fbpx Skip to content

Nem tudni biztosan, de mégis ezzel a címmel terjed egy kép pár napja. Természetesen ez nem csoda, ameddig a WWDC-n az Apple konkrétan be nem mutatja az újdonságok részleteit, minden nap mást kap fel a média.

De mielőtt továbbmennénk, lássuk, miről is van szó egyáltalán, íme maga a kép:

iOS-7-Home-screen-leak_wm

A szemfüles olvasó azonnal felteszi azt a kérdést magában, hogy amikor manapság már bármi mobilban sok megapixeles kamera található, hogyan lehetséges, hogy ilyen botrányos minőségű képet tesz közzé valaki? Nos, erre nem tudnánk választ adni, de volna pár tippünk.

Rögtön feltűnhet, hogy a képernyő bal felső sarka és az ikonsor bal széle kilóg:

iOS-7-Home-screen-leak_kilogas

Ezen felül a képen tisztán és élesen látszik az állapotsor, a status bar, míg maga a kép érdemi része teljességgel homályos:

iOS-7-Home-screen-leak_allapotsor

A fotó maga tehát nyilvánvalóan nem az iOS 7-et futtató eszközről és annak saját home screenjéről készült. Ugyanakkor ha egy fotót megnyitunk a Képek appban, ott az vagy állapotsor nélkül látszik, vagy felül megjelenik a Vissza nyíl a fejlécben a képek számát jelző szöveggel, valamint a szerkesztést lehetővé tevő gombbal, a képernyő alján pedig a megosztás, diavetítés vagy törlés ikonok. Viszont ezek egyike sem látszik a képen, így inkább az képzelhető el, hogy valami teljes képernyős webkamerás alkalmazáson keresztül nézi meg a képet a kolléga, és egy apró, elrejtett kamera eredményezhet ilyen jellegű képet, ami a fotón lévő készülék kijelzőjén látható. (Nyilván nem FaceTime, mert ott például lenne apró “ablak” azzal a képpel, amit a saját készülékünk kamerája lát épp.)

Ha mondjuk tényleg ez az eset, és egy webkamerás app élőképét látjuk lefotózva, akkor már csak azt nem értjük, hogy miért nem csinál a kolléga rögtön egy képernyőfotót a saját készülékével? Mert így most az is még tovább ront csak a minőségen, hogy lefotózza a készülékét mindenestül. Erre sem lehet épkézláb választ adni.

Ilyen elmosódott kép alapján pedig csak becsülni lehet a dolog valóságtartalmát, hiszen a Cydiában is rengeteg grafikus téma elérhető, az ikonok tetszés szerint lecserélhetőek, az iOS grafikai elemei testre szabhatóak, a WinterBoard jóformán korlátlan lehetőségeket ad.

Mindenesetre az iDownloadBlog tovább ment a találgatásban, és igaznak fogadva el a képet, Surenix segítségével létrehoztak egy látványtervet, hogy a fenti fotó alapján hogyan néznének ki egyes ikonok:

iOS-7-icons-mockup

A legfeltűnőbb ebből, hogy eltűnt az ikonok felületéről az a fényes rész, amitől azok kissé domborúnak is tűntek az iOS 7 előtti rendszereken. Ez a dizájn-elem már az iOS első kiadása óta jelen volt, viszont a fejlesztőknek lehetőségük van ezt kikapcsolni a saját alkalmazásaik esetén, vegyük például a facebook vagy az instagram ikonjait:

[appstore id=”284882215″]

[appstore id=”389801252″]

Ugyanakkor még az Apple saját appjai esetén sincs minden esetben fényes felület, vegyük csak például a Naptár, a Beállítások vagy mondjuk a Jegyzetek ikonjait, de még lehetne sorolni (a pontos arány 13 csillogós, 11 nem). A számítógépes grafikában jártasabbak számára teljesen egyértelmű, hogy mindössze kiveszik a fényezést adó réteget az ikon elkészítésekor:

iOS-icons-layers_wm-1024x376

Az eredeti cikk itt még részletes elemzésbe kezd az egyes ikonokról, amibe mi a kép használhatatlan minősége miatt nem bonyolódnánk bele, de szót ejtenek a csíkozás eltűnéséről a Phone ikonja esetén például, vagy hogy a Kamera esetén nagyobb lett az objektív az ikonon, hogy eltűnt az Időjárás ikonról a 23°, vagy hogy eltűnt az ikonok kerete.

Ezek többsége a fenti fotó alapján leginkább csak egy elképzelés, a többségére az alacsony képminőség miatt igazából csak következtetni lehet, ami könnyen állhat messze a valóságtól. Persze a WWDC-n majd minden kiderül, de addig mi óvatosságra intünk.

Ti mit gondoltok?

Ne felejtsetek el feliratkozni a Facebook eseményünkre, hogy le ne maradjatok az élő közvetítésről:

liveback

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Fake and Gay, de szerintem alig 6 napot már csak kibírjuk 😀
    Amúgy szerintem az idióta felhőcskéket is el kéne hagyni, plain háttér plusz ikon és kész.

  2. Nagyon remélem, hogy nem ez lesz az irány. Nem vágyom Androidra, vagy Windowsra. Ha úgy lenne, azt venném…

  3. Ez egy fazság

  4. Látszik rajta, hogy fake.

  5. Csak nekem tűnik fel hogy 4 ikon van 5 helyett? Vagy akkor most majd visszatérünk a régi képernyő mérethez!?

  6. @dzsega: az iPhone 5 előtti készülékeken 4 ikon van, plusz a dock, nyilván az iOS 7 támogatni fogja ezeket is, nem csak az iPhone 5-öt, így ha a fenti kép valós, akkor az egyszerűen csak egy olyan készüléken látszik, ami nem iPhone 5. arról nincs szó, hogy ez egyúttal az új iPhone is lenne, ez csak az iOS 7. 😉


Add a Comment