fbpx Skip to content

Még tavasszal, a SzifonStore jóvoltából tesztelhettem pár napelemes eszközt. Viszont úgy gondoltam, az ilyen eszközöket csak egy tábor során lehet rendesen tesztelni. Éppen ezért a korábbi tesztben is használt Lava Chargert elvittem egy 9 napos nomád táborba, hogy megnézzem, mit is tud élesben.

napelemlava1

Aki még nem volt nomád-stílusú táborban, annak röviden csak annyit tudnék mondani, hogy az erdőben sátorban alszunk; magunkra főzünk; asztalt, padot, polcot fából építünk, de szöget nem használunk, csak spárgát; fürdeni vagy a patakban, vagy egyszerű saját magunk által készített fürdő sátrakban fürdünk, de sajnos sok esetben csak egy lavór és egy kanna víz áll rendelkezésre, stb. A lényeg, hogy a civilizációtól szinte teljesen elszigetelődve töltjük ezt a pár napot. Természetesen azért az étkezésekhez az alapanyagot kocsival egy közeli településről szerezzük be.

Ez a valóságban azért sokkal jobb, mint ahogy ezt most sikerült leírnom, de lényeg a cikk szempontjából az, hogy áram nincs mindenki számára. A legtöbb esetben a tábor vezetői számára a közeli faluban van lehetőség telefontöltésre, de ilyen estben általában fél napra elviszik a készülékeket. Az ilyen táborokba általában mindenki valamilyen még nem okostelefont hoz, hiszen azokat nem kell naponta tölteni, illetve sok esetben a térerő sem a legjobb, a 3G hiányáról nem is beszélve. Így egy iPhone teljességgel felesleges ilyenkor, főleg ha végig esik az eső, akkor akár el is ázhat, és az erdő mélyéről nem egykönnyen tudjuk azonnal szervizbe juttatni. Ráadásul ilyenkor leginkább csak a telefon-funkcióra van szükség, nem pedig az okostelefon nyújtotta többlet funkciókra.

Mivel idén kicsit más szerepkörben mentem le a táborba, amivel több szabadidő járt, emiatt az iPhone 4S-em mindenképpen vinni akartam, hogy ne szakadjak el teljesen a külvilágtól, fotózhassak is ezerrel; és mivel nem akartam tartalék telefonnal szórakozni, így magammal vittem az iPhone töltése miatt az A-solar Xtorm Lava Charger napelemes töltőt.

IMG_2274

A napelemes töltő pontos technikai adatait majd a cikk végén találhatjátok, így most csak röviden annyit róla, hogy ez egy 2db, nagy felületű napelemcellával ellátott eszköz, melyben pluszban van még egy 4000 mAh-ás akkumulátor is, szóval igencsak nyugodt szívvel indultam el vele a táborba. Még indulás előtt otthon feltöltöttem a belső akksiját, hogy ne legyen gond. A teljesen feltöltött akksival körülbelül 2,5-szer tudtam feltölteni a 4S-em (úgy 20%-os töltöttségről), viszont elkövettem azt a hibát, hogy a teszt miatt addig nem töltöttem újra a beépített akksiját napenergiával, míg az teljesen le nem merült.

A Lava Charger használati utasítása azt írja, hogy 7-9 óra kell neki a napon, hogy teljesen feltöltődjön az akksija. Viszont hogy hatékonyan tudjon töltődni, a napsugaraknak merőlegesen kell a napelemre esniük, illetve nem csak az számít, hogy az eszközre milyen szögben jut el a fény, hanem, hogy a légkörbe milyen beesési szöggel jut be a napfény. A napozóknak mondják mindig, hogy 11 és 3 óra közt ne menjenek a napra, mivel akkor nagyon erős az UV-sugárzás, ilyenkor a legerősebb a nap. Ami az ember bőrének nem jó, az a napelemes töltőnek egyenesen tökéletes, de a leírás szerint már 9 órától is megfelelőek a körülmények. 9 és 3 óra között, akárhogyan számolok is, csak 6 óra van, így az biztos, hogy 1 nap alatt a legmegfelelőbb körülmények közt sem feltétlen lehet teljesen feltölteni az akksit. A Lava Charger kijelzőjén 4 csík jelzi a töltöttséget, nekem maximum 3-at jelzett a reggeltől estig napon lét után, ami a leírás szerint 75%-os töltöttséget jelent, de ezt tapasztalataim szerint nem valós érték. A táborban eltöltött 9 napból 2 volt elég felhős, ekkor nem igazán teljesített jól a töltő, viszont a többi napon annyit mindig tudott magán tölteni a Lava Charger, hogy az iPhone megkapja az aznapi töltöttségét.

Nem egyszer volt olyan, hogy más telefonját is töltenem kellett. Mivel a Lava Charger egyszerre 2 eszközt is tud tölteni, így ez nem jelentett gondot, viszont sajnos annyi töltöttség nem volt a belső akksiban, hogy mindkét telefont feltöltse teljesen. Arra viszont jó volt, hogy egyikünk se maradt aznapra telefon nélkül. Azt még fontos megemlíteni, hogy ez a napelemes töltő a rádugott készülékeket csak a belső akksiről képes tölteni, a napelemcelláról közvetlenül nem: arról csak a beépített akksit tölti. Így a telefon töltését érdemes estére vagy éjszakára időzíteni, mivel napközben csak a még éppen töltődő akksit merítenénk le.

napelemlava2

A 9 napos tartós teszt után azt kell, hogy mondjam egy picit többre számítottam, viszont hozta azt a teljesítményt amivel sosem maradtam iPhone nélkül és sok esetben más telefonját is tudtam tölteni. Ha nem követem el az elején azt a hibát, hogy addig nem töltöm a napon, míg teljesen le nem merül a Lava Charger, akkor biztosan kényelmesebb lett volna a dolog, minthogy állandóan azon izgulni, hogy ne felhősödjön be az ég. Sajnos a megfizethető napelemek manapság nem képesek többre, viszont ha már ilyen vásárlásán törjük a fejünket, akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani a A-solar Xtorm Lava Chargert a SzifonStore-ból.

Hogyan nyerhetünk hosszabb üzemidőt?

Azt azért érdemes még megjegyezni, hogy egy ilyen hosszú tábor során tudnunk kell, hogyan tudjuk a legnagyobb üzemidőt kihozni a készülékünkből. Ha csak EDGE hálózat érhető el, akkor nyugodtan kapcsoljuk ki a 3G lehetőségét, így máris órákkal tovább bírja az iPhone, a push üzenetekhez pedig az EDGE is elég. Érdemes lehet még a tábor során felesleges alkalmazások push szolgáltatásait is kikapcsolni, hiszen a folyamatos csilingelás és vibrálás is meríti a készüléket. Ha pedig valamihez nem árt a 3G (mert valljuk be, az EDGE ahhoz képest nagyon lassú), akkor csak arra az időre kapcsoljuk azt vissza, utána pedig kapcsoljuk ki. Remélem említenem sem kwll, hogy a Bluetooth-t és a Wi-Fi-t is mindenképpen kapcsoljuk ki. A helymeghatározás is felesleges lehet egy-egy olyan alkalmazásnál, ami GPS nélkül is üzemel, de bizonyos funkciói miatt induláskor beméri a telefon helyzetét: korlátozzuk be csak azokra az alkalmazásokra a helymeghatározás listáját, amelyeket a tábor folyamán használnánk és elengedhetetlen hozzájuk a GPS. Aki jobban utána akar nézni, mert nem tudná, mivel lehet az üzemidőt növeli, azoknak érdemes ezt a két cikket elolvasni: Tippek, ha gyorsan merülne az iPhone 4S és iPhone üzemidő tippek.

Az A-solar Xtorm Lava Charger technikai adatai

A korábbi teszt itt olvasható.

  • Beépített akkumulátor: 4000 mAh
  • Napelem-cella teljesítménye: 3,5 Watt
  • Bemeneti port: 5V/1A
  • Kimeneti portok:  1db 5V/1A és 1db 5V/2.1A és valószínűleg az oldalából kihajtható micro USB is 5V/1A-s
  • Töltési idő napon: 7-9 óra (a napelem-cella erősebb, mint a legtöbb USB töltő!)
  • Töltés áramról: 5-10 óra
  • Mobil eszköz töltése: 3-4 óra
  • 90°-os beesési szög a legoptimálisabb a töltéshez és 9 és 15 óra közt a leghatékonyabb a töltés, felhős vagy esős időben nem érdemes vagy nem szabad kint hagyni.
  • Egyszerre akár 2 eszköz töltésére is képes.

A csomag a töltőn kívül tartalmaz még egy cserélhető fejű USB kábelt és különböző töltő fejeket (1db Sony Ericsson, 2db Samsung – különbözőek, 1db Micro USB, 1db LG, 1db Mini USB, 1db Sony PSP, 1db Nintendo DSI), de sajnos se régi, se új iPhone töltő fej nem jár hozz, saját kábel használata szükséges. A mellékelt kábellel számítógépről vagy USB töltővel (nem jár hozzá) is tölthető. Található rajta egy nyomógomb, amivel az akksi töltöttségét tudjuk ellenőrizni és töltés közben jelzi, hogy épp hol tart a töltés. Nyitott állapotban egy piros LED jelzi, hogy a napelem-cella kap-e elég fényt és ezzel tölti-e az akksit. A kinyitható fedél tetején található egy rés ami egy kötéllel vagy kampóval párosítva a töltő biztos helyre való rögzítését látja el, így véletlenül nem fog senki se rá lépni, illetve így könnyebben tudjuk biztosítani a megfelelő beesési szöget az ideális töltéshez.

Ha megtetszett, a SzifonStore-ban megtudjátok vásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. NNT-be voltál?

  2. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  3. @xifon: Jaja, NNT – Alsópél

  4. Ehh, szóval elmentél egy nomád táborba iPhone-nal, meg high tec töltővel… Te totál nem érted ezt az egész dolgot…
    Am még annyit tennék hozzá, hogy az EDGE tényleg sokkal lassabb, mint a 3G, de a technológia sajátosságai miatt jobban meríti az akkumulátort, szóval ez jó nagy benéző…

  5. @adhie: ezt szűrted le? Nyilván a kolléga nem a táborról fog írni, és nyilván itt inkább a töltő része lesz a fontos az egészből, gondolom a tábor ettől még jó volt nem a “high tec” töltőtől függött.

  6. @adhie: az EDGE maximum a nagyobb adatmennyiség hosszabb időt igénybe vevő fel- vagy letöltése miatt merítheti jobban, és nem azért, mert a technológia maga jobban merítené. de ha eleve nem elérhető arrafelé a 3G, minek legyen bekapcsolva? nyilván ha töltögetni akarsz, akkor ahogy a cikkben is le van írva, fogod, és visszakapcsolod a 3G-t arra az időre. önmagában a push üzenetek fogadása semmivel nem meríti jobban a készüléket EDGE esetén, mintha ugyanezt az EDGE-3G közt folyamatosan váltogatva tenné meg.

  7. Nekem is ugyan ezt tudja a 6000Ft-os kínai áru, de azért meg kell említenem hogy hidegben egyik sem ér szart sem… Egy Li-Ion akku az életben sem fog leadni 4000mAh-t 5 fokban.
    Ha ilyen nomád táborba mennék azt csinálnám hogy vinnék 10-15 darab 18650 akkut, meg hozzá a 4 darabos USB-s töltőt. 75000mAh-t meg lenne ideje kajálgatni. 26000Ft-ből meg 20 darab ilyen akkut vennék, töltővel.

    Jó dolog, csak az arab olajbetyárokat kellene kicsit szüneteltetni hogy ne öljék meg az összes olyan embert aki kitalál valami hatékony, gyors, erős áramforrást.

  8. @Hori: Balta 😀

  9. Nem lett volna egyszerűbb vinni egy 10-12,000 mAh-s külső akkut amivel 10-szer feltöltöd a telefont és akkor nem kell a nappal szarakodni? 😀

  10. @danielgyovai: lehet egyszerűbb lett volna, de akkor mi lett volna a teszttel?

  11. Mondjuk lehet hogy sokaknak új infó volt, én valószínű csak azért írtam ezt mert már megtapasztaltam hogy ezek a napelemes cuccok nem igazán használhatóak a gyakorlatban… Soha nem süt 9 órán keresztül elég intenzíven és megfelelő szögben a fény ahhoz hogy normálisan fel lehessen tölteni. Nyilán vésztartaléknak jó ha tényleg egy életmentő telefonra kell 5-10% töltöttség, de másra nemigen.

  12. Nem a legtrendibb megoldás, de 3500ft-ért kapsz egy 7.2Ah-robogóakksit, és 990ért egy szivargyujtós usb töltőt. Igaz másfél kiló de kb végtelenszer feltölti a telót. Nálam bevált..

  13. 3 hetig voltam csonakazni kis dunan szlovakiaban es egy 30€-s autoelemmel 4en broblema nelkul toltogettuk a telefonjainkat. kellett egy usb-12v atalakito és kesz is.

  14. Hú ez az akku usb megoldás tetszik, tudnátok esetleg egy linket beírni, hogy pontosan milyen átalakítóval lehet ezt megoldani? Thanks 😉

  15. @Hori Alsópél volt a legjobb, azon belül meg Ferkó raja!!! 😀 amúgy jo cucc, már ott is néztem!! 😀


Add a Comment