fbpx Skip to content

Az Apple korábbi igazgatósági tagja, Mickey Drexler szerint Steve Jobs komolyan gondolkodott egy autó építésén. Valóban hamvába holt ötletnek tűnik az elképzelés?

icar

A Cult of Mac szerint egyáltalán nem. Mert mire is szolgál egy autó? Elsősorban személy- és áruszállításra. Másodsorban azonban egy fogyasztási cikk. Az emberek rádiót, zenét vagy hangoskönyveket hallgatnak benne, telefonálnak vagy chatelenek a telefonjukon, stb.

Az Apple-t egy elektronikai cégnek tartják, azonban a cégen belül magukat egyfajta küldetéstudattal jellemzik: megszabadítani a vásárlókat a szörnyű, szerteágazó, bonyolult felhasználói felületektől.

Az Apple szerepe hasonló lenne, mint amit korábban olyan jól bemutatott. Az IBM PC DOS-os parancssora után jött a grafikus felületű Lisa és a Mac. A ronda, kattogó CD-lejátszókra és Walkmanekre kihozták az iPod-ot. Amikor még a Blackberry volt az okostelefonok királya, az Apple kijött az iPhone-nal. A Microsoft és az Intel a Windows alapú Tablet PC-ket és az Ultramobile PC-ket nyomta, bemutatták az iPad-et. És akkor még nem beszéltünk az eddig meg nem erősített Apple tévékészülékről, amiről már egy ideje pletykálgatnak.

Mi lehet az Apple következő nagy dobása? Egy autó.

Mire is van szükség egy autó tervezéséhez? Design-, számítógépes-, felhasználói felületekhez- és gyártáshoz értő szakemberekre. Ezek mind megvannak az Apple-nél. Persze ezek azért némileg különböznek az autóiparban lévőktől, de a szakembereket meg lehet vásárolni.

A cég valójában már akkora, hogy a készpénzállományából meg tudja venni a GM-et, a Fordot és a Chryslert is. Nem csak egyikőjüket. Az összeset. És még maradna 18 milliárd dollárja is…

Persze célszerű lenne egy kisebb autós céget megvenni, mint például a Tesla Motorst. A Tesla szintén a Szilícium-völgyben lakozik és elektromos autókat gyárt. Persze nem kétkezi munkásoknak, hanem a luxust kedvelőknek, de ha az Apple belépne a cégbe, nyilván nyitnának a széles fogyasztói rétegek felé.

Ráadásul a gépkocsikban a műszerfal érintőképernyős, aminek kihasználásban az Apple már így is nagyon profi. És még a jövő technológiájába való befektetés mantrája sem szenvedne csorbát.

Szóval az Apple iCar annyira nem vad ötlet, egyszer talán valóra válik Jobs álma.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. remélem a real race 4-ben lesz…:D

  2. “Nem csak egyikőjüket. Az összest.”
    Vagy inkább: “Az összeset”

  3. En biztosan nem vennek olyan autot, amelyet egy jatek kutyu gyarto ceg alkotott. Egy auto embereletekert felelos, itt nem lehet azt mondani, hogy “rosszul fogta a kormanyt” (alias terero problema).
    Ha felvasarol egy ceget az persze mas helyzet, de akkor az nem apple auto. Pl. a volvo is volvo maradt, holott kinai kezben van. Az auto ipar 100 eves fejleszteseit nem lehet brute force-al csak penzzel megvenni. Szvsz. a cipesz maradjon a kaptafanal, az apple meg csak csinaljon kutyuket. Igy nem lesz baj, ha hemzsegnek benne a hibak. Az autoipar nem ilyen tolerans.

  4. Lenne kb 150lóerős de az alma jel miatt 40millióba kerülne.Úgy mint az apple gépek i3as procival és egyéb gyenge alkatrészekkel 400ezer
    egy saját konfig 180ezer i5-i7es procival ennyit erről…

  5. @VIP: köszi, javítva!

    @Deksz: az Apple dolgai nem a hardver miatt kerülnek annyiba, amennyibe, hanem a hardver, a dizájn, és a szoftver együtt. erre aztán itthon még egy jópofa ÁFA is rámegy, úgyhogy tényleg sokkal többe kerül, mint egy átlag PC.

  6. a jo navigacio is megvan mar hozza :D:D


Add a Comment