fbpx Skip to content

Az alábbi cikket b3nk3 küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

To-do app következik. Tudom, tudom, már Dunát lehet belőlük rekeszteni, illetve az újabb készülékek már az Apple saját Reminder appjával is rendelkeznek, de ez a mostani szerintem mindenképp megér egy misét.

Szóval ez az app a DOOO nevet viseli, ami már önmagában ösztönzően hat. 🙂

pic0

Nem nagyon használok todo appot, de amikor mégis, akkor általában a Clear-t vagy a beépítettet, de ez valahogy megtetszett és elkezdtem nyüstölni.

Essünk is neki!

A felépítés

pic1 pic13

A képernyő középen függőlegesen meg van felezve, így két listára bontja a felvitt feladatokat: bal oldalt a Today (mai teendők), jobb oldalt pedig a Unsolved (megoldatlan) lista kapott helyet. Az app alapelve, hogy minden feladat, amelyet nem jelölünk megoldottnak, 24 óra elteltével átkerül a megoldatlan mappába, így egyből látjuk, hogy mi az, amivel már elmaradtunk, és mivel vagyunk még időben. Rendelkezik még egy History (előzmények) oszloppal is, melyet jobbra helyeztek el, az Unsolved mellé, így az mindig látható marad. A History-t a fejlécen való jobbról balra történő elhúzással hozhatjuk elő.

Alul egy menüsávot találunk, itt helyezkednek el a jegyzetek hozzáadására szolgáló gombok. Az egyes jegyzetek csatolmányt is tartalmazhatnak.

A működés

Első induláskor egy skicc jelenik meg amely bemutatja az alapvető lehetőségeinket. Egy alapvető “hogyan használj” kép:

pic2

Erre koppintva egyet már át is vettük az irányítást.

Minden hozzáadott jegyzet egy kis dobozt hoz létre a képernyőn. Az első elem létrehozásakor még figyelmeztet, hogy az 24 óra elteltével megoldatlan oszlopba kerül:

pic3

Szimpla jegyzet létrehozásához válasszuk az alsó sor közepén található zöld + gombot, itt begépelhetjük a szövegünket, esetleg “nagyon fontos”-nak jelölhetjük, majd a “Let’s do it!” gombbal mentjük és megkapjuk a kis jegyzetdobozunkat a Today oszlopban.

A jegyzeteink hossza 100 karakter lehet, viszont csak 15 karaktert jelenít meg normál méretben, elválasztást nem használ, semmilyen módon, így simán elvágja a szavakat a 15. karakter után. A doboz egyébként kinyitható egy koppintással.

pic4

A jegyzetek tartalmazhatnak extra infót, mint említettem, de itt a felhasználói felület kicsit zavaros, mert ha egy rajzot akarsz hozzáadni, akkor előbb ki kell választani az egyéb gombot, majd a kívánt csatolmányt. Kivétel ez alól a hangjegyzet, mely preferált és rögzítése .caf formátumban történik. Ikonja bal oldalt kapott helyet, mely elég Pacman-szerű.

pic5

Ha csatolmánnyal rendelkező jegyzetet akarsz létrehozni, akkor ki kell választani a kívánt lehetőséget, majd létrehozni, ezután megkapjuk a sima jegyzet készítő felületet, ahol további szöveget fűzhetünk be. A már ismerős gombra kattintva létrejön a jegyzet.

pic6 pic7 pic8

A csatolmány létezését egy kis piktogram jelzi a dobozka jobb oldalán, mely típusonként eltérő. Erre koppintva megtekinthetjük a csatolmányt. (Rajz esetében tovább szerkeszthetjük)

Meglévő szimpla jegyzethez nincs lehetőségünk csatolmányt adni, viszont tudunk beállítani emlékeztetőt, melyet a dobozok jobb felső sarkában egy zöld pötty jelöl.

A fontossági szinteket két színnel jelöli. (piros és sárga).

pic9 pic12

Az egyes jegyzetek beállításait, szerkesztési és megosztási lehetőségeit gesztusokkal érhetjük el, ezek a következők:

  • hosszan nyomva tartva: lehetőség szerkesztésre, megosztásra;
  • húzás balról jobbra: fontosság beállítása, törlési lehetőség;
  • húzás jobbról balra: ragasztás, emlékeztető beállítása, késznek jelölés.

Néhány lehetőség további magyarázatra szorul:

  • megosztás email-ben vagy sms-ben: sms-ként csak a jegyzet szöveges részét küldi el, e-mail-hez viszont csatolja az adott rajzot, képet, google maps linket, hangot;
  • fontosság: 2 szintje van, azonnal elvégzendő (!!) és fontos (!);
  • ragasztás: ha egy dobozt ragasztunk, akkor az 24 óra elteltével is a Today listában marad.

    pic10 pic11

Azt hiszem mindent sikerült leírnom róla, szóval nézzük a verdiktet.

Egy jó alapokon fekvő hasznos alkalmazás, a napi teendők menedzseléséhez, mely olyan embereknek van kitalálva, akik szeretik reggelente megtervezni a napjukat (szűz jegyűek előnyben), vagy rövid határidőkkel dolgoznak és egyben tömören fogalmaznak. Ha pedig mégsem sikerül tömöríteni, még mindig rákoppinthatsz Pacman fejére.

Van egy-két furcsasága, de ha megszokod az alkalmazás használatát, nem fog annak tűnni.

Egy negatívumot tudok kiemelni, viszont ez számomra hatalmas hiba. Az egyes listaelemek sorrendje nem módosítható, az újonnan hozzáadott elem mindig a lista tetejére kerül, de remélhetőleg ezt egy frissítés segítségével a fejlesztő orvosolja.

– b3nk3

[appstore id=”576211196″ country=”HU” style=”custombox1″]
[appstore id=”423785695″ country=”HU” style=”custombox1″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Nem mai program de jobb későn mint soha. Mármint felfedezni 🙂

  2. Így van 😀


Add a Comment