fbpx Skip to content

Bizonyára már mindenki átélte azt az 1 másodperces, infarktus közeli állapotot, amikor kedvenc telefonja szabadesésben elindult a Föld középpontja felé és már nem tehetett semmit. Ha szerencséje volt, akkor a sarkára és puha talajra esett, ha nem, akkor betonon landolt és betört a képernyője vagy a hátlapja lett pókhálómintájú. (Legalább nem kellett Pókemberes tokot vennie :)) Ilyenkor jöhetett a nem olcsó képernyő- vagy az olcsóbb hátlapcsere.

zuhan2

Vagy ha csak a hátlap tört össze, akkor csere helyett beleférhet egy kis kreativitás pár szövegkiemelővel. Ilyenkor csak húzzuk végig a megfelelő színt a hátlap repedésein, a végén letörölve a felesleges, a repedésekbe be nem szivárgott festéket, majd az egészet fedjük le egy olcsó fóliával az esetleges éles szilánkok miatti védelemként. Itt már csak a saját kreativitásunk szab határt annak, hogy milyen lesz az alkotás:

iPhone_4S_torott_hatlap

Nyilván a készülékhasználók többsége és az Apple sem ezt a megoldást preferálja, hanem azt, hogy eleve ne törjön így össze a készülék egyik része sem. Ezért az ilyen mértékű károsodást csökkentendő, az Apple két munkatársa még 2011 szeptemberében szabadalmat nyújtott be. A leírásban többféle készülék és többféle módszer is szerepel.

Az egyes eszközökben több érzékelő veszi a jeleket, így ha a telefon szabadesésbe megy át, akkor a giroszkóp, a gyorsulásmérő, a képérzékelők vagy akár a GPS jeleit feldogozva a processzor, védve az érzékeny részeket közbelép, kiválasztja az optimális megoldást. Például megváltoztatja a telefon súlypontját, a képernyőn hirtelen fóliaszerű bevonat képződik vagy a készülékbe épített patron gázt lövell a telefon belsejébe, így módosul a telefon zuhanása és kevésbé érzékeny részével landol a földön.

zuhan1

Más elképzelés szerint a készülékhez csatlakozó kábelek (töltő, fülhallgató) bezárnak, tehát megakadályozzák a kioldást, így törve meg a telefon esését. Ennél a változatnál egy motor segítségével a gombok (például a hangerőgombok) automatikusan behúzódnának.

Azért elég kicsi az esélye, hogy a szabadalom valaha megvalósításra kerül, de gondolatkísérletnek kifejezetten jó volt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Már bocsánat, de rohadt jó ötlet ez a szabadalom 😀

  2. Szerintem megvalosítható, csak még 1 rezgő motor kéne bele, a 2 motort L alakba kell beépíteni, és úgy már bármilyen írányban tudnák forgatni a levegőben a telefont.. Így L lehet képzelni.. és nem is kell nagy fejlesztés…

  3. Szerintem éppen annyi hardver van már ebben a telcsiben amennyi kell. Aki szereti a retina kijelzőt , annak bele kell törődni , hogy az üveg törékeny . Védőtok és védőfólia.. ennyit tehetsz…. jobb országokban pedig jó biztosítás ami 4 nap alatt új telót küld .

  4. Az alatt a tized sec alatt mig foldet er, semmi sem ranthatna helyre ami a keszuleken belul van. Vagy ha igen akkor az egy fel kilos vastomb… Baromsag ez az egesz. Inkabb egy torhetetlen uvegre koncentraljanak, annak tobb ertelme lenne.

  5. Jaja.Én is imádom mikor a különböző bemutatókon istenítik a Gorilla Glass-t
    és ott milyen jól szuperál.Amint ráteszik egy telefonra egyből betörik,ha leejtjük.
    Dejó!

  6. Légzsákot a telókra 🙂

    egyebkent is flippes tok kell es maris nem torik a teló (tapasztalat… 🙂

  7. Az első mondat szerintem nagyon szépen lett megfogalmazva 😀 Nekem nagyon tetszett 😀 +1


Add a Comment