fbpx Skip to content

Sokan állítólag azért kalózkodnak az alkalmazásokkal, mert nincs lehetőségük a vásárlás előtt kipróbálni őket. Hoz-e ebben változást a júniusban bemutatandó iOS 7?

trial

Ugyan az App Store-os alkalmazások többsége ingyenes vagy 0.89 euróba kerül, de azért szép számmal megtalálhatóak benne drágább programok is. Ha a leírás és a képernyőképek alapján megtetszik egy 5 eurós app, mit tehetsz? Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, megvásárlod. Vagy warezolsz a kipróbálás végett. Ez utóbbit természetesen a Szifon.com csapata elítéli, de ne legyünk álszentek, Magyarországon általában azért jailbreakelnek az emberek, hogy ingyen tudjanak programokat letölteni, noha a jailbreak önmagában sosem tette lehetővé a warezolást.

Sokan azt hangoztatják, hogy csak a kipróbálás végett töltik le a tört verziót, ha megtetszik nekik, megvásárolják az eredeti alkalmazást. Véleményem szerint ez csak ürügy, mert jóval kevesebb vásárlás történik, mint ahányan ezt mondják és még hetek után is használják a tört appot.

Miért nem vezeti be az Apple az alkalmazások kipróbálásnak lehetőségét? Már öt éve létezik az App Store, de még nem álltak elő ezzel a megoldással. Androidon lehetőségünk van a letöltést követő 15 percen belül elállni és visszakapjuk a pénzünket. Miért nincs ez meg az Apple-nél?

A cégnél ez nyilván üzleti koncepció, amit nem kívántak (eddig) megváltoztatni. Az idők folyamán rászoktatták a fejlesztőket, hogy alkalmazásukból készítsenek egy szegényebb funkcionalitású ingyenes verziót, amit bárki kipróbálhat és ez alapján kedvet kaphat a teljes verzió megvásárlásához.

Másik, napjainkban egyre inkább teret hódító megoldás a „freemium” modell. A szó a free (ingyenes) és a premium (fizetős) szavakból áll össze. Azt jelenti, hogy ingyen letölthető a program, de a komolyabb funkciók csak alkalmazáson belüli vásárlással érhetők el. Ezzel a megoldással a felhasználó ki tudja próbálni az app alapvető funkcióit, nem kell fizetnie érte, viszont a teljes programért már csengetnie kell. Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Bár sok felhasználó ellenzi ezt a modellt, de térhódítása kétségtelen és úgy látszik, megállíthatatlan, ugyanakkor már erre is született törés, ami persze csak a “lustább” fejlesztőket érinti.

Érdekes koncepcióval állt elő Amy Worral iOS és Mac fejlesztő. Szerinte az alkalmazás Apple-höz való továbbításakor kellene a fejlesztőnek bejelölnie, hogy akarja-e az alkalmazását próbaidőszaknak alávetni vagy sem. Ez a próbaidőszak lehet akár 1, 7, vagy 30 nap is. Ha próbaidőszakos az alkalmazás, akkor letöltés után egy „Trial” banner jelenne meg az ikon felett (hasonlóan az iOS 6-ban működő New jelzéshez). A program indítása után a Status bar alatt megjelenne egy „Trial mode” felirat, amire nyomva elvinne az App Store-ba az alkalmazás megvásárláshoz.

Ha vásárlás nélkül telik el a kipróbálási időszak, akkor az ikon felett lévő felirat „Expired”-ra (lejárt) változik és az ikonra nyomva szintén elvisz az App Store-ba, nem a program futása indulna el. Persze a próbaverziót egy Apple ID-ról csak egyszer lehetne letölteni.

Nem tűnik túl bonyolultnak az elképzelés, megvalósítása sem lehet olyan “hűdenagy” munka. Azonban jómagam nem hiszem, hogy az Apple változtat a jól bevált gyakorlaton, minden marad a régiben.

Ti mit gondoltok?

[poll id=”98″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Tegyük hozzá, hogy a WP platformon már a kezdetek óta van trial változat az appok nagyjából, és nagyon népszerű formája az appok kipróbálásának, elvégre egy app-review vagy néhány scrshot közel sem olyan, mint a tényleges használat.

  2. A freemium modellel az a baj, hogy az alkalmazáson belüli vásárlás általában sokkal drágább. A RR3 teljes kilockolása még komoly játékteljesítmény mellett is többtízezer forint, szemben a második rész 1500Ft-os árával.

  3. @ExtremeEdition:

    Miért tegyük hozzá? Nem erről szól a cikk, nem is az Androidról, hanem IOS-ről.
    Nem az a lényeg, hogy mit tud egyik, vagy másik, hanem, hogy az IOS épp mit nem “tud”

  4. @szaszbundi: Teljesen igaza van, ha más gyártók megtudják, akkor a prémium gyártó miért nem tudja? Én megvettem minden appot, de nagyon örülnék egy ilyen funkciónak.

    “Freemium: Azt jelenti, hogy ingyen letölthető a program, de a komolyabb funkciók csak alkalmazáson belüli vásárlással érhetők el.”
    Rohadtul nem, a Freemium egy ingyenes játék, ahol egy vagon microtranzakcióval tudunk “játékpénzt” vásárolni, amiből előnyt kovácsolhatunk a többi játékos felett. Rosszabb esetbe ezeket az előnyöket ingyen csak nagyon korlátozva érhetjük el.

    Amit ti írtatok az inkább olyan amikor a lite és full verziók egy alkalmazásba vannak és egy fizetéssel aktiválhatóak, NEM FREEMIUM, inkább olyan Shareware szerű, csak iOS-nál nincs share az aláírások miatt:)

  5. @fleshman: “akkor a prémium gyártó miért nem tudja?”
    bárki küldhet feature request-et az Apple-nek. és ha elegen küldenének, talán tenne is a cég valamit.

    freemium-nak minősül gyakorlatilag bármi, amiben az alapfunkciókon túl vásárolhatsz meg plusz funkcionalitást vagy az egyes játékokban virtuális pénzt: hiszen a freemium esetén maga az app ingyenes (free) és a plusz dolgokat veheted meg pénzért (premium). http://en.wikipedia.org/wiki/Freemium

  6. Valóban ez a freemium csoda kezd terjedni, ami alapkoncepció terén tök faxa, kipróbálod, ha tetszik inapp megveszed a full verziót és csókolom. De egyes fejlesztő(cég)ek olyan szinten pofátlanok (sajna egyre több) hogy gyakorlatilag egy havi fizud is elköltheted, és nem vagy ott, mint egy szimpla full verzió esetén 0.89-5€-ért. Példának ott a RealRacing 3, vagy az összes új Gameloftos csoda. Jó, hogy nem perc alapon kell fizetnünk. Szép világ felé közeledünk (vagy már ott vagyunk)?

  7. @oszvald42: valamilyen szinten egyenes következménye a hasonlóan pofátlan módon warezolóknak, akiknek még egy 0.89-es appért sem fizetni is elvi kérdés. a dolog másik része meg az, ami már a farmville-lel kezdődött, hogy rávesznek a játékra, aztán meg fizess. egyik sem jó megoldás, de ha kevesebb lenne a warez, akkor ez a freemium sem lenne ennyire elterjedt módszer.

  8. @Jadeye: A crippleware nem freemium.
    A freemium a Farmville féle korcs, undorító modell, míg a crippleware amikor az alapjáték játszható, de az extra, teljes verziós funkciókért fizetni kell. Mint Tilt to Live HD. Itt általában 1 nagy csomag vásárolható meg, míg a másiknál egy vagon sz@rság.

    Amúgy csak részben rétek egyet, az EA ás GL féle okádék hozzáállás az nem a warezosok következménye.


Add a Comment