fbpx Skip to content

Az iOS 7-tel kapcsolatban mindenki az új designnal van elfoglalva, sokan nem tartják előrelépésnek a verziót, azonban nem szabad elfeledkezni a rengeteg új funkcióról, melyek nem kaptak akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelnének.

Az Apple szoftverfejlesztői azért az elmúlt egy évben keményen dolgoztak és jónéhány olyan funkciót raktak bele a rendszerbe, amely sokaknak hasznos lehet. A teljesség igénye nélkül ezek közül emelünk ki néhányat.

ios7-hidden-features-100041365-large

FaceTime hanghívás: én magam még soha nem használtam a FaceTime-ot, de akinek magas a telefonköltsége, az ezután kezdeményezhet csak hangalapú FaceTime-hívást is. Itthon ez is tökéletesen működik mobilneten.

Activation Lock: ez talán a legjobb biztonsági újítás az egész iOS 7-ben! Az Apple itt szinte pontosan azt tette, amiről már korábbi cikkünkben is írtunk:

A dolog második védelmi pontja pedig az lehet, hogy egy mentett SHSH-val megtörtént restore után az aktiválást szintúgy elutasíthatná a rendszer, hasonló, eltávolíthatatlan üzenetet visszadobva magára a készülékre.

Bővebben: Elvesztett, ellopott készülékek: mit várnánk az Apple-től?

Az új funkció tehát pontosan ebben segít: ha ellopnák a készülékedet, a tolvaj egy rendszertörlés esetén az előre beállított Apple ID és jelszó nélkül nem tudja aktiválni a készüléket, papírnehezék lesz számára. Az utóbbi időben (főleg Amerikában) eléggé elszaporodtak az iPhone-tolvajlások, az Apple így próbál meg védekezni ellene.

Persze ez csak akkor működik, ha előtte bekapcsoljuk az elveszett módot, és noha például DFU-ban továbbra is restore-olhatja bárki a készüléket, aktiválni nem fogja tudni. Mivel pedig hacktiválás az új készülékekre, pláne iOS 7-re nincs, így az ellopott, és restore-olt készülék gyakorlatilag használhatatlan: nem éri meg ellopni. Ehhez persze az kell, hogy mindenki használja majd adott esetben ezt a funkciót.

ios7-activation-lock-100041367-large

Automatikus alkalmazás-frissítés: ha a készüléken való alkalmazásaidból új verzió jelenik meg, akkor egy kis piros szám jelzi azt az App Store ikonon. Ezután iTunes-on keresztül vagy magán a készüléken is elvégezhetted a frissítést. Erre a jövőben nem lesz szükség, mivel a háttérben automatikusan frissülnek az alkalmazások. Természetesen beállítható, hogy egyáltalán legyen-e automatikus frissítés, és az is, hogy mindez mehessen-e mobilneten, vagy csak Wi-Fi-n. Természetesen a mobilnetes frissítéseknél továbbra is él majd az 50MB-os korlátozás az appok letöltésére, így egy akaratlan iGO frissítéstől nem kell tartanunk, de 3-4db 40MB-os app is keményen tud fogyasztani a keretünkből, hiába nincs meg egyikük sem egyenként 50MB. A visszajelzések szerint viszont jelenleg eléggé szívja az akksit, ezért akinek kevés szufla van a telefonjában, az jobban teszi, ha kikapcsolja ezt a lehetőséget.

AirDrop fájlátvitel: a keynote-on bemutatták a fényképek Wi-Fi-n vagy bluetooth-on keresztüli egyszerű átvitelét más telefonra. A fejlesztőknek szánt leírásban az Apple megemlíti a nyitott API-t, ami valószínűsíti egyéb fájlok átvitelét is. Remélhetőleg a jövőben nem kell emailezni vagy dropboxozni ennek kikerülésére, viszont az AirDrop jelenleg csak az iPhone 4S-nél újabb készülékeken érhető el. Nem valószínű, hogy ez változni fog.

Térképes újdonságok: belekerült a gyalogos üzemmód és az éjszakai nézet is. Nem hiszem, hogy ezeket valaha használni fogom, de nyilván vannak olyanok, akiknek ezek hasznosak lehetnek.

walkturn

navdayandnight

Chatelés ismerősökkel: ezentúl chatelhetsz mindazokkal az ismerőseiddel, akik a Névjegyzékben benne vannak. Mind a telefon, mind az iMessage emailcím mellett megjelenik a chatikon, így már egy névjegyet megnyitva is rögtön látszik, ki az, aki elérhető iMessage vagy FaceTime segítségével is.

ios7-contacts-100041355-small

Hívásblokkolás: sok év után végre az Apple belerakta a hívásblokkolást. Jailbreakes lehetőség már eddig is volt a problémára, végre van gyári megoldás is. Hátránya viszont, hogy csak azokat lehet blokkolni, akik számkijelzéssel hívnak minket. Hívószám nélküli hívót nem. A blokkolási listára tett számok esetén a tiltás után semmiféle értesítést nem kapunk a tőlük érkező hívásokról vagy üzenetekről, ezeket nem lehet listázni sem. Azokat tegyük blokkolásba, akik kapcsán már azt sem akarjuk tudni, hogy egyáltalán kerestek volna.

60fps videórögzítés: a Kamera alkalmazásban már rögzíthetsz ilyeneket is, elvileg még az iPhone 4S-en is.

Siri: új hangok jönnek angol, német és francia nyelven, új parancsokkal. A magyar nyelv persze még sehol. Már keres Wikipédián, Twitteren és a Binggel is. Apropó! Újabb pofon a Google-nak: Siri-ben már nem a Google az alapértelmezett kereső, hanem a Bing. A jövőben meglátjuk, érdemes volt-e váltani.

Flickr és Vimeo integráció: a korábbi iOS verziókban megjelent a Twitter és Facebook integráció, most már lesz Flickr és Vimeo is.

flickrvimeo

Keresés bárhonnan: ha a telefonodon keresni akartál kénytelen voltál a nulladik oldalra lapozni, ott találtad a Spotlightot. Eddig. Mert az iOS 7-ben már bármelyik oldalról tudsz keresni. Elég a képernyőn az ikonok közt lefelé húzni az ujjadat és megjelenik a keresősor (nem a tetejéről lefelé, mert az az Értesítési központot hozza elő!).

Adatforgalom mérés és állítás alkalmazásonként: az iOS egyik nagy hiányossága az volt, hogy nem láthattuk, mégis melyik alkalmazás mennyi netet fogyaszt, van-e valahol adatszivárgás. Nos, a jövőben ezt ellenőrizhetjük és programonként is kapcsolgathatjuk a netet.

cellular

Lapozható tartalmú mappák: az iOS 6-ban 16 alkalmazást lehet egy mappába helyezni. Ez a jövőben megszűnik, ugyanis az ujj vízszintes elhúzásával lapozni lehet egy mappán belül, így tulajdonképpen „végtelen” számú appot lehet így belepakolni. Hasznos funkció.

Az Óra ikon a valós időt mutatja: az Óra ikon eddig állandóan a 10:15-ös időpontot mutatta, az iOS 7-ben viszont a valós időt láthatjuk, és így a mutatók is élőben járnak.

clockiconworks

Újfajta multitasking: a Home gomb dupla megnyomásával feljön az éppen futó alkalmazások ikonja és utolsó képernyőképe. Bezáráshoz elég egyszerűen az adott képet felfelé kilökni és az alkalmazás bezáródik. Egyszerre több alkalmazást is kilőhetünk és az egész folyamat már működik fekvő módban is.

landscapemultitasking

1500 új API: az Apple nem kevesebb, mint 1500 új publikus API-t tett elérhetővé, amelyeket a fejlesztők beletehetnek alkalmazásaikba. Ilyen például a háttérben való automatikus letöltés: a munkaidő végén automatikusan letöltődnek Twitter üzeneteid, amelyeket a metrón/buszon ülve internetkapcsolat nélkül is el tudsz majd olvasni.

Játékvezérlők támogatása: erről lásd korábbi cikkünket.

Röviden ennyi, ahogy jelennek meg az újabb és újabb béta verziók, egyre többet fogunk tudni az iOS 7-ről. És a végére még meg is szeretjük 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Latom Ti is olvassatok Jozsit 🙂

  2. Jó kis cikk. Egy pillanatra el is gondolkoztam hogy frissítsek de aztán rájöttem hogy túlságosan hiányozna a zsebből hangerőgombokkal való zeneváltás. 🙁 😀

  3. 60 fps filmezest hogyan tudom elocsalogatni?
    Na meg a kamera effekteket?

  4. @farrvince: külön kapcsolgatni jelenleg nem lehet, és alapból még nem rögzít 60 fps-sel. hogy ez pontosan hogy lesz, az jó kérdés.

    a kamera effektek csak iPhone 5 esetén érhetők el az élőképen, korábbi készülékeken csak a kép elkészítése után, utólag tehetők a képre.

  5. Nagyon jó lenne az iOS 7 ha nem baszták volna el így a kinézetét.

  6. @Acs Ferenc: Eddig meg a nagyon jó lenne az iOS7 ha nem nézne ki 6-7 éve ugyan úgy ment ….

  7. A keresőoldal eltűnését sajnálom. Eddig ha elkezdték bele gépelni, alatta folyamatosan dobta felfelé a találatokat, így ha csak félig emlékeztél egy névre, emailre, akkor is segített megtalálni.
    A mostani gif-en ilyet nem látok :/

  8. @Jadeye: iPhone 5-om van. A kepeknel a kamera appban megvan a harom kis karika az effektnnek, a video felvetelnel nincs!
    Hogy erhetem el?

  9. @farrvince: csak fotók esetén vannak a filterek, videó esetén nem.

  10. @fluoreszcencia: az csak a gif hibája ugyanúgy feldobálja rögtön amit talál 🙂

  11. @imot886:
    Na, ennek örülök 😉

  12. A kedvenc új funkciómat kihagytátok. Bejövő hívásnál végre kiírja a cégnevet is. 🙂
    (ez az egy hiányzott a régi jailbreakes időkből)

  13. Annyiban korrigálnám a cikket, hogy nem kell bekapcsolni az elveszett módot, elég csak konfigurálni a find my iphonet, és onnantól kezdve aktiváláskor elkéri az apple id-t és a jelszót, amivel be lett állítva az adott készülékre.


Add a Comment