fbpx Skip to content

iOS az egyik legkomolyabb játékplatform, és nemsokára már a hetedik nagy verziót láthatjuk, azonban az Apple eddig nem kényeztetett el minket játékkontrollerekkel. Ugyan nem hivatalosan már láthattunk olyan megoldásokat, amelyek bizonyos szinten támogatják a játékokat (például iControlPad, Joypad és az iCade), de ezek inkább szükségmegoldások voltak, nem volt központilag támogatott iránymutatás. Ez a jövőben változik.

iOS-7-beta-SDK

A hétfői keynote egyik slide-ján felvillantották az „MFi Game Controllers” címkét. Mit is jelent ez? Made For iPhone Game Controllers, azaz kifejezetten iOS-hez készült játékvezérlők támogatása.

Az Apple a fejlesztőknek szánt dokumentációban részletesen leírja, milyen kritériumoknak kell a játékvezérlőknek megfelelniük. Kétféle változatban készíthetik el a gyártók a kiegészítőt.

kétkontroller

Az egyiken közepre kell helyezni a készüléket (bal oldali ábra), a vezérlő bal oldalán van a D-pad, jobb oldalon a 4 akciógomb, egy Pause gomb, az elején pedig két trigger.

A másik játékvezérlő már komolyabb, nagyban hasonlít a jelenlegi Xbox és PS gamepadokhoz. Két analóg stick, egy D-pad, 4 akciógomb és egy LED-sor Pause gombbal van a kiegészítő felső részén, valamint 4 trigger található az elején. A jeleket vezetéknélküli kapcsolaton keresztül adják át a készülékeknek.

Ezek alapján a fejlesztők nekiállhatnak játékaikat felkészíteni a kontrolleres irányításra. Fontos, hogy az Apple nem teszi kötelezővé a játékok “felokosítását”, de nyilván ha a játékosoknak választaniuk kell, akkor szívesebben vásárolják meg azt a játékot, amelyik rendelkezik ilyen irányítási lehetőséggel is.

Állítólag az Apple már együttműködik a Logitech-kel és a MOGA-val is, kedden a WWDC-n egy külön előadás foglalkozott a játékvezérlőkkel, sőt már bemutattak egy prototípust is, ami várhatóan késő ősszel jelenik meg.

Jómagam biztosan kipróbálnék egyet. Vannak olyan játékok, amelynél nincs szükség ilyen irányításra (mint mondjuk a Real Racing), de a Fifánál kifejezetten nehéz az érintőképernyőn játszani, ott elkelne egy ilyen gamepad.

Ti mit gondoltok? Játszanátok ilyen kontrollerrel? Szavazzatok!

[poll id=”102″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Simán! + Apple tv és kész is 🙂

  2. Nah ha már arról beszélünk hogy részletesen leírja a dokumentáció akkor legyünk már pontosak:)
    3 kontroller típus van, kihagytad az elsőnek a kiegészített változatt, ahol plusz két hátsó gomb és két analog kar van.
    Valamint az első két fajna nem feltétlenül vezeték nelkül kommunikál, mivel ott a lightning csati is ami szintén támogatott.

    És semmi állítólag, a Logitech és a Moga már rég együttműködik velük erről, ott van a WWDC-s prezentáción, amit már csak Tamás nevű Crytekes honfitársunk magyaros angolsága miatt is érdemes megnézni:)


Add a Comment