fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Lőrincz Gergely küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Állítólag egy igazi iPhone használónak össze van zúzva a telefonja. És mivel valóban könnyen törnek az érintőkijelzők és az Apple se végzett még az eséskoordináló fejlesztéssel, maradnak a különféle tokok és tartók. Ami azért is fájó megoldás, mert az önmagában szép készülék részben vagy egészében nem az iPhone kvalitásához mérhető takarásba kerül. Pár srác egy elérhetőbb árú, ultravékony és szinte láthatatlan alumínium tokkal állt elő nemrég, őket kérdeztük a termékükről.

51

Megfelelő időzítéssel, 2012. december 27-én három fiatal Miamiból elindított a legnagyobb amerikai crowdsourcing oldalon, a Kickstarteren egy projektet. A designed by m cégnév alatt az AL13 megnevezésű iPhone (4, 5) tokhoz kapcsolt projekt elsődleges célja 20.000  dollár volt, ami két héten belül meg is volt. A projekt lezárásig végül 86,250 dollár gyűlt össze 1426 támogatótól. Úgy tűnik – főleg, mivel eleve kész prototípusokkal indult a projekt –, hogy a vállalt célt, a gyönyörű tok sorozatgyártását sikerül is megvalósítaniuk.

A csapatot (Lester Mapp, Jeremy Foster, Steve Dash) ugyanaz zavarta, mint elég sok iPhone rajongót: van egy jó telefon, amit valahogy szinte muszáj védeni, de ez a védelem vagy nagyon ronda, vagy igen drága. Az AL13 névre keresztelt tok ezeken a problémákon segít. A repülőgép-alumíniumból készült, 14 gramm súlyú, könnyen applikálható tok eloxált felületkezelést kapott, többféle színben is elérhető és tökéletesen illeszkedik a telefonhoz. Az ütéseket egy gumi bélés csillapítja, valamint hátulról egy védőréteg, elölről egy karcmentes, ujjlenyomat- és tükröződésmentes előlap védi.

71

Az alábbiakban Lesterrel, a designed by m vezetőjével készült interjú következik.

Honnan jött az ötlet? Írjátok a Kickstarteren, hogy egy termékshown megláttatok egy szép, bár nagyon drága tokot, és ez elindított valamit. De mi történt előtte és utána? Mikor indult a fejlesztés?

A fejlesztés igazán a show-t követő reggel indult. Jay és én szó szerint egy koncepcióval ébredtünk fel, és aznap reggel el is döntöttük, hogy megcsináljuk. Elkezdtük ötletelni, átgondoltunk minden, egy iPhone tartó kapcsán szóba jöhető részletet, minden panaszt, amit hallottunk korábban és ami bennünk is felmerült. Felhívtuk Steve-t, a designerünket, aki egyébként ugyancsak nagy Apple rajongó, és átragadt rá a lelkesedésünk. Elkezdett skicceket rajzolni, és hol előrébb jutottunk, hol hátrébb. Az ötlet teljesen elbűvölt minket, nem tudtunk koncentrálni semmi másra. Egy prémium tartót szerettünk volna készíteni közepes áron, így kihívás volt azon nyersanyagbeszállítók és gyártók megtalálása, akik ezt lehetővé tudják tenni. Nem volt egyszerű, de elszántak voltunk, és pár hét múlva megvolt a terv, illetve az első prototípus.

23

Mit takar az „AL13” elnevezés?

A 13 az alumínium periódusos rendszerben elfoglalt helye, és ez kiegészítve az alumínium rövidítésével tökéletesen megfelelt a termékhez.

Február 13-án volt a projekt lezárása a Kickstarteren, és a kért 20 000 $ több mint négyszerese jött össze. Nem semmi. Hogyan tovább? Mik a következő lépések, mikor és mennyiért kerül a termék piacra?

Nagyon boldogok voltunk a Kickstarteren tapasztaltaktól. Nem csak az anyagiak, hanem a támogatói kommentek miatt is. Igazán bátorítottak és motiváltak minket arra, hogy még tovább dolgozzunk a terméken, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, amire csak képesek vagyunk. Módosítottuk például az összeillesztés módját, ami korábban csak jó volt, de most már hihetetlenül jó.

Jelenleg nagy erőkkel folyik a termelés a felügyeletem alatt, időben vagyunk. Minden jónak tűnik, és a támogatók időben vagy esetenként idő előtt meg is fogják kapni a csomagjaikat.

Minden iPhone rajongó, aki szeretne hozzájutni a tokhoz, megrendelheti a designed by m weboldalról. Jelenleg előrendeléseket veszünk fel, amelyeket április végéig szállítunk ki. A 79,99 $-os kiskereskedelmi ár nem rossz az egyébként 139 dollárnál kezdődő prémium tokokhoz képest.

13

Hol és hogyan készül a tok?

Az AL13 tömör alumíniumból készül. CNC marással jön létre az ultravékony forma, ami a minimáldesign alapja. A sarkok kerekítve vannak, hogy passzoljanak az iPhone-hoz, és eloxált felületre vannak felvíve a színek. A tok annyira simul a készülékhez, hogy alig észrevehető, hogy rajta van.

A gyártás Kínában történik, így most itt vagyok, hogy kövessem az egész folyamatot, és hogy meggyőződjek róla, minden az előírásoknak és a terveknek megfelelően történik.

Kaptatok valami visszajelzést a termékről az Apple-től?

Közvetlenül az Apple-től nem kaptunk visszajelzést, viszont számos, az Apple termékekkel foglalkozó blog adott hatalmas segítséget, dicsérve az AL13 kialakítását; az egyik a legjobb iPhone 5 toknak nevezte a termékünket.

6

Mi lesz a következő projekt?

Van pár terv az asztalunkon, de először arra fókuszálunk, hogy a támogatóknak leszállítsunk minden AL13-at, amit ígértünk. Csak ezután lépünk tovább a következő projektre.

Nektek hogy tetszik?

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  2. Az oldalsó gombokhoz hogyan lehet így hozzáférni?

  3. @Csapszi: a képeken láthatod, hogy ott lyukas 🙂

  4. És mit dugok be oda? 🙂 “Kicsit” macerásnak tűnik így.

  5. Alumínium tokom kb. 1 hétig volt.A legjobb tok design-ok alumíniumból készülnek szerintem. De 3-6 dBm-el kevesebbet mutat a telefonon a térerő jelzőke. Ez fele-negyede az tok nélküli térerősségnek, ami pont elég arra, hogy itthon állandóan eldobja a hívásaimat, hamarabb ledob edge-re mobilnet közben, ami útközbeni skype-nál rendkívül kellemetlen.
    Szóval, ha választhatok, hogy végig tudjak beszélni 10 percet folyamatosan mondjuk a 16. kerületben, vagy legyen egy tuti tokom, inkább a hívást választom.
    Mindenkinek, ahogy kényelmes, én is imádnám, tök jó lenne, ha nem árnyékolna, ez lenne a kedvenc tokom 🙂

  6. Szerintem nem tömör alumíniumból marják, az kicsit gazdaságtalan lenne.Inkább azt tudnám elképzelni, hogy a keretet nyomásos öntéssel elkészítik, majd maróval nagyolják és készre munkálják. Így már gazdaságosabb lehet a gyártás! Bocs az OFF-ért!

  7. “az egyik a legjobb iPhone 5 toknak nevezte a termékünket.” – ezt nem lesz nehéz túlszárnyalni…

  8. @Ace1985: Ez fontos kérdés, foglalkoztak is vele a srácok. Azt írják, csak 5-10 % térerő csökkenést mértek az alumínium tokoknál átlagos 25% helyett.

  9. @hohand: Ilyen részletekbe nem mentek, mennek bele, és én sem értek hozzá. Az viszont biztos, hogy arra próbáltak utalni, hogy ez nem összeszerelhető, ill. több részből összetett tok, hanem egy darabból álló egység.

  10. @LG:
    Valahogy rá kell helyezni… Ha jobban megnézed a képeket látható h a hátulján van egy különálló darab lent. Gondolom ott kell vlhogy szétszedni. A hátoldalról nem sikerült képeket készíteni, ez azért érdekes…. Amúgy szerintem sokkal szebb a crossline új tokja. Én is ilyet használok és hibátlan…. Árban is veri ezt a tokot.
    http://www.cross-line.com.cn/htm/201211261330.htm

  11. Várható a SzifonStore-ba?

  12. @Kris: Ez Cross-Line SP5 mennyire minőségi? Szépen ráfekszik a telefon szélére? Erősen gondolkozok a megvételén. 😀

  13. Nekem ez a bumper olyan “semmilyen”…

    Engem ElementCase Sector 5 vett meg Gunmetal szinben.
    Azota le se vettem. Nem olcso, de ilyen minösegi darabot ritkan lat az ember.

    Imadom. A figyelmet pedig igencsak felkelti.

  14. @Alienji:
    Igen. Mondhatni Qvajó! 🙂 Sokfélét próbáltam, de veri mindet.


Add a Comment