fbpx Skip to content

Amerikában a 2012. októberében hozott határozat szerint a mobiltelefonok nem hivatalos függetlenítése nem tartozik az úgynevezett DMCA hatálya alá. A határozat 90 napos “türelmi időszakot” írt elő, ami ma lejárt, így mától az újonnan vásárolt készülékek nem hivatalos függetlenítése illegális.

lock

A készülék függetlenítése után az adott telefon bármilyen SIM kártyát elfogad, nem pedig csak olyat, amilyen függő az eredetileg. Ez akkor lehet hasznunkra, ha több különböző szolgáltatóhoz tartozó SIM kártyát is használunk, vagy szolgáltatót váltanánk. A függetlenítés részleteiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben: Gyakori kérdések: az iPhone függetlenítése

A DMCA alapján az előfizetőnek először a szolgáltatón keresztül kell kezdeményeznie a függetlenítést, majd csak akkor függetlenítheti saját maga a készülékét, vagy használhatja a félhivatalos megoldásokat, ha a szolgáltatónál nem járt sikerrel. Ugyanakkor az új szabályozás szerint ez utóbbiak mától illegálisnak minősülnek. A jailbreak maga viszont legális marad.

Ez persze továbbra sem érinti majd azt, amikor a szolgáltatók például a hűségidő lejártával hivatalosan függetlenítik az adott készülékeket, ráadásul például a Verizonnál kapható iPhone 5 GSM modulja is gyárilag kártyafüggetlen, a Sprintnél pedig 3 hónap után kérhető a függetlenítés.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) megkérdőjelezi a DMCA jogát arra, hogy az meghatározza, ki függetleníthessen egy telefont. A szervezet ügyvédje, Mitch Stoltz elmondta, hogy véleményük szerint a DMCA eleve nem azért készült, hogy az előfizetőket a szolgáltatókhoz láncolja. Ugyanakkor ez megmutatja azt is, hogy mennyire abszurd a törvény, mert ahelyett, hogy megállította volna a jogvédett tartalmak feltörését, az októberi határozat most inkább a használt készülékek piacát tűnik korlátozni.

A szolgáltatók eddig is tiltották a készülékek nem hivatalos függetlenítését, a DMCA változása viszont mostantól jogi alapot is ad nekik arra, hogy tegyenek ez ellen. És noha a régebbi készülékek esetén nem érvényes az új korlátozás, hanem csak a mai naptól kezdve vásároltakra, ez mégis jelentősen megnehezítheti a nem hivatalos függetlenítéssel foglalkozó oldalak dolgát.

[poll id=”81″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. T-Mobile a legjobb 😀 ikon 200 😛

  2. Valami infótok nincs a hivatalos Sprint függetlenítésről?
    Barátomnak van egy Sprint függő Iphone 4S telefonja. Jelenleg r-simmel használja.
    Külföldről vette egy gyerektől de nincs semmi papírja róla.
    Van valami lehetőség a függetlenítésre? Esetleg egy mail, web címet nem tudtok adni?
    Előre is köszönöm.

  3. @wordert: 175 dodó az ára a nyitásnak. mmint a nem hivatalos gyári függetlenítésnek.

  4. fuck!!!
    Naoszt milyen büntetést kap az aki ilyen eszközökkel rohangál?

  5. @hSn0wQ: megcsinaljak az egeszalakos woodoo babajat, es tokoszurjak 😉

  6. +n 🙂


Add a Comment