fbpx Skip to content

Lassan itt a nyár és sokan a civilizációtól elvonulva töltik el a szabadságuk drága napjait, viszont az iPhone-jukra szükségük van, de sajnos ezek sokszor még 1 napot se bírnak ki egy feltöltéssel, nem hogy egy hosszabb tábort. A SzifonStore jóvoltából egy régi vágyam teljesült, mivel végre tesztelhettem pár napelemes töltőt és egy külső akksit.

Még az elején tisztáznám, hogy az iPhone töltéséhez 5 Volt feszültség mellett 1 Amper áramerősség szükséges (5W), ha az áramerősség kisebb, akkor a töltés lassabb lesz. Az elmúlt pár hétben, a teszt során csak ezeket az eszközöket használtam az iPhone 4S-em töltésére és igen jól teljesítettek.

A-solar Xtorm Platinum Mini

napelemplatinum1

Az első termék egy belépő modell a napelemes töltők családjába, mely pluszban rendelkezik még egy 1200 mAh-ás beépített akkumulátorral is. Azért mondom belépő modellnek, mert viszonylag jó teljesítményt kaphatunk megfizethető áron, de sajnos azért kompromisszumokat is kell kötnünk. Méreteit tekintve akkor kb. mint egy 4S , csak keskenyebb. A tetején kapott helyet a napelem-cella ami 80 mAh-ás teljesítményre képes, így sajnos a beépített aprócska akksiját is napon töltve kb. 16-18 óra alatt képes feltölteni, ami sajnos elég sok idő, főleg, hogy ennyi napos óra nincs egy nap, így legalább 2 napig kell tölteni, hogy a belső akkumulátor teljesen fel legyen töltve. Ráadásul a beépített akksi kisebb teljesítményű, mint akár a 4S akksija, így azt 100%-ra nem is képes feltölteni, így például egy tábor során csak erre az eszközre nem lehet támaszkodni, bár egy nem okostelefon töltésre megfelelő lehet, hiszen azok akár 1 hetet is elmuzsikálnak egy töltéssel, ha nem sokat használjuk.

napelemplatinum2

Technikai adatok:

  • A beépített akkumulátor 3.7V/1200 mAh-ás teljesítményű;
  • a napelem-cella 80 mAh-ás;
  • bemenet: 1db micro USB-s bemenettel rendelkezik, ami 5V/0,5A mellett működik;
  • kimenet: 1db sima USB-s kimenete van, ennek is 5V/0,5A-es a teljesítménye;
  • 16-18 óra alatt töltődik fel az akksi napenergiával töltve;
  • 230-ról töltve 1,5-3 óra alatt;
  • 90°-os beesési szög a legoptimálisabb a töltéshez és 9 és 15 óra közt a leghatékonyabb a töltés, felhős vagy esős időben nem érdemes vagy nem szabad kint hagyni;
  • a rákötött eszközt 2-4 óra latt tölti fel, már ha képes akkora akksit feltölteni.

A csomag a töltőn kívül tartalmaz még egy cserélhető fejű USB kábelt és különböző töltő fejeket (1db Sony Ericsson, 2db Samsung – különbözőek, 1db micro USB, 1db LG, 1db mini USB, 2db Nokia – különbözőek), de sajnos se régi, se új iPhone töltő fej nem jár hozzá, saját kábel használata szükséges. A mellékelt kábellel számítógépről vagy USB töltővel (nem jár hozzá) is tölthető. Található rajta egy nyomógomb, amivel az akksi töltöttségét tudjuk ellenőrizni egy 4 LED-es kijelzőn; töltés közben az egyik LED pirosan világít, míg a töltöttség szintjét kék színnel jelzi.

Ha csak egy kevés plusz töltöttséget szeretnél iPhone-odba tölteni egy-egy túra alkalmával, vagy táborokba úgyis egy régebbi telefont viszel, amit ritkábban kell tölteni, akkor a Platinum Mini egy jó választás lehet számodra, amit igen kedvező áron meg is tudsz vásárolni a SzifonStore-ban. Viszont mivel csak 0,5A-rel képes tölteni, így az iPhone-t csak lassabban tudja tölteni, ráadásul nem is 100%-ra, ezért ha az iPhone-od szeretnéd rendesen napelemmel tölteni, akkor inkább a következő terméket tudnám ajánlani.

A Platinum Minit a SzifonStore-ban tudjátok megvásárolni.

A-solar Xtorm Lava Charger

napelemlava1

Ez már egy komoly töltő, amivel akár már nyugodtan elindulok egy több napos táborba is. Már ránézésre is látszik, hogy egy kisebb fajta bestiával van dolgunk, amire már nyugodtan számíthatunk, ha az iPhone-t tölteni kell. Elsőre jogosan kérdezhetitek, hol is ezen a napelem-cella? A válasz erre, hogy kihajtható, így dupla akkora felületet kapunk, mint az eszköz összecsukott mérete, így elég komoly teljesítményre képes már. Praktikus módon az eszköz oldalából kihajtható 2db USB kábel: 1db sima USB, amivel a beépített akksit tölthetjük fel, ezt érdemes egy tábor előtt megtenni, mert így esős időre se maradunk kedvenc iPhone-unk nélkül, illetve a másik egy micro USB kábel.

Az töltő elején található még 2db gumival fedett USB csatlakozó, ezek a gumi fedők elsőre elég nehezen nyithatóak ki, de legelább biztosan védik a csatlakozót, így bármilyen USB kábeles eszköz tölthető, az egyik port 5V/1A-s a másik 5V/2.1A-s, így akár iPad-et is lehet vele tölteni. A Lava Charger egyszerre akár 2 eszköz töltése is képes, és a 4000 mAh-ás beépített akkumulátorával iPhone-unkat akár többször is képes feltölteni. A napenergiával való töltés automatikusan beindul, ha elég napfényt kap az eszköz, de a mobileszköz töltéshez nem elég csak kábellel csatlakoztani az eszközt a töltőhöz, hanem meg kell még nyomni az egyetlen gombot a töltőn és a töltés már megy is. Ha azt érzékeli, hogy a rákötött eszköz akksija elérte a 100%-os töltöttséget, akkor automatikusan lekapcsol a töltés, hogy a beépített akksi feleslegesen ne merüljön le.

napelemlava2

Technikai adatai:

  • Beépített akkumulátor: 4000 mAh
  • Napelem-cella teljesítménye: 3,5 Watt
  • Bemeneti port: 5V/1A
  • Kimeneti portok:  1db 5V/1A és 1db 5V/2.1A és valószínűleg az oldalából kihajtható micro USB is 5V/1A-s
  • Töltési idő napon: 7-9 óra (a napelem-cella erősebb, mint a legtöbb USB töltő!)
  • Töltés áramról: 5-10 óra
  • Mobil eszköz töltése: 3-4 óra
  • 90°-os beesési szög a legoptimálisabb a töltéshez és 9 és 15 óra közt a leghatékonyabb a töltés, felhős vagy esős időben nem érdemes vagy nem szabad kint hagyni.
  • Egyszerre akár 2 eszköz töltésére is képes.

A csomag a töltőn kívül tartalmaz még egy cserélhető fejű USB kábelt és különböző töltő fejeket (1db Sony Ericsson, 2db Samsung – különbözőek, 1db Micro USB, 1db LG, 1db Mini USB, 1db Sony PSP, 1db Nintendo DSI), de sajnos se régi, se új iPhone töltő fej nem jár hozz, saját kábel használata szükséges. A mellékelt kábellel számítógépről vagy USB töltővel (nem jár hozzá) is tölthető. Található rajta egy nyomógomb, amivel az akksi töltöttségét tudjuk ellenőrizni és töltés közben jelzi, hogy épp hol tart a töltés. Nyitott állapotban egy piros LED jelzi, hogy a napelem-cella kap-e elég fényt és ezzel tölti-e az akksit. A kinyitható fedél tetején található egy rés ami egy kötéllel vagy kampóval párosítva a töltő biztos helyre való rögzítését látja el, így véletlenül nem fog senki se rá lépni, illetve így könnyebben tudjuk biztosítani a megfelelő beesési szöget az ideális töltéshez.

A Lava Chargert annyira megbízhatónak és megfelelő teljesítményűnek találtam, hogy én ezentúl már csak egy ilyennel vagyok hajlandó táborba menni, be is kell szereznem egyet magamnak. 😉 Ezt a töltőt már mindenkinek tudnám ajánlani és az árát is megéri.

A Lava Chargert a SzifonStore-ban tudjátok megvásárolni.

A-solar Xtrom Power Bank 7300

napelempower1

Igaz a Power Bank 7300-as nem egy napelemes töltő, viszont olyan teljesítménnyel bír, hogy napelem nélkül is el mernék menni vele egy táborba, így nem lehet elmenni emellett sem. Ahogyan a nevéből már kitalálható, hogy egy 7300 mAh-ás akksi van benne, szóval egy igazi bestiával van dolgunk.

Hasonló módon, mint a Lava Chargernél, az eszköz oldalából ki lehet hajtani 2 kábelt, egy sima USB csatlakozósat, amivel az akksi tölthető és egy micro USB-set, amivel már a mobileszköz tölthető. Az eszköz teteje fémborítású, ezzel is érződik, hogy minőségi darabról van szó. Hogy az akksi feleslegesen ne merüljön le, ha azt érzékeli, hogy a rákötött eszköz akksija elérte a 100%-os töltöttséget, akkor automatikusan lekapcsol a töltés itt is. Mobileszköz töltéséhez, vagy az akksi töltöttségi szintjének ellenőrzéséhez elég csak meg nyomni az egyetlen gombot az eszközön.

Technikai adatok:

  • Beépített kkumulátor: 7300 mAh
  • Bementi port: 5V/1A
  • Kimeneti port: 1db Micro USB beépített kábel 5V/1A, 1db sima USB csatlakozó 5V/2.1A
  • Töltési idő: 5-7 óra
  • Mobil eszköz töltése: 2-4 óra

napelempower2

A csomag a töltőn kívül tartalmaz még egy USB kábel hosszabbítót és egy cserélhető fejű USB kábelt és különböző töltő fejeket (1db Sony Ericsson, 1db Samsung, 1db micro USB, 1db mini USB, 1db Samsung Tab – nagyon hasonló a 30 tűs Apple kábelhez, de nem az, felesleges erőltetni, nem fog belemenni a készülékbe), de sajnos se régi, se új iPhone töltő fej nem jár hozz, saját kábel használata szükséges. A mellékelt kábellel számítógépről vagy USB töltővel is tölthető, és mivel ez nem napelem cucc, ezért ehhez már jár USB-s töltő is.

Ha elég ennyi plusz töltést biztosító egység számodra egy táborba, vagy van lehetőség nagy ritkán valahol tölteni a telefont útközben, de nem akarod mindennap elküldeni tölteni az iPhone-od, akkor ez is egy remek választás, de városi használatra is megfelelő, vagy akár egy hosszabb vonatútra, ami alatt valami komoly játékkal játszanál. Ha ezt választod, érdemes körbenézned a SzifonStore-ban, mert találhatóak ott még beépített akksi nélküli nagyobb napelem-cellák is, amik egy ilyen jellegű, nagy teljesítményű akkumulátorral félelmetesen erőteljes párost képesek alkotni. Ha viszont egy olyan eszközt keresel, amiben van egy viszonylag nagy akksi és egy megfelelő teljesítményű napelem-cella, akkor inkább a Lava Chargert válaszd.

A Power Bank 7300-ast a SzifonStore-ban tudjátok megvásárolni.

Mindhárom termék igen jó minőségű és jó teljesítményű, érdemes beruházni rájuk. Már a csomagolásukon is érződik, hogy egy minőségi márkáról van szó, ráadásul a dobozok fedele mágnesen zárható. Egy negatívumot találtam, hogy egyikhez se adnak valami kis zsákot, dobozt, amiben minden alkatrészével biztonságon lehetne táborba vinni. Ha valamelyik megtetszett, akkor a SzifonStore-ban megtudjátok vásárolni mindet, de van még a srácoknak pár más napelemes termékük is, érdemes azok közt is válogatni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Mondjuk egy 4 napos Balaton Sound -ra milyen külső töltővel érdemes nekivágni? Illetve milyen akku kímélő praktikákat érdemes betartani?

  2. azért a cimsorban elfért volna még egy (X) jelölés

  3. @infy:
    a 11000 es tipussal szerintem simán…
    nekem egy 18650 li-ion akksival mukodo toltom van, ammihez van 4db 2800mAh-s akksim. azzal siman vegigcsinaltam tavaly az efott-ot pedig akkor meg csak 2 akksim volt hozza (+ a lenti akku praktikak hasznalata)

    akku kimelo praktikakra volt itt korábban cikk…
    hirtelen fejbol nehany otlet:
    – push kikapcs
    – location services kikapcs (esetleg azoknal az appoknal ahol feltetlen kell ott bekapcs
    – 3g kikapcs (ha nem eleg a savszel epp valamihez akkor ideiglenesen bekapcs)
    – bluetooth kikapcs (ha nem hassznalod)
    – wifi kikapcs ha nincs wifis net a mezőn 🙂

  4. @NLQ: ott van a SzifonStore megjelölés, nem csak a címben, hanem kategóriaként és címkeként is. ha neked ez alapján nem egyértelmű, hogy a webáruházunk kínálatában elérhető termékről van szó, akkor mindegy. reklámnak akkor minősülne, ha nem a saját webáruházunkról lenne szó.

  5. Üdv. Külső akksikhoz esetleg van valami trükk, hogy mi módon lehetne folyamatos áramleadásra késztetni. Az iPhonet faszán tölti, de amikor USB hangszórót akarok használni folyton lekapcsol.

  6. @NLQ: Köszi a tippet 🙂 Szerintem is az lesz, hogy veszek egy ~10000 mAh -s hordozható töltőt.


Add a Comment