fbpx Skip to content

Júliusban, mikor a Rovio bejelentette az Angry Birds Star Wars széria második részét már említést tettem a TELEPOD-okról és megígértem, hogy mindenképpen ki fogjuk próbálni őket. Sajnos a játék megjelenéskor nem tudtam tesztet írni róluk, mivel Magyarországon még nem kaphatóak és külföldről addigra nem sikerült még beszerezni, de szerencsére pár napja a Rovio-tól kaptunk egy nagyobb csomagot ezekből a mágikus TELEPOD-okból. Magáról az Angry Birds Star Wars II-ről most nem fogok írni, hiszen arról már volt korábban cikk.

telepod7

Mikor először megláttam az alábbi videót, csak néztem, hogy “ezt meg hogyan csinálták, mi lehet az egész titka?”. Már akkor tudtam, hogy kell nekem pár ilyen figura, már csak azért is, mert tök jól néznek ki és nekem a Star Wars és az Angry Birds két nagy favorit, de ez az appba való teleportálás teljesen megfogott. Tisztára olyan, mint a varázslat:

Hogyan is működnek a TELEPOD-ok?

telepod5

A TELEPOD-ok megjelenésig nem lehetett tudni, mi a működési elvük. Az nyilvánvaló volt, hogy nem NFC-alapúak, hiszen akkor az iOS-es és az Androidos eszközök nagy része se tudna velük mit kezdeni, és amint a fenti videóban is látni lehetett, valahogyan az előlapi kamerával “olvashatóak be” a fizikai figurák a virtuális térbe. Csak egy dolog jöhet szóba, amit minden okostelefon/tablet tud értelmezni egy kamera segítségével, és ez nem más mint a QR-kód.

telepod10

Minden figura alján található egy aprócska QR-kód (nagyjából 4×4 mm), ez a kód tartalmaz egy egyedi azonosító számsort, és ezt az egyedi azonosítót értelmezi a játék és a számsorhoz tartozó karaktert megjeleníti a játékban. Mivel igen kis mértetű QR-kódról van szó, illetve hogy ne kelljen azzal foglalkoznunk, hogy a kód fókuszban legyen, stb, ezért egy átlátszó műanyag állványra kell a figurát helyezni, melynek az alján egy nagyító található. Ennek az állványnak a segítségével már pont fókuszban lesz a QR-kód, illetve elég nagy is lesz ahhoz, hogy az előlapi kamera is értelmezni tudja.

telepod3

Használatuk igen egyszerű, csak meg kell nyomni egy T betűre hasonlító gombot a kijelzőn és utána követni az utasításokat, amik igen egyszerűek: helyezd rá a figurát az állványra, majd ezt az egészet helyezd az előlapi kamerára és alig 2-3 másodperc alatt már be is “olvasta” játék a figurát. Ilyen egyszerű.

Azt fontos megjegyezni, hogy az Erő világos oldalán játszva csak jó fiúkat tudunk “beolvasni”, míg a sötét oldal pályáin csak a rossz fiúkat. De ha jól tudom, a harmadik részből való Anakin figurát mindkét oldalon lehet használni, hiszen a Sithek bosszújában Anakin az elején még jó, csak a film vége fele tér át a sötét oldalra.

telepod1

Pályánként csak egyszer lehet egy karaktert TELEPOD-dal játékba hozni, így ha még egyszer szüségünk van arra a karakterre, azért már “behívó ponttal” kell fizetnünk, viszont annyi különböző karaktert tudunk a játékba hozni, ahány madár/disznó áll rendelkezésre egy pályán. Abban az esetben, ha elrontottunk egy pályát, újraindítjuk és újra TELEPOD-os karakaterre lenne szükségünk, akkor ha azt már használtuk, nem kell újra “beolvastatni”, mivel a karakter behívó panelen már ott lesz egy kis TELEPOD jellel, de ez csak addig van így, míg a játékot teljesen be nem zárjuk. A TELEPOD-ok használatához internetkapcsolat szükséges.

telepod2

Az engadget készített még nyáron egy jó kis videót a TELEPOD-okról:

Figurák

32 különböző figura található az Angry Birds Star Wars II-ben (egy-egy szereplőnek van több változata is a történet és az idő múlása miatt, például Anakinból van fogatversenyző, padawan, Jedi lovag/Sith tanítvány is, de Darth Vadert is akár ide számolhatjuk, szóval Anakin egyből 4 figurát le is foglal) és mindegyiknek van TELEPOD-os figura változata is.

telepod9

A figurák gumis anyagból készültek és kézzel lettek festve, így a kiálló darabok nem tudnak letörni, az állvány viszont már kemény műanyagból van, így az sérülékenyebb. Különböző csomagokban lehet ezeket a TELEPOD figurákat kapni, vannak, melyek a filmek egyes jeleneteit dolgozzák fel, így nem csak a figurák és az állvány van a csomagban, hanem egy csúzli (nem lehet kihúzni a “gumis” részét, szóval inkább kilövő csak) és valamiféle építmény/járműhöz alapanyagok. A figurák nem csak az alkalmazással használhatóak, hanem a való életben is ki lehet lőni őket és le tudnak dönteni sok mindent, így a gyerekeknek alkalmazás nélkül is jó szórakozást tudnak biztosítani.

telepod8

A ritkább karakterek (Darth Vader) vagy csak a nagy építményes/járműves csomagokban találhatóak meg, vagy pedig a kettesével csomagolt random párosítású kiszerelésben (Sith tanítvány Anakin vagy Han Solo). Ahogyan a játékban már láthattuk, minden karakternek van egy bónusz pályája, olyan karaktereknek is, amelyek nem szerepelnek az előzmény trilógiában, így elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a pályák csak úgy érhetőek el, ha a karaktert TELEPOD-os változatban megvásároljuk és utána elérünk vele kellő pontot, hogy a bónusz pálya megjelenjen. Kisgyermekes családoknak tökéletes játék lehet, mivel a kicsi eljátszadozik azzal, hogy csak kilövi a figurákat a csúzliból, míg a nagyobb gyerek örülni fog annak, hogy az alkalmazásban egy-egy pályát TELEPOD-dal könnyebben meg tud csinálni 3 csillagosra. A TELEPOD-ok 5 éves kortól ajánlottak.

Hol tudom megvásárolni őket?

Sajnos ezen a téren nem tudok jó hírekkel szolgálni. A TELEPOD-okat a Hasbro gyártja, de a magyar képviseletet se telefonon, se emailben nem sikerült elérnem, a telefon ki se csöngött, az emailt pedig nem tudta a rendszer kézbesíteni, így semmi információt nem tudtam aról szerezni, hogy itthon mikor, hol és mennyiért lesznek majd kaphatóak a különböző TELEPOD csomagok. Felhívtam még pár nagyobb játékboltot/üzlethálózatot, de ők még csak nem is hallottak róla. Ha valaki esetleg tud valamit arról, hogy Magyarországon mikor lesznek kaphatóak, kérem jelezze hozzászólásban!

telepod4

Aki nem tud várni, annak marad az, hogy külföldről megrendeli/elhozatja valakivel, ilyen esetben Amazonon és eBayen érdemes körbenézni, de egy próbát megér, ha valamilyen nagyobb európai játék-üzletláncnál is körbenéztek, hátha szállítanak hozzánk is.

Köszönet

Szeretném megköszönni a Rovionak, hogy küldtek egy nagy csomag TELEPOD-ot és ezzel lehetőséget adtak, hogy megírhassuk ezt a tesztet, ezért nagyon hálásak vagyunk. Köszönjük srácok! 🙂

I would like to thank Rovio for sending us a big pack of TELEPODs and making it possible for us to write this review; we are very grateful for it. Thank you guys! 🙂

Kompatibilitás

Az alkalmazás futtatáshoz iOS 4.3 szükséges, így 3GS-en is megy megy a játék, viszont előlapi kamera hiányában a TELEPOD-ok nem működnek 3GS-en, se iPad 1-en. Más platformokkal is kompatibilis, de ott is kikötés az előlapi kamera.

[appstore id=”645859810″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Jó cikk!

  2. Nekem megvan telepods-ba a qui-gon jinn,jedi luke,general grievous,emperor palpatine,han solo,deart maul,anakin skywalker(padawan),yoda.


Add a Comment