ezer darabot termelnek. Mindez azt jelenti, hogy ebben a percben, miközben ezt a cikket olvasod, már le is gyártottak 347 darab iPhone 5s-t. A gyár vezetője ráadásul azt is elárulta, hogy az iPhone 5s előállításának ideje jelentősen megnövekedett az előző generációhoz, valamint az 5c-hez képest, ugyanis ott csak 500 emberre van szükség a termeléshez.

iphone_5s_colors_stacked_apple_16x9

A Foxconn és az Apple kapcsolata rendkívül fontos mindkét cég számára, a Foxconn ugyanakkor megpróbál arra is figyelni, hogy ne lépjenek túl egy bizonyos előállítási kapacitást (jelenleg a megrendelések 40 százaléka az Apple-től érkezik) az iPhone-ok terén, mert akkor olyan más fontos ügyfeleket fognak elveszíteni, mint például a Pegatron, vagy a Wistron. Ebből kifolyólag az Apple jelenleg új gyárakat keres Ázsiában, hogy még inkább növelni tudja a termelést.

Mindenesetre a megnövekedett termelési kapacitás számunkra mindenképpen jó hír, hiszen az ünnepekkor sokkal egyszerűbb lesz a vásárlás és jóval valószínűbb, hogy mindenki megtalálja majd a várva várt ajándékát a fa alatt. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Számomra a legbrutálisabb adat, hogy háromszázezer ember foglalkozik az iphone-ok előállításával. Döbbenet.

  2. Talán még egy szám durva… Az iPhone gyártási költségében 8 dollár jut az összeszerelésre. Mivel egy munkásra átlag 1.66 telefon jut egy nap, a bevétel ebből 13.3 dollár, vagyis durván háromezer forint. Mennyit kaphat ebből a melós..?

  3. Számomra az a megdöbbentő, hogy a Telekom ebből a hatalmas mennyiségből szinte semmit sem kap, mert már hetekót próbálok rendelni, de nem lehet csak készletértest.
    Már nagyon bosszantó…

  4. Lehet sokat gyártanak, de minőségileg nem a legjobb, az 5s power gomb-ja lötyög, a home gomb olyan hangosan kattan, hogy egy 5 ezres kínai csoda is megirigyelné, némításkor a rezgés meg mintha szét esne a telefon.

  5. Az kellemes egy ilyen jó árú készüléktől 🙂

  6. @norbi2010: a home gomb még mindig azért kattan másképp, mert a Touch ID miatt megváltozott az egész gomb felépítése. ez egyszerűen technikai okokból ilyen.

    legutóbb a kamera “ciripelésével” volt gond az iPhone 5 kapcsán, pedig az meg csak az autofókuszt lehetővé tévő felfüggesztés miatt van, ami rezgés az alumínium ház miatt jobban hallatszik. http://szifon.com/2013/01/16/gyakori-kerdesek-miert-zorog-az-iphone-kameraja/

  7. en nem ertem mi bajotok az 5s-el?! tokeletes minoseg, persze ezt elis várom. 1 hónapja használom és makulátlan

  8. En is szeretem semmi bajom vele se a sima 5el. Ha nem tetszik,lehet venni mast.

  9. Nekem iPhone 5-ösöm van! Ezzel sem volt soha gond összeszerelés 5*-os a home gomb itt is kattog egy picit, de szerintem nem zavaró!. Sokkal rosszabb mikor lenémítom akkor a rezgés miatt zörög a kamera, de megszokható legalább tudod, hogy még nem szorúlt be!

  10. Ja, tényleg jól össze van rakva… Az 5S 16Gb Feketém kijelzője és telefon kerete között volt egy rés. Vissza viszem T-nek, két hetet várok, kapok egy újat. Örülök, hazaviszem. Másnap jobban megnézem, nem ott van szintén a rés??? Kivagyok, nem viszem most már vissza, még 2 hét várakozással, majd ha a gari a vége fele fog járni… Talán addigra az Apple észreveszi, hogy nem kéne hibás készülékeket piacra kiadnia….

  11. Való igaz, én tavaly decemberben vásároltam az iPhone 5-ösömet, idén szeptemberben vittem vissza, mert a felső hangerő gomb kétszer kattant lenyomáskor. Ki is cserélték, 3 nap alatt jött az új. Most, pár napja megint előjött (az új, alig 2 hónapos készüléken) ugyanez, csak mindkét gombnál. Alig akarták elfogadni hogy rossz, most is csak rendeltek egy másikat hogy megnézzék az is ilyen-e.. Szóval szó mi szó nem éppen tökéletes az összeszerelés, mint ahogyan egy 200 ezres készüléktől elvárná az ember, de ezt leszámítva nekem semmi problémám vele.

  12. Nos, igen. Ekkora termelésnél sajnos becsúsznak hibák, hiszen ekkora darabszámnál már a minőségellenőrzés is egy horror. Tapasztalatból mondom, mert 1,5 évig én is minőségellenőrként dolgoztam és Bosch alkatrészeket checkoltam. És van amikor egy adott tételt (akár több millió darabot) nagyon rövid idő alatt kell átnézni, mert a kamion már várja a szállítmányt…de rosszabb esetben egy repülőgép dekkol 1-2 napot a kifutón a termékre várva, mert az utolsó utáni pillanatban derült ki, hogy valami nem klappol. Egy olyan terméknél pedig mint egy telefon ez klasszisokkal több időt vesz igénybe, mivel ott a készülèket be is kell kapcsolni ahhoz, hogy lásd, hogy nem frankó pl. a hangerő gomb. Igazából ez egy kényes dolog, mivel nem hibáztatható sem az Apple sem a Foxconn. Képzeljük csak el, hogy legyártanak 500.000 iPhone-t egy nap egy olyan hibával, amit csak a vásárló fog észrevenni 1-2 nap alatt. Mire a vásárló észreveszi és visszaviszi, addigra már közben legyártottak még 1 millió darabot. És a hibákat százalékos arányban nézik. Tehát ha egy adott időszak adott tétele nem ér el egy bizonyos hibaszázalékot, akkor nem közltelesek szériahibásnak minősíteni a készletet. Ez minden cégnél így van. A lényeg, hogy hihetetlen sebességgel kerülnek be hibás készülékek a piacra, mert gyorsabban gyártják őket, mint amilyen gyorsan beérkeznek a hibajelentések. Ilyen szempontból viszont elég rugalmas az Apple mert adnak egy új készüléket, ha rosszat kaptál. De ha szériahibáról van szó, akkor garin túli javítást is kérhetsz ingyen (lásd: macbook topcase csere). A hibás készletek csökkentésére egy megoldás lenne, ha több időt lehetne szentelni egy-egy készüléknek a gyárban…viszont ez felborítaná a kereslet-kínálat egyensúlyt, amiért az Apple próbál kűzdeni.

  13. Nekem i5 van és a jobb felso sarok nem mindig veszi a tapintást..elég idegesíto…

  14. Iphone 5s,tökéletes semmi gondom vele,feleségem Iphone 5 tökéletes. 🙂


Add a Comment