fbpx Skip to content

Amikor júniusban bemutatták az iOS 7-es verzióját, sokan a szívükhöz kaptak az új design láttán. Azt már előre tudtuk, hogy Jony Ive csapata kapta meg az egész rendszer kinézetének áttervezését, továbbá azzal is tisztában voltunk, hogy egyszerűbb, úgynevezett flat design jön. Mégis mikor megláttuk az új elemeket, sokakban megrökönyödést váltott ki az egész.

És noha volt pletyka épp előtte már pár nappal is, hogy állítólag megszereztek egy iOS 7-es képernyőképet, az végül mégsem volt valós, ahogyan azt később a hivatalos bejelentés igazolta is. Később jött ugyan egy másik kép is, de kiindulva a korábbi kép valótlanságából, már nem lehetett annyira hinni ugyanannak a forrásnak. Az ikonok drasztikusan megváltoztak, és legfőképpen ezek a bénára sikeredett ikonok keltettek felháborodást.

iOS-6-vs-7

Azóta két-három hetente jöttek ki a béta verziók, verziónként finomodott az egész rendszer. Egy LukeW nevű felhasználó nem kis munkával összehasonlítatta az iOS 6 és az iOS 7 design elemeit, amiről szavazást is indított. A kritikákból kiindulva egy kicsit meglepő módon az iOS 7 mégis jóval több szavazatot kapott, mint elődje. A cikk írásakor néhány kiemelt elemnél a következő volt az állás:

  • Kapcsolók: iOS 7 4887 szavazat, iOS 6 2104 szavazat

ios67_1

  • Dátumválasztó: iOS 7 5123 szavazat, iOS 6 1332 szavazat

ios67_2

  • Riasztások: iOS 7 5329 szavazat, iOS 6 1121 szavazat

ios67_3

  • Status bar: iOS 7 4631 szavazat, iOS 6 1659 szavazat

ios67_4

  • Zárolt képernyő: iOS 7 4671 szavazat, iOS 6 722 szavazat

ios67_5

  • Értesítések: iOS 7 4433 szavazat, iOS 6 887 szavazat

ios67_6

Ezeken kívül még számtalan designelemre lehet szavazni. Elég, ha arra a képrészletre kattintasz, ami tetszik neked, ezután megjelenik az aktuális szavazatállás.

Indult egy külön szavazás az ikonokra is. Itt már egyáltalán nem egyértelmű az iOS 7 előnye, több helyen is a régebbi rendszer vezet. Nem véletlenül. A megjelenés után én például a Safari és a Beállítások ikont vissza fogom cserélni az iOS 6-ban lévőre… Annyira, de annyira rondák!

Nézzük a nagyjából aktuális állást, vastaggal jelöltük, amelyik a több:

  • Kontaktok: iOS 7 20352 szavazat, iOS 6 9179 szavazat
  • Fotók: iOS 7 19875 szavazat, iOS 6 11168 szavazat
  • Safari: iOS 7 10970 szavazat, iOS 6 18049 szavazat
  • Game Center: iOS 7 12438 szavazat, iOS 6 14886 szavazat
  • Újságos: iOS 7 16951 szavazat, iOS 6 11800 szavazat
  • Zene: iOS 7 21070 szavazat, iOS 6 7456 szavazat
  • Beállítások: iOS 7 4151 szavazat, iOS 6 8373 szavazat

A teljes lista itt tekinthető meg. Mindenkinek jó nézegetést és szavazást!

Egyébként érdemes barátkozni az új ikonokkal, hiszen jelentős változás már nem várható a rendszerben. Végleges megjelenés szeptemberben.

[poll id=”106″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Nekem egyre jobban tetszik! Ez a 5-ik Beta meg különösen. Bár remélem a dátum választón még csiszolnak valamit mert így számomra túl minimal.

    Ahogy nézem az IOS6-ot kezd régimódinak tűnni.

  2. Nekem az ios 7 sokkal jobban tetszik sztem ha valaki azt használja minden nap akkor annak az ikonok teljesen mind1-ek én is ios 7-et használok i4s-n iPad Mini-n meg ios 6-ot és nagyon fura néha pl az ipad-en akarok control centert használni meg fura a notification center én ha voksolnek mindenben a 7 mellet döntenék mert annyira jó lett 😀 szép munka Apple én ezt vártam tőled 😉

  3. Nem mindegy? Egy igazi agyatlan almacsutka zabálónak akárilyen design kiváló. 🙂

  4. Gyerekes a design Jony Ive-ot ki kellene rugni.Szegény Steve forgolódik a sírjában.
    Funkcionalitása viszont apple a control center nagyon jó.

  5. Nem baj legalább összhangban lesz a gagyi műanyag szifonnal, itt az ideje egy új cégnek betörni a piacra egy saját stabil OS-el, mert rusnya,instabil android és a lebutított IOS 7 egy igazi csömörlet.

  6. nekem kimondottan nem tetszik még mindig… az biztos most csak is úgy frissítem, hogy vissza tudjak térni a 6-ra.. de remélem utána nem hozzátok ki, hogy az ios 7 a nyerő, mert sokan majd hiába szeretnének visszatérni nem fognak tudni.mert a hókusz-pókusz az kell hozzá.

  7. Ha lesz jailbreak akkor az év témája lesz a winterboardos iOS 6

  8. Mért nem csinál az Apple két iOS-t? Egy jót meg egy ilyet mint ez de a control center az jó lett.
    Sokkal jobb lenne.

  9. Látom a fikatrollok ráugrottak a posztra, mint a gyöngytyúkok. 😀

    Nekem már az elején bejött az alapgondolat, de az Apple-höz méltatlanul pongyola volta kivitelezés, de a javításokkal most már sokkal koherensebb az eredmény. Remélem utolsó mozdulatként azt a pár babarajzos ikont (lásd Safari, Settings) is befrissítik és akkor kerek egész lesz az új GUI.

  10. Kb közepesre értékelném, ha kell akkor használom, de amíg nem addig nem váltok elégedett vagyok a 6.1el is +jailbreak! Persze! 😉

  11. OKADEK az egesz!! Nincs szemetek? Mindenki vak itt? (Tisztelet a kivetelnek)

  12. Ne felejtsétek el hogy egyrészt béta másrészt Apple lehet hogy a kinézete sz*r de a funkciói jók.

  13. Engem ez a térerőpöttyök kiégetnek, amúgy is kevés a hely a statusbar-omon, még foglaljuk…a noti center feleslegesen terjengős, sok hely üres és kihasználatlan. CC meg jó, csak ezt kb iOS 3-nál meg kellett volna lépni és ebben a formában jelenleg még nem a legjobb.
    A design-t inkább nem említem.

    Mondjuk úgyis csak JB utána frissítek, akkor majd kiszedem az idióta pöttyöket, átrendezem a CC-ben a kapcsolókat, stb.

  14. @surikagabi: Köszönjük a konstruktív (NEM) hozzászólást. Ha szerinted minden Apple-felhasználó “agyatlan almacsutka zabáló” (megsúgom: a mozgószabály értelmében az “almacsutka-zabáló” lenne…), akkor nem muszáj egy Apple-lel foglalkozó oldalt olvasni (méginkább nem fikázni kommentben).

  15. @H2CO3: Ez Te vagy a kèpen? 😀 Nagyon tuti…

    Èn nem tudom, rèszben nekem már bejön de ahányszor látom a windows phone ugrik be. Ios rendszer hatalmasat esett megbízhatóságból… 5.1.1 tol felfele. Feleségem iphoneja folyamatosan kitorli magátol a contactokat. Nem csak neki haveromnak is. Ujratettem restore ..ugyan az. Lefagy egy csomoszor,akad. Persze ez a marketing rèsze hogy vegyen egy gyorsabb iphonet. Règen azèrt ilyen nem volt…

  16. @zsozsobasa: Az ikonok nagy része csúnya a dizájnelemek szépek. Akkor én most félvak vagyok?

  17. Nem hiszem el, hogy egyesek mások dizánjról alkotott véleményét úgy degradálják le mint valami darab sz§rt. Vannak akiknek tetszik, és vannak akiknek nem. Nem is lehet mindenkinek megfelelni. Én például az első napoktól kezdve folyamatosan követem a bétákat. Az elején volt egy nagy fellángolás, és rögötön fel is raktam egy Retina iPad-re, majd jött az első pofon, valahogy lassucska volt, és fagyott, voltak vele bajok. Az érdeklődés le is lohadt, viszont ahogy érkeztek az újabb és újabb béták, kezdett a kép tisztulni, és mostmár újra többet használom a régi ipad-et, mint a minit. Szokni kell az biztos, de hogy nem lesz rossz, az már most tuti.

    ui. iPaden a Safariban, ha két újjal jobbról vagy balról behúzol a képernyőre, akkor előre vagy hátra tudsz lépkedni az előzményekben, erről eddig erről nem olvastam sehol

  18. Nekem a kezdetektől tetszik az iOS 7. Én azok táborát erősítem, ami egy tárgyat vagy egy designt tisztán a benne rejlő funkciós potenciál alapján értékelek, a kinézet csak sokadlagos szempont. Természetesen a külcsíny nem lehet olyan mértékig zavaró, hogy rontsa a használhatóságot, de az Apple az újabb bétákban szépen foltozgatja is a bakikat. Egyébként pedig ez a végletes egyszerűségre törekvés mindig is megfigyelhető volt az Apple hardverek formavilágában, most tulajdonképpen csak a belbecs illesztése folyik, tehát végre harmonizálni fog a bekapcsolt iPhone a kikapcsolt iPhone-nal. 🙂 Hat év alatt persze megszoktuk a szkeuomorf elemeket. Nekem is hiányoznak kicsit, de úgy érzem, hogy funkcionalitásban végre többet kapok, mint az előző iOS verzió. Az 5-ről a 6-ra váltásban épp az akadályozott meg, hogy nem éreztem a fejlődést. De ha kijön a végleges iOS 7, akkor frissítek 5-ösről 7-esre. Persze nem azonnal, mert pár apróság még hiányzik a rendszerből (pl. bluetooth soros port), amit csak JB-vel tudok áthidalni. De a RetinaPad például már nem fog kelleni, és a SBSettings se. Ha a Winterboard is integrálva lesz, akkor pedig a régi begyöpösödött iPhone használók is beállíthatják álmaik ikonkészletét (sajnos az iOS 6 ikonjai tényleg nem illenek ebbe az üvegszerű felületbe, de az nem jelenti azt, hogy a mostani 7-esben levőknél ne lehetne még jobbat rajzolni, akár csak egyszerűen, a színek tompításával).

  19. @H2CO3: Köszönöm! Mostmár tudom, hogy kell írni az “ilyet”. És azt is tudom, hogy ezen az oldalon nem szabad az embernek nem tetszését leírni. Csak így tovább nyelvészkém. A flat mindennél jobb. De ha fat lenne akkor az lenne a király. És kész!

  20. surikagabi: Leírhatod a “nem tetszés”-ed, ahogy meg is tetted és nem lett törölve, de had röhögjünk már ki, ha nekünk meg ez a véleményünk. 🙂

    Te csak egyszerűen idehánysz pár “mindenkihülyeakiapple” postot, mint a többi fikatroll, minden érdemi információ nélkül. Miért kéne ezt értékelni, neadjisten komolyan venni?

  21. ma 6 óra óta a családban levő két iPhone 5 (iOs 7 beta 5) azt írja, h nem érhető el a mobiladatforgalom? másnál is jelentkezett ez?

  22. @VRoland: erről most tettünk ki egy rövid hírt a fenti rövidhírek sávban, kattints ott a bővebbenre 😉

  23. @Jadeye: köszi 🙂


Add a Comment